Constanţa:Copiii, selectaţi din mediul rural pentru kaiac - canoe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au doar 13 ani, însă au program cazon. Din martie şi până toamna târziu, până când îngheaţă apele, copiii de la clasa kaiac-canoe dau la rame pe lacul Tăbăcărie.

Iarna, antrenamentul se mută în bac - un bazin în care este fixată o barcă. Aici, copiii dau la vâsle ca şi cum ar fi pe mare.
Antrenamentul este zilnic: două ore şi jumătate pe apă şi alte două ore de exerciţii fizice în sala de forţă.

Ramele nu-s pentru toţi

Viitorii sportivi sunt selectaţi din mediul rural. Oraşul Constanţa nu are niciun reprezentant în lot. „Copiii de la oraş nu se înhamă la o asemenea muncă. Sunt condiţii foarte grele. Să stai în barcă, la 7 - 8 grade, nu este simplu“, a declarat Adrian Szemerjai, directorul liceului. De două ori pe an, profesorii pleacă în căutare de talente prin satele româneşti. În prezent, din lot fac parte copii din satele din Moldova, Dâmboviţa, dar şi din judeţul Tulcea.

Două grupe de performanţă

Secţia de kaiac-canoe a Liceului cu Program Sportiv Constanţa are 40 de copii şi adolescenţi. Cei mai mici au 13 ani, iar liderul de vârstă doar ce şi-a făcut majoratul. „Avem două grupe de performanţă, două grupe de avansaţi şi patru grupe de începători“, a precizat Adrian Szemerjai. Ei sunt antrenaţi de trei nume grele: Ionel Raţă, antrenor emerit, Niculina Nicu şi Valentina Cârjaliu.

Federaţia dă bani doar pentru campioni

Copiii stau în internatul liceului. Sumele necesare pentru hrană şi echipament sunt suportate din bugetul instituţiei de învăţământ. „Ne descurcăm doar cu veniturile liceului“, spune Szemerjai. Federaţia de profil trimite o sumă de bani pentru sportivii din componenţa lotului naţional. În cadrul bazei sportive este amenajat un minihotel unde aceştia sunt cazaţi. Totodată, secţia de kaiac-canoe a beneficiat de susţinere financiară din partea Consiliului Judeţean Constanţa.

Trei titluri de campion

La ultima întrecere la care au participat sportivii - Campionatul Naţional de la Bascov, derulat în perioada 28 aprilie - 2 mai, s-au întors cu trei titluri de campion, cu cinci locuri II şi cu şase locuri III. Marius Călătoae în vârstă de 17 ani este dublu campion naţional de juniori şi a obţinut şi un loc II la kaiac simplu de 4.000 de metri şi la kaiac simplu de 500 de metri. Mirela Purice de 16 ani este campioana la cadete pe acest an, la proba de kaiac simplu 3.000 de metri.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite