Comisia Europeană despre gazele de şist din România: exploatarea va fi decisă în interior, UE va stabili măsurile de siguranţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jose Manuel Barosso, preşedintele Comisiei Europene şi Antonio Tajani, comisarul pentru Industrie şi Antreprenoriat, au prezentat strategia de "renaştere" industrială. FOTO: Remus Florescu
Jose Manuel Barosso, preşedintele Comisiei Europene şi Antonio Tajani, comisarul pentru Industrie şi Antreprenoriat, au prezentat strategia de "renaştere" industrială. FOTO: Remus Florescu

Comisia Europeană a adoptat o strategie de “renaştere” a industriei din ţările membre. Una dintre direcţiile de acţiune este scăderea preţului energiei, în acest context una dintre soluţiile discutate fiind exploatarea gazelor de şist. Oficialii europeni vor acorda autonomie ţărilor membre în această privinţă, însă vor stabili măsurile de siguranţă a mediului.

Comisia Europeană a adoptat, miercuri, pentru prima dată în istoria Uniunii, o strategie privind “renaşterea” industrială europeană, care va fi  în centrul agendei de dezbateri a Consiliului European din luna martie. Prezentarea strategiei s-a făcut miercuri dimineaţa la sediul Comisiei din Bruxelles. 

Printre direcţiile urările sunt scăderea preţului energiei. În acest context, o problemă intens dezbătută a fost cea a gazelor de şist, în condiţiile în care se urmăreşte scăderea preţului energiei. “Gazele de şist modifică în mod dramatic peisajul energetic din anumite părţi ale lumii, cu consecinţe foarte importante. Recomandarea Comisiei se referă la existenţa unui echilibru între autonomia statelor mebre de a hotărâ privind exploatarea gazelor de şist şi necesitatea de a se stabili reguli de siguranţă la nivel european. În acest sens nu venim cu legislaţie nouă, ci vrem să arătăm că rolul UE este să stabilească normele de mediu, sănătate, siguranţă”, a susţinut Jose Manuel Barosso a susţinut, în cadrul prezentării Strategiei 2030, la Bruxelles. Soluţiile pentru scăderea preţului energiei menţionate au fost şi existenţa unei pieţe comune a energiei, astfel încât „UE să vorbească cu o singură voce”, diversificarea furnizorilor, eficientuzarea infrastructurii de transport. 

Energia în SUA şi India, mai ieftină

Antonio Tajani, comisarul pentru Industrie şi Antreprenoriat, a susţinut: “E foarte greu să intrăm în competiţie cu SUA şi China la preţurile energiei. Avem nevoie de o industie competitivă şi pentru aceasta trebuie să lucrăm la preţul energiei. În acest sens gazele de şist sunt o parte din soluţie. E important însă să fim neutri, Trebuie să studiem dacă e posbil să utilizm gazele de şist fără probleme pentru mediu. Vom verifica şi apoi vom decide. Personal, nu sunt împotriva gazelor de şist, trebuie să fim realişti. Foarte importante este să avem răspuns dacă e sau nu periculos”.

Oettinger Günther, comisarul pentru energie a susţinut: “În UE preţuril la energie sunt de 3– 4 ori mai mari decât în SUA, ceea ce nu este acceptabil pentru competitivitatea economic. Trebuie să eliminăm diferenţa de preţ la energie faţă de alte părţi ale lumii. Strategia pentru aceast obiectvi prevede diversificarea surselor de energie, găsirea de noi furnizori, găsirea celor mai bune conexiuni. Una dintre cele mai importante măsuri este şi desăvârşirea pieţei interne de energie. În acest context apare problema gazelor de şist. Nu suntem naivi să nu vedem acest lucru şi trebuie să vedem care sunt opţiunile . În UE gazele de şist nu vor avea acelaşi impact ca în SUA, dar e o sursă potenţială de energie şi trebuie să analizăm situaţia. În acest sens trebuie să garantăm că protejăm sursele de apă şi mediul. Anglia, Lituania, Polonia, România doresc să meargă pe această cale şi comunnicarea de azi oferă un temei tehnic şi juridic pentru acest efort”.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite