Primul studiu despre impactul unei universităţi în economia unui oraş din România. Cât cheltuie anual la Cluj un student

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu unic în România a fost realizat la UBB: impactul pe care o universitate îl are în economia unui oraş. A reieşit că dinspre UBB spre economia Clujului au mers, în 2015, circa 190 de milioane de euro. Bugetul Primăriei Cluj-Napoca în 2015 a fost de circa 263 de milioane de euro.

Andrei Chircă, absolvent de doctorat la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, a realizat un studiu unic în România şi a arătat că în 2015 au plecat de la universitate spre „visteria“ oraşului circa 190 de milioane de euro. Este primul studiu oficial de acest gen din ţară, adaugă Chircă, deşi astfel de studii se practică în străinătate. UBB este cea mai mare universitate din România ca număr de studenţi.

„Noi avem percepţia la Cluj că studenţii sunt importanţi”, spune Andrei Chircă, deşi, adaugă el, şi-a dat seama că nu există  o singură cifră care să întărească această percepţie.

Potrivit acestuia, mediul universitar este un actor important în economia locală, iar studiul său a vrut să arate ce înseamnă impactul unei universităţi într-un an, în comunitate, mai ales că la Cluj există cea mai mare rată de studenţi pe cap de locuitor din România: 1 student la 5 clujeni. 

„Noi am vrut să facem o poză a momentului 2015“, afirmă acesta.

Doctoratul şi l-a susţinut în decembrie 2017 pe tema dezvoltării economice locale, sub coordonarea prorectorului UBB, Dan Lazăr.

image

Sediul central al UBB  FOTO Facebook UBB

Concluziile sale

Cercetarea a fost făcută sub forma unui chestionar, realizat cu ajutorul unor specialişti din UBB, care a fost aplicat la circa 1.200 de studenţi la zi, la nivelurile licenţă, master şi doctorat. S-au folosit răspunsurile a 1.159 de studenţi. Ei au fost întrebaţi legat de toate cheltuielile pe care le fac în timpul unui an în Cluj, de la cazare, mâncare, până la ce alte cheltuieli mai fac în oraş.

Studiul a demonstrat că impactul direct al UBB în economia municipiului Cluj-Napoca, în anul 2015, se ridică la nivelul sumei de 847.373.804 lei, adică 190.635.276 de euro. Din această sumă, cheltuielile studenţilor reprezintă 601.943.386 de lei (71, 04%), cele ale angajaţilor - 124.083.114 de lei (14,54%), cheltuielile efectuate în mod direct de universitate - 81.040.658 (9,56%), în timp ce vizitatorii studenţilor au cheltuit 33.676.767 de lei (3,97%), iar vizitatorii aflaţi în Cluj pe perioada admiterii - 6.629.879 de lei (0,78%).

Cercetarea a luat în considerare datele aferente anului 2015 şi a analizat cheltuielile generate în economia municipiului Cluj-Napoca prin intermediul cheltuielilor proprii ale universităţii pentru bunuri şi servicii, ca urmare a cheltuielilor angajaţilor universităţii, a cheltuielilor studenţilor, precum şi prin intermediul cheltuielilor vizitatorilor şi ale candidaţilor din perioada admiterii.

Cât a cheltuit un student în 2015

Potrivit realizatorului studiului, în 2015 erau 29.754 de studenţi la zi, iar populaţia oraşului Cluj-Napoca era de circa 324.000. În analiza sa a aflat că un student la licenţă, care locuieşte în cămin şi învaţă la zi, la buget, a cheltuit 12.793 de lei în 2015. Lucrurile se schimbă la un student care stă în chirie, care-şi plăteşte studiile, tot la nivel licenţă: 26.897 de lei.

Chircă a descoperit că singurul criteriu care face diferenţa este cazarea, nu facultatea pe care o urmează studentul şi nici oraşul de provenienţă al tânărului. Iar 58,05% dintre studenţi vin cu banii de acasă ca să facă facultate.

Întrebat ce înseamnă suma de circa 190 de milioane de euro din economia Clujului, realizatorul studiului a afirmat că astfel de date sunt foarte greu de estimat întrucât nu se ştie traseul acestor bani, dacă ei rămân mare parte în Cluj sau pleacă în visteria altor oraşe.

„Nu sunt date la nivel local care să arate unde se duc cei 190 de milioane de euro“, adaugă acesta.

În analiza sa nu au fost prinse cheltuielile pe care le fac studenţii de la IDD, de la diverse conferinţe şi evenimente pe care le organizează universitatea.

„Ne dorim continuarea studiilor de genul acesta. Am dori foarte mult să putemestima şi în alt an sau pe mai mulţi ani ca să avem o dinamică, să vedem o evoluţie. Ne-am dori să fie o practică normală implementarea unui astfel de studiu, şi la UBB, şi la celelalte universităţi din Cluj“, încheie Andrei Chircă.

Mai puteţi citi:

VIDEO Strategie comună de promovare pentru cele şase universităţi din Cluj. „Este pentru prima dată în România“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite