Constanţa: FOTO Ce comori ascund împrejurimile Luncăi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lunca din minidelta pustiului dobrogean este o destinaţie atractivă pentru pescarii amatori şi pentru cei interesaţi de istorie şi arheologie. La numai 20 de kilometri distanţă de Lunca, pe teritoriul comunei Jurilovca, se află Capul Doloşman.

La două sate depărtare, puteţi vizita cetatea Enisala sau Enisala Safari Village. Doritorii de plimbări nu au de ce să fie dezamăgiţi: pot opta petru plimbări cu barca sau hidrobicicleta pe lac, iar cei care sunt amatori de o excursie adevărată pot închiria o barcă care să-i ducă spre un alt loc mirific: Gura Portiţei, aflată la aproximativ 20 de kilometri distanţă, pe apă şi unde, pe timpul verii, se poate face plajă.

Portul Jurilovca

image

Este unul dintre puţinele locuri virgine neatinse de mastodonţi de beton. Fâşia de pământ mărginită de o parte de Marea Neagră şi de alta de Deltă este unică în lume.

O călătorie până la Gura Portiţei, cu plecarea din satul lipovenesc Jurilovca, ajunge la 250 de lei, dacă se doreşte transportul cu o şalupă rapidă, iar ambarcaţiunea poate transporta până la opt persoane.

De aici puteţi lua ambarcaţiuni şi pleca spre Portiţa

image

La concurenţă cu Histria

Despre Cetatea Argamum aflată pe teritoriul comunei tulcene Jurilovca (sau Orgame, cum este numită în alte izvoare istorice) se crede că ar fi cea mai veche aşezare de tip urban din România. Concurează cu  Histria din Judeţul Constanţa Situl arheologic e protejat, dar cetatea nu a fost scoasă încă în întregime la lumină.

Argamum are şi o legendă fascinantă care îi dă o aură de mister: conform unor izvoare istorice, aici ar fi debarcat argonauţii de pe corabia lor, în Antichitate, după călătoria în care au găsit lâna de aur. Aceştia au debarcat la Argamum şi au ascuns aici preţioasa lână pe care au obţinut-o cu multe sacrificii.

Singurul lucru care s-a demonstrat cert despre cetatea aflată acum în ruine este că în acea perioadă reprezenta un „nod“ important pe rutele comerciale de odinioară ce legau bazinul pontic de cel mediteranean. Din păcate, un singur indicator călăuzeşte turiştii spre destinaţia unică. Însă peisajul falezei înalte, dominată de cetatea înfiptă abrupt în lacul Razem, este impresionant.

Istorie lipovenească

La două sate depărtare se află Enisala (Heracleea), o cetate genoveză ridicată pe vremea Imperiului Bizantin.

Cetatea Enisala

image

Din micul sat lipovenesc puteţi admira dealurile stâncoase, canalele cu mult stufăriş şi ruinele din a doua jumătate a secolului al XIV-lea. Faceţi o vizită la Muzeul de Pictură şi Muzeul Satului din Enisala, unde sunt expuse o sumedenie de obiecte tradiţionale.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite