Constanţa: Liceenii aspiră la studenţie în Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ideea de a urma o facultate în străinătate prinde contur în mintea tot mai multor liceeni. Reuşesc doar cei care au părinţi cu o situaţie materială solidă.

O bursă se poate câştiga fie prin Ministerul Educaţiei, fie prin înscrierea on-line direct la universităţile străine. Există însă şi varianta centrului de consiliere gratuită. La Constanţa, Inspectoratul Şcolar sprijină mai nou iniţiativa organizaţiei Study Abroad Advising Center (www.education-abroad.ro) de a prezenta în licee elevilor de-a XII-a oportunităţile de înscriere la facultate în Marea Britanie. Organizaţia înfiinţată în 2006 este acreditată de universităţi să ofere asistenţă pentru pregătirea dosarului de admitere în instituţiile respective.

Consiliere pas cu pas

„Am fost primul centru de consiliere pentru studiu în străinătate la nivel universitar din România. Am consiliat peste 700 de studenţi, iar aproape toţi aplicanţii au fost admişi“, declară Andreea Vâtea, managerul Study Abroad Advising Center.

Concret, centrul se ocupă de formalităţile de înscriere. „Îi sprijinim pe cei acceptaţi să obţină bursele şi finanţările necesare, să îşi găsească o cazare accesibilă, fie în campus, fie în sectorul privat şi le oferim şi asistenţă în pregătirea unui CV pentru a se angaja în Marea Britanie pe durata studiilor“, precizează Andreea Vâtea.

Prima întâlnire liceeni constănţeni - consilier educaţional a avut loc în aprilie 2008. „Numai din municipiul Constanţa, anul trecut au fost acceptaţi la studii în Marea Britanie peste 60 de elevi, iar anul acesta numărul solicitărilor vin din tot judeţul şi a crescut cu 30%. Cele mai vizate specializări au fost Ştiinţele economice, Arhitectura şi Comunicarea. Un procent de 10% dintre români aleg Filmul şi Regia, unde preţurile de studiu sunt mai mici decât în România“, relatează Andreea Vâtea.

În universităţile britanice se poate studia de la Inginerie, Medicină, Arhitectură şi Economie până la Managementul vaselor de croazieră, Design interior pentru spaţii comerciale, Sisteme energetice alternative, Etica hackingului şa.

Costuri şi venituri

Consultantul educaţional menţionează că din punct de vedere financiar, cele mai bune oferte sunt pentru anii de licenţă. „Există finanţări şi burse de studiu care acoperă integral taxa de şcolarizare şi până la 40% din costurile de cazare şi masă. În aceste condiţii, suma medie care se cheltuie pentru un an de studiu în Marea Britanie este de 4.000 de euro - adică aproximativ 450 de euro pe lună“, detaliază Andreea Vâtea. Dacă studentul doreşte să muncească, se poate întreţine şi singur, deoarece câştigă cel puţin 500 de euro pe lună pentru un job part-time.

Oferta este nu doar pentru liceeni, ci şi pentru studenţii care vor să se transfere la o facultate din Marea Britanie sau masteranzi şi doctoranzi. Doritorii sunt ajutaţi să îşi aleagă universitatea în funcţie de cota sa în sistemul de învăţământ britanic. Contează apoi tipul de oraş în care ar dori să studieze, bursa de care are nevoie şi de care ar putea beneficia.

„Întreţinere mai ieftină decât la Bucureşti“

Claudiu Mihăilă (22 de ani) îşi face masteratul în Informatică la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi şi a câştigat o bursă de şase luni la Universitatea din Wolverhampton din Marea Britanie. „M-am descurcat greu cu banii, dar experienţa a fost extraordinară. A fost şansa mea“, a povestit tânărul informatician care urmează să se întoarcă acasă zilele acestea.

Maria Mocanu este mama lui Andrei Valentin, un tânăr de 20 de ani, student în anul doi la Network and Mobile Computing la Universitatea Coventry. Băiatul a absolvit Colegiul Traian în 2008, la profilul Matematică-Informatică. „La ce dorea el, la ce puteam noi, Coventry a fost soluţia optimă. Întâi i-a fost greu, despărţirea de casă şi-a spus cuvântul. Dar şi datorită colegilor români din campus, care sunt în număr de 300, acum este integrat în mediul universitar englezesc. Britanicii sunt foarte riguroşi şi foarte corecţi. Cer multă materie, au multe examene, dar oferă şi foarte multe facilităţi“, povesteşte mama lui Andrei.

În decizia de a studia în Anglia a contat şi bursa nerambursabilă oferită de Coventry University, de 2.000 de lire pe an, pentru studenţii care au media de peste 9.50 la bacalaureat. Cei care au bursă şi un job part-time se pot întreţine singuri, cu cheltuielile de cazare, masă şi pentru bani de buzunar. „Oricum vă asigur că întreţinerea lui în Anglia este mai ieftină decât la Bucureşti“, spune mama lui Andrei.

Te împrumută Guvernul

Sistemul englezesc prevede ca pe timpul şcolarizării, studentul să beneficieze de un credit, fără dobândă, din fonduri europene, administrat de Guvernul britanic. Returnarea banilor se face în termen de 25 de ani, numai după ce absolventul reuşeşte să se angajeze cu normă întreagă oriunde în lume. „Banii se returnează doar dacă venitul său este mai mare decât venitul mediu de trai decent stabilit de UE pentru ţara respectivă. Se opreşte 9% pe an doar din suma care depăşeşte venitul mediu timp de 25 de ani. După expirarea perioadei de graţie, dacă nu s-a acoperit suma, datoria se prescrie“, explică Maria Mocanu, devenită la rândul său consilier.

Oportunităţi

„După trei ani de studiu, un cursant poate să îşi ia licenţa sau poate să opteze pentru un sistem sandviş: în anul 2-3 face un an de practică plătită, 8 ore pe zi, la firme de top. Universitatea te ajută să obţii permisul de muncă“, mai spune Maria Mocanu. Pe 15 ianuarie, universitatea din Coventry a închiriat chiar un club
pentru a sărbători Ziua studenţilor români.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite