Constanţa: Marinarii răpiţi au ajuns acasă
0Constănţenii Marius Aragea (35 ani), Nicuşor Marinescu (37 ani), Dorel Gheorghe (47 ani) şi Adrian Gâlcă (30 ani) şi bucureşteanul Ştefan Borcan (55 ani) sunt în mijlocul familiilor. Marinarii români făceau parte din echipajul navei Buccaneer, alături de 10 italieni şi un croat, care fusese sechestrat pe 11 aprilie de piraţii somalezi în Golful Aden din Oceanul Indian, între Yemen şi Somalia.
Ei se îmbarcaseră pe 20 februarie la bordul navei ce aparţine companiei Micoperi din Ravena. La sosirea în Italia, marinarii au declarat că au fost convinşi că nu vor mai ajunge să îşi revadă familiile din România din cauza condiţiilor foarte grele pe care au trebuit să le îndure în ultimele trei luni.
Revenirea
Ieri, ora 19.30 - Autorităţile italiene au anunţat că avionul care îi va aduce la Roma pe cei 16 prizonieri va ateriza la ora 23.40 (ora Italiei). Corespondentul nostru de pe aeroportul militar Ciampino ne-a transmis că marinarii români nu sunt aşteptaţi de rude din Romania.
Ora 22.00 - Biroul de presă al Ambasadei României de la Roma a anunţat că rudele prizonierilor români vor sosi în jurul orei 22.30 în aeroport cu un microbuz pus la dispoziţie de către misiunea diplomatică. Rudele au ajuns la Roma cu sprijinul MAE şi îi vor aştepta pe prizonieri în sala de aşteptare a Aeroportului Militar. Azi, ora 00.00 - Marinarii români au aterizat cu o întârziere de 20 de minute faţă de ora programată. Ei au ajuns pe Aeroportul Militar Ciampino cu o aeronavă a Armatei italiene.
Ora 00.30 - Lacrimi şi îmbrăţişări pe Aeroportul militar Ciampino din Roma. Cei 16 marinari luaţi ostateci pe vasul Buccaneer s-au întors în Italia. Printre ei se aflau şi cei cinci marinari români care şi-au îmbrăţişat soţiile după patru luni de prizonierat.
În aşteptarea lor, femeile nu mai aveau nici cuvinte de emoţie. „Nu am timp să vă povestesc ce este în sufletul meu, au fost cele mai lungi luni din viaţa mea. Nu credeam că o să-mi mai văd soţul viu“, a putut să spună soţia lui Ştefan Borcan.
Pe Aeroportul Ciampino a fost permis accesul jurnaliştilor într-o zonă rezervată şi nu li s-a permis accesul în incinta unde marinarii s-au reîntâlnit cu cei dragi. Marinarii au fost aşteptaţi şi de o delegaţie de la Ambasada României. După discuţii cu procurorii italieni, ei au plecat spre ţară.
Nu credeau că vor scăpa cu viaţă
„Nu am mai avut apă potabilă şi am fost nevoiţi să bem, să gătim şi să ne spălăm cu apa eliminată de aparatul de aer condiţionat pe care o colectam cu greu şi apoi o fierbeam. Mâncam doar o dată pe zi câte o porţie mică de orez sau paste“, au povestit marinarii pentru presa română.
Eliberaţi duminică seara de către piraţi, marinarii români au fost întâmpinaţi joi noapte pe aeroportul militar Ciampino din Roma de către soţiile lor venite din România pe cheltuiala companiei armatoare Micoperi din Ravenna, dar şi de oficiali italieni şi români.
Cu Kalaşnikovul în mână
Cei 25-30 de piraţi somalezi făceau uz aproape în fiecare zi de automatele Kalaşnikov, speriindu-i pe membrii echipajului care de câteva ori s-au trezit cu gloanţele şuierându-le pe la urechi. Totodată, piraţii le-au promis de vreo patru-cinci ori că îi vor elibera la anumite intervale, însă nu şi-au respectat promisiunea, iar marinarii ajunseseră să creadă că nu vor mai scăpa vii din acest iad.
„Ne amăgeau cu mâncare“
„Duminică seară când ne-au zis că suntem liberi nu i-am mai crezut decât când i-am văzut coborâţi de pe punte şi la distanţă de câteva sute de metri de navă. Ne-au chinuit mult, aduceau capre pe navă spunându-ne că erau pentru hrana noastră, iar apoi le mâncau tot ei“, a spus inginerul Nicuşor Remus Marinescu.
Motoristul Marius Aragea a povestit că s-au înţeles destul de bine în această perioadă dură cu italienii din echipaj, aceştia fiind şi cei care le-au insuflat speranţa că vor scăpa într-un final. Italienii îi ţineau la curent cu puţinele amănunte aflate despre tratativele purtate de guvernul de la Roma în vederea eliberării.
Marinarii români se întorceau astăzi la prânz în ţară, cu o aeronavă Tarom ce urma să aterizeze pe Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti.