Juriul TIFF, misiune complicată: „Filmele selectate arată gustul fin şi simţul foarte ascuţit al celui care le-a ales“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii juriului de la secţiunea Competiţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF, 31 mai - 9 iunie) spun că le va fi greu să se decidă pe cine vor premia, întrucât concurenţa este foarte strânsă.

La această secţiune, juriul este alcătuit din francezul Frédéric Boyer, director artistic al festivalurilor Tribeca Film şi Les Arcs European Film, regizorul maghiar György Pálfi, actriţa germană Franziska Petri, britanica Lynda Myles, director şi curator de film la Pacific Film Archive (Universitatea din California, Berkeley), şi regizorul român Cristi Puiu.

Regizorul maghiar György Pálfi (care a câştigat premiul pentru Cel mai bun regizor la TIFF în 2006) a afirmat că, deşi s-a ajuns la jumătatea perioadei de vizionare a filmelor din competiţie, îi va fi dificil să se pronunţe la final.

Surprinşi de public

„Am fost foarte surprins să văd lunea, la ora 15.00, atâţia oameni la film. Şi mulţi tineri. De aceea poate există acest festival“, crede regizorul maghiar.

Lynda Myles s-a arătat impresionată de programul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, de multitudinea de evenimente şi de bunul gust al filmelor selectate.

„Deşi ne-am concentrat mai mult pe filmele din competiţie, m-am uitat şi în catalogul festivalului şi sunt mulţi dintre regizorii mei preferaţi. Selecţia de filme pe care o face un festival nu trebuie să fie o colecţie de filme proiectate la alte festivaluri, ci trebuie să reflecte oglinda unei viziuni, cum se simte la TIFF (n.r. viziunea directorului artistic Mihai Chirilov). Filmele selectate arată gustul fin şi simţul foarte ascuţit al celui care le-a ales“, susţine Lynda Myles.

Problema distribuţiei

Juriul a vorbit şi despre o problemă cu care se confruntă filmul în toată Europa: distribuţia.

Frédéric Boyer susţine că festivalurile sunt esenţiale deoarece constituie cele mai importante canale de a difuza filmele recent apărute. Acesta şi-a adus aminte că regizorul român Mungiu câştigase Palme d’Or la Cannes şi că a fost nevoit să facă o caravană pentru a-şi prezenta filmul prin Europa, deoarece nu există o reţea de cinematografe care să le difuzeze. 

„Cred că cinemaul nu moare, dar a privi un film e o operaţie imposibilă pentru că nu există distribuitori. Nu există la Londra, la Berlin, abia sunt în Paris două-trei cinematografe care distribuie filme din festivaluri“, subliniază Frédéric Boyer.

„Festivalurile de film se pot compara cu circurile, în sensul bun“, încheie Boyer.

Recomandări

Mâine, 6 iunie, de la 12.30, la TIFF Lounge, în Piaţa Unirii, va fi prezentat documentarul „Exploratorul“, în prezenţa regizorilor Titus Muntean şi a lui Xantus Gabor. Pelicula urmăreşte firul vieţii lui Emil Racoviţă, întemeietor al primului Institut de speologie din lume, de la Cluj. De la ora 16.00, tot la TIFF Longe se va lansa DVD-ul lui Silviu Purcărete, „Undeva la Palilula“.

Vă recomandăm şi:

VIDEO TIFF 2013 are buget mai mic şi bilete mai scumpe. Tudor Giurgiu: „Am fost amendaţi pentru reuşita Festivalului“

VIDEO De văzut la TIFF 2013:  „Fuck for Forest“, o peliculă cu tentă ecologistă ce frizează filmele porno, şi documentarul controversat „The Act of Killing“

VIDEO TIFF 2013 are buget mai mic şi bilete mai scumpe. Tudor Giurgiu: „Am fost amendaţi pentru reuşita Festivalului“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite