Constanţa: Toamna se numără locurile de muncă
0Pe măsură ce agenţii economici din turism îşi închid porţile, forţa de muncă se reorientează spre Constanţa. Afişele de angajare şi-au făcut apariţia pe geamurile restaurantelor din oraş.
Mica publicitate abundă în oferte de angajare pentru oraş în domeniul alimentaţiei publice.
Lipseşte calificarea
„Avem nevoie de 7 - 8 persoane pentru restaurant. Sunt solicitări şi câte 12 pe zi, dar nu este personal calificat. Vrem angajaţi serioşi, gospodari, dar dintre cei 100 care s-au prezentat până acum nu am reuşit să ne selecţionăm angajaţii de care avem nevoie“, a declarat Cristian Sandu, administratorul restaurantului La Tamara, cu specific libanez.
Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Constanţa spun că oferta nu este mare, dar lipseşte personalul calificat. „În general cei care au terminat şcoli profesionale au specializări care nu sunt cerute. Sunt căutaţi cei din alimentaţia publică, dar şi lăcătuşii, mecanicii sau electricienii. Pentru săptămâna aceasta avem disponibile peste 200 de locuri de muncă în toate domeniile. Pregătim şi o bursă, dar până acum am reuşit să atragem doar şase agenţi economici“, a declarat Emilia Murineanu, director adjunct la AJOFM.
Migraţia personalului
Şi restaurantele Marco Polo, Domino, patiseria Dumy sau Mondo Cafe fac angajări. „Unii angajaţi au ales să plece în străinătate, o fată s-a căsătorit şi trebuie să completăm schema. Oamenii nu sunt serioşi, nu vor să muncească şi nu sunt pregătiţi. Noi îi formăm, apoi pleacă. Personalul pe care ne bazăm este cel serios, care a rămas alături de noi de la început“, a declarat Iuliana Danu, directorul de la restaurantul Marco Polo.
La Domino, motivul pentru care se fac angajările este redeschiderea restaurantului. „Pe timpul verii noi funcţionăm numai cu cafeneaua. Când vremea nu mai permite statul la terasă, redeschidem restaurantul şi avem nevoie de personal“, spune Magda Dascălu, administrator la Domino.