Constanţa: Din cauza crizei, constănţenii îşi ridică singuri casele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe timp de criză românul bagă bani în construcţie în funcţie de veniturile lunare. Adică fiecare bănuţ rămas după plata cheltuielilor de zi cu zi.  Proprietarii refuză să lucreze cu firmele de construcţii din cauza preţurilor mari.  

Colaborarea cu o societate de profil implică şi dezavantajul de 19% reprezentat de TVA-ul pe care mulţi clienţi nu pot sau  nu vor să îl plătească. „Este bine şi când apelezi la o firmă de specialitate. Ei muncesc, ei se ocupă de toate, iar pe tine nu te doare capul de nimic. Doar să îi supraveghezi să nu te fure la materiale sau să-ţi factureze altceva decât îţi bagă în casă“, a explicat Cosmin Emanuel, posesorul unei case aproape finisate.

A apelat la specialişti pentru realizarea proiectului

În ultima vreme, constănţenii preferă să pună mâna pe lopată şi să-şi sape singuri temelia casei sau să toarne cimentul în cofrajele special amenajate. Fie o fac din pasiune, fie de nevoie, fie pentru că vor să fie siguri că imobilul nu va cădea la primul cutremur. „Ne-am apucat de casă cu banii strânşi la nuntă, acum 13 ani, şi ne-am mutat în ea în anul 2005. Doar parterul l-am amenajat şi cred că abia peste vreo zece ani o vedem şi noi gata. Dar măcar am satisfacţia că am ridicat-o cu mânuţa mea şi că pot să stau liniştit şi la un cutremur, Doamne Fereşte, de 11 grade pe scara Richter“, a povestit Vasile Iancu, un inginer mecanic din Ovidiu care a apelat la specialişti doar pentru întocmirea proiectului. Doar la 10% din manoperă a fost ajutat de muncitori, de restul  s-a ocupat singur. Satisfacţiile sunt însă pe măsura efortului depus. „Când am făcut proiectul de constrcţie casa era evaluată de specialişti la 700.000 de milioane de lei vechi. La următoarea evaluare s-a dublat, iar acum imobilul este estimat la peste două miliarde“,  a concluzionat constructorul.

De ce să construim pe timp de criză?

Deşi pare greu de crezut avantajele celor care se apucă de construit pe timp de recesiune sunt destul de numeroase. În
primul rând criza a dărâmat la propriu piaţa imobiliară.

Terenurile au scăzut rapid ca valoare cu 15-25% în zonele limitrofe marilor oraşe şi chiar s-au înjumătăţit în centrul acestora. Scăderi semnificative s-au înregistrat şi la preţurile materialelor de construcţii.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite