FOTO Transformarea unui simbol al Constanţei. VM 21, cea mai veche vedetă militară a Poliţiei de Frontieră, a devenit exponat de artă urbană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cele 5 vapoare ale Constanţei care străjuiesc intrările în oraş a căpătat o înfăţişare nouă. Vaporul situat la intrarea în Constanţa dinspre Ovidiu poate fi numit de acum exponat de arbă urbană, graţie unor tineri artişti.

Primăria Constanţa a dat undă verde unui concurs ce se va derula pe termen lung, pentru a aduce un suflu nou oraşului de la malul mării. Navele Poliţiei de Frontieră, donate cu ani în urmă municipalităţii, au fost simbolurile alese să treacă printr-o transformare. Vapoarele-simbol, în număr de 5, au fost incluse în campania „Redescoperă Culorile României“ susţinută de Policolor, care a colorat localităţi şi edificii-simbol din toată ţara.

Pentru alegerea proiectului de creaţie de la Constanţa s-a desfăşurat o competiţie derulată în intervalul iunie-iulie, ce a înregistrat 102 participanţi care au depus peste 50 proiecte de creaţie. Dintre acestea, 33 au fost declarate eligibile şi au intrat în etapa de jurizare. Iar câştigător a fost declarat proiectul „Marea la răsărit, integrată urban“, autoarele sale fiind două tinere artiste - Irina Mocanu şi Sandra Bălăşoiu.

„Este o onoare că lucrarea noastră a fost aleasă de către juriu pentru a decora primul vapor. Am conceput această creaţie folosind designul geometric, pentru a stabili o relaţie spaţială între publicul spectator şi obiectul de artă urbană. Cred că răsăritul la malul mării este un simbol recognoscibil şi care va rămâne cu fiecare dintre noi odată ce am privit vaporul“, a declarat Irina Mihaela Mocanu, tânăra absolventă a Universităţii de Arhitectură Ion Mincu.

Câştigătoarele concursului au intrat în posesia premiului de 1.000 de euro acordat de Policolor. Pentru transformare, compania a pus la dispoziţie materialele necesare, ceea ce a însemnat în primul rând materia primă: circa 300 de litri de vopsea. Lucrarea a fost pusă în practică de către o echipă de 26 de voluntari (studenţi şi absolvenţi de arhitectură, urbanism şi arte plastice), a necesitat 2.000 de ore de muncă şi a costat finanţatorul circa 7.500 euro.

Dezvelirea vaporului de la intersecţia bulevardelor Tomis şi Aurel Vlaicu a avut loc la 13 august. Vasul este cea mai veche vedetă militară din lotul celor 5 vapoare-simbol. VM 21 a fost construită în 1972, în Şantierul Naval Mangalia.

„Acest simbol va întâmpina locuitorii Constanţei şi turiştii care intră în oraş, anunţând misiunea de revitalizare de ordin cultural şi de reconfirmare a identităţii localităţii. Este unul dintre primele proiecte pe care le implementăm cu acest scop şi mulţumim partenerilor noştri pentru susţinere şi implicare”, a declarat Decebal Făgădău, viceprimar cu atribuţii de primar al Municipiului Constanţa.

Realizarea proiectului a fost coordonată de Sebastian Guţă, fondator al Asociaţiei Absolvenţilor Urbanişti şi Peisagişti din România. Şi celelalte patru vapoare-simbol din Constanţa vor fi transformate în opere de artă urbană. Din toamna acestui an vor fi organizate concursuri la nivel naţional pentru tinerii artişti, pentru selecţionarea celor mai bune creaţii pentru pictarea vapoarelor Constanţei.

Voluntarii, la lucru Foto Zaga Brand

Vapor-simbol al Constanţei transformat în exponat de artă urbană Foto Zaga Brand

Policolor s-a declarat impresionat de „deschiderea şi profesionalismul“ pe care municipalitatea Constanţa le-a arătat în cadrul acestui proiect. „În cadrul campaniei Redescoperă Culorile României vom continua să furnizăm materialele necesare şi consiliere tehnică pentru următoarele vapoare şi vom premia artiştii câştigători ai proiectelor de creaţie. Ne reafirmăm angajamentul faţă de comunităţile locale din România, de a susţine eforturile de conservare şi perpetuare a tradiţiilor, alături de manifestele lor pro culoare“, a declarat Marius Văcăroiu, CEO Policolor.

„Suntem sincer onoraţi să putem participa, acum şi în viitor, la proiecte care să facă din Constanţa şi Mamaia o singură destinaţie turistică, unică şi redutabilă, la fel de atractivă pe întreaga durată a anului“, a declarat şi managementul hotelului Golden Tulip, care a susţinut concret acest proiect. Proiectul a fost susţinut şi de Uniunea Artiştilor Plastici Constanţa, Facultatea de Arte din cadrul Universităţii Ovidius, Colegiul Naţional de Arte Regina Maria Constanţa, Muzeul de Artă şi Muzeul de Artă Populară Constanţa.

Echipa de voluntari a fost formată din: Ioan Sbârnac, Georgian Mădălin Bucur, Monica Ruxandra Mânuţă, Ana-Maria Anghel, Silvia Nedelcu, Andra Gabriela Tănase, Ana Maria Florea, Bianca Raluca Nedea, Alexandra Barbu, Ruxandra Dobândă, Elena Niculache, Cătălin Dumitrache, Ana Roşoga, Rucsandra Ivan, Robert Cricov, George Gabriel Marin, Mihai Balint, Marilena Brastaviceanu, Mihaela Cojocaru, Adrian Mihai Toma, Mihnea Caraivan, Luisa Balaban, Mădălin Bucur, Mirela Lemnaru.

Voluntarii de la Constanţa Foto Zaga Brand

image

Cum au apărut în peisajul urban vapoarele Constanţei

În anul 2003, edilii cu imaginaţie au decis că oraşului îi trebuie nişte simboluri care să-l definească de la prima vedere. Cum vasele de la Frontieră se pregăteau să iasă la pensie, soluţia a fost simplă: decât să fie date la fier vechi, vedetele militare vor deveni folositoare oraşului ca piese de muzeu. Vasele militare au fost recondiţionate, revopsite şi urcate pe postamente, la fiecare cale de acces în oraş: dinspre Ovidiu, dinspre Lazu sau din Valu lui Traian.

„Suntem mulţumiţi că vasele noastre sunt folositoare oraşului şi după ieşirea din exploatare. Au devenit chiar embleme ale Constanţei“, a mărturisit la acea vreme comisarul şef Adrian Burcea de la Poliţia de Frontieră Constanţa. Burcea. Fostele nave de intervenţie ale Poliţiei de Frontieră au devenit astfel simbolurile intrării în oraşul Constanţa.

Dăruite oraşului

„Transferul s-a făcut fără plată către Primăria Constanţa, prin hotărâre de guvern. Navele au fost dezarmate şi montate pe postamente pe locurile stabilite de edili“, a declarat comisarul şef Adrian Burcea.

Cea mai veche vedetă militară din lot a fost amplasată la intrarea dinspre Ovidiu. VM 21 a fost construită în 1972, în Şantierul Naval Mangalia. La intrarea dinspre Mamaia este VM 26 construită în 1973. La intrarea dinspre Agigea a fost aşezată VM 30 din 1974, iar la gară străjuieşte VM 31 din 1975. Cea mai tânără scoasă la pensie este VM 38 din 1986, postată la intrarea dinspre Valu lui Traian.

Încărcate de istorie

La bordul lor au fost instruite generaţii de militari din Marină. În carieră au servit misiunilor din Marea Neagră ale Grupului de Nave Constanţa: au salvat oameni pe mare şi au remorcat ambarcaţiuni aflate în derivă, au fugărit pe Dunăre braconierii şi traficanţii de combustibil şi armament din perioada embargoului impus Yugoslaviei, au însoţit transporturi speciale şi chiar au asigurat obiectivul Neptun - numele de cod al reşedinţei prezidenţiale de vară. Vedetele se postau la o distanţă de 5 mile de ţărm şi vegheau ca zona unde se relaxează preşedintele să nu fie atacată.

Vedeta este vedeta de la Gară

Cea mai titrată este vedeta militară de la Gară. În 2000, echipajul său a făcut prima captură pe mare a unui vas de pescuit venit la braconat în apele teritoriale: pescadorul turcesc Ogularry II. Trei ani mai târziu a prins alt pescador turcesc, Hendam Mustafa, care braconase tone de calcan şi rechin.

Cea mai veche vedetă militară din lot a fost amplasată la intrarea dinspre Ovidiu. VM 21 a fost construită în 1972, în Şantierul Naval Mangalia. La intrarea dinspre Mamaia este VM 26 construită în 1973. La intrarea dinspre Agigea a fost aşezată VM 30 din 1974, iar la gară străjuieşte VM 31 din 1975. Cea mai tânără scoasă la pensie este VM 38 din 1986, postată la intrarea dinspre Valu lui Traian.

La bordul lor au fost instruite generaţii de militari din Marină. Vapoarele au salvat oameni pe mare şi au remorcat ambarcaţiuni aflate în derivă, au fugărit pe Dunăre braconierii şi traficanţii de combustibil şi armament din perioada embargoului impus Yugoslaviei, au însoţit transporturi speciale şi chiar au asigurat obiectivul Neptun - numele de cod al reşedinţei prezidenţiale de vară.

Vă mai recomandăm

Artă urbană la Constanţa. Cum va arăta vaporul de la intrarea în oraş, în Tomis Nord

FOTO Greenpeace a ridicat ancora. Vasul verde a plecat din România în turneul european care cuprinde 9 ţări

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite