Constanţa: Taxe mai mici la Curtea de Arbitraj Comercial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tarifele au fost reduse în contextul actualei crize economice
Tarifele au fost reduse în contextul actualei crize economice

În cadrul sesiunii trimestriale a Colegiului de Conducere al Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură (CCINA) Constanţa a fost aprobată modificarea costurilor taxei arbitrale.

Taxele vor fi reduse din prima zi a anului 2010. Măsura a fost luată în contextul socio-economic actual, pentru a veni astfel în sprijinul celor interesaţi de soluţionarea litigiilor într-un timp mult mai scurt decât pe calea instanţelor judecătoreşti, a declarat directorului Direcţiei Juridice şi de Arbitraj din cadrul CCINA, Ruxandra Serescu. Taxele arbitrale vor fi semnificativ reduse pentru litigiile soluţionate de către instituţie, astfel că, la litigiile cu pretenţii evaluabile în bani cu valori mari, acestea se situează sub nivelul taxelor judiciare de timbru practicate de către instanţele judecătoreşti. De exemplu, la un litigiu al cărui obiect se ridică la suma de 100.000 lei, taxa arbitrală este de 3.570 lei cu TVA inclus, faţă de 3.611 lei taxa judiciară de timbru practicată de instanţele judecătoreşti.

În plus, firmele membre ale CCINA beneficiază de reduceri ale taxelor arbitrale, în funcţie de nivelul de cotizaţie pentru care au optat. Mai mult, pe lângă toate facilităţile deja cunoscute, cu privire la soluţionarea litigiilor pe calea arbitrajului comercial ce constau în celeritate şi confidenţialitate, la litigiile cu valori mari, taxele arbitrale pot fi achitate eşalonat în trei rate, avantaj ce vine în sprijinul agenţilor economici, mai ales pe fondul instabilităţii economice pe care o resimte mediul de afaceri. Termenul de soluţionare a unui litigiu este de 5 luni, iar hotărârea arbitrală pronunţată de tribunalul arbitral are puterea unei hotărâri judecătoreşti definitive şi poate fi executată silit.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite