EXCLUSIV Noaptea generalilor: fostul şef al Poliţiei Cluj le-a dat o masă electorală veteranilor din Poliţie, Armată şi SRI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evenimentul a avut loc joi, 29 noiembrie
Evenimentul a avut loc joi, 29 noiembrie

Circa 300 de rezervişti aparţinând tuturor structurilor din sistemul apărării naţionale s-au ospătat la hotelul pesedistului Teodor Pop Puşcaş din Cluj-Napoca. Pretextul evenimentului a fost Ziua Naţională, însă s-a făcut campanie electorală, condimentată cu cântece patriotice şi cu sarmale.

„Bună seara, domnule general“, „Domnule colonel, să trăiţi! Ce mai faceţi? Nu v-am văzut de mult“. Acest dialog, cu mici variaţiuni în ceea ce priveşte gradul militar, a fost repetat de sute de ori, joi seară, în micul vestiar de la intrarea în ballroom-ul - cum preţios este numită sala de nunţi de la etajul I - hotelului Royal Classic, aflat undeva la marginea cartierului clujean Gheorgheni. Pretextul acestor întâlniri: fostul şef al Poliţiei Cluj Teodor Pop Puşcaş, care s-a pensionat în 2005 şi a devenit, între timp, proprietarul unei firme de pază şi protecţie cu circa 500 de angajaţi şi al Hotelului Royal, dar şi politician PSD-ist, a dat un ospăţ cu ocazia Zilei Naţionale, dar şi a zilei sale de naştere  - 5 decembrie. Au fost invitaţi aproape 300 de veterani, aleşi pe sprânceană, din Poliţie, Armată şi SRI.
 
Puşcaş: „De ce să nu facem şi noi politică?“

„Maestru de ceremonii“ a fost chiar Teodor Pop Puşcaş. Îmbrăcat în costum negru, cu vocea baritonală şi cu ani buni de experienţă în spate, în care i-a condus cu mână de fier pe poliţiştii clujeni, fostul chestor domina sala. După ce le-a mulţumit „camarazilor“ pentru că l-au onorat cu prezenţa cu ocazia celor două evenimente: Ziua Naţională şi ziua lui de naştere, promiţându-le că în fiecare an se vor întâlni de 1 Decembrie la Hotel Royal, Puşcaş a alunecat uşor spre politică: „În aceste zile, pe buzele tuturor sunt câteva cuvinte care nu le scapă. Aceste cuvinte sunt: alegeri, parlament, politică. Vă amintesc că românul înainte de a mânca şi de a bea mănâncă politica pe pâine. Cu toţii avem păreri, şi e normal, cu toţii avem drepturi şi e normal să le cerem. După 23 de ani, cel puţin noi ştim cum le-am dobândit, ştim câte gloanţe ne-au şuierat pe la ureche, ştim că am trăit o viaţă în şanţuri, în tranşee, în exerciţii, departe de casă, pe front, pe brumă, pe ninsoare. De ce să nu facem şi noi politică? Pentru că avem să ne revendicăm unele lucruri, după ce am făcut un angajment şi un contract cu patria ne-au fost furate drepturile. Trebuie să exprim ceea ce ne frământă“. Discursul, care devenea din ce în ce mai patetic, era întrerupt de ropote de aplauze, ordonate, regulamentare.

Aurelia Cristea, “candidata noastră”

Vorbitorul a atins o coardă sensibilă. Toţi veteranii stau nemişcaţi şi ascultă. Cu o abilitate demnă de un orator prefesionist, Puşcaş trece de la cuvântarea despre drepturile pierdute ale rezerviştilor la prezentarea Aureliei Cristea, candidata USL (PSD) în colegiul 3, unde se află şi Hotelul Royal: „Am profitat de acest eveniment s-o aduc alături de noi pe doamna Cristea Aurelia, candidata noastră la alegerile parlamentare din 9 decembrie pentru Camera Deputaţilor, vorbesc aici de colegiul 3, care cuprinde de la Făget până la Răsăritului, cartierele - o parte din Bună Ziua, Becaş, Andrei Mureşanu, Mărăştiul, Calea Bucureşti, Dorobanţilor, o zonă extrem de întinsă. Vă mulţumesc că sunteţi aici, că suntem alături, că vom interrelaţiona câteva ore, avem alături de noi şi o echipa de maeştri care ne va încânta cu câteva melodii, să ne simţim bine“.

De ce Aurelia Cristea

Surse din PSD susţin că între Aurelia Cristea şi Teodor Pop Puşcaş ar exista o relaţie apropiată, cei doi fiind mai mult decât simpli colegi de partid. Puşcaş este unul dintre cei mai influenţi membri ai PSD Cluj, partid în care s-a înscris din 2006. El a fost consilier judeţean şi a candidat la parlamentare în 2008. La un moment dat, fostul chestor a fost candidatul PSD la primăria Cluj-Napoca ]n 2008. Surse din PSD susţin că Aurelia Cristea, care este vicepreşedintă a PSD Cluj şi a obţinut în primăvară un mandat de consilier judeţean, ar fi fost ajutată de Puşcaş să obţină locul de candidat în colegiul 3 din Cluj-Napoca, loc vizat de mai mulţi politicieni influenţi din PSD.

Cum au fost mobilizaţi veteranii

Fostul chestor şi-a terminat discursul şi l-a invitat pe colonelul Mărăcinean, din partea Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere (un ONG care reuneşte cadre din toate structurile Ministerului Apărării), nu înainte de a-i mulţumi „ pentru mobilizare şi pentru solicitudine“. „Mobilizarea“ s-a făcut prin intermediul asociaţiilor de veterani, au precizat surse din interior pentru „Adevărul“.  „Îi mulţumesc lui Teodor Pop Puşcaş pentru această surpriză de a ne invita de Ziua Naţională aici la localul domniei sale. Îl felicit pentru ideea de uniune, de unitate, pentru că nu a invitat numai cadre din Ministerul de Interne, ci din sistemul Apărării Naţionale. Vreau să profit că e aici Aurelia Cristea şi să-i spun că avem foarte multe probleme, noi, rezerviştii. Dumneavoastră ne puteţi susţine în trei elemente: corectarea pierderii pensiei, în legătură cu legea sistemului de pensii militare şi în legătură cu păstrarea legii care prevede gratuităţi la asistenţă medicală şi la medicamente pentru militari“, a spus colonelul..
 
„Aici suntem 95% la sută din colegiul 3“


Apoi, discursul veteranului s-a îndreptat spre camarazi: „Trebuie să fim lucizi, obiectivi, normali, la 9 decembrie, noi, clujenii trebuie să intrăm în rând cu lumea. Să votăm aşa cum a votat ţara. Analizaţi cu obiectivitate, la această oră unica soluţie logică, unica soluţie legitimă este USL, n-avem altă variantă. Aici suntem 95% la sută, sau poate mai puţini, din colegiul 3. La Senat candidează Şerban Rădulescu, un om cu foarte multă experienţă, un bărbat bătăios, putem să-l alegem cu încredere. Dar vreau să spun câteva lucruri despre Aurelia Cristea“.

„Trebuie s-o votăm pe Aurelia Cristea“

La capitolul caracterizării Aureliei Cristea, colonelul, cu veleităţi de istoric, nu a făcut economie de complimente:
„Este o femeie deşteaptă, competentă, înţeleaptă, a urcat ierarhia de jos până la funcţia similară cu secretarul de stat, cunoaşte foarte bine cum se conduce un sistm birocratic, aşa încât merită s-o votăm. E o femeie foarte energică, foarte bătăioasă. (…)“.
Discursul a ajuns într-un punct în care chiar şi Aurelia Cristea, după cum a mărturisit ea însăşi, s-a simţit „copleşită“:
„I-am putea zice Doamna de fier, eu îi spun Doamna de Aur, Aurelia. E o doamnă frumoasă, la comportament, la caracter, are o familie frumoasă, este chintesenţa multor calităţi pe care şi le doreşte orice fiinţă umană. În ultimul rând, e extraordinar de generoasă. Din aceste considerente trebuie s-o votăm pe dânsa, dar nu numai noi, cei de aici, ci toţi care putem să punem un vot în urnă. E momentul să fim lucizi. La 9 decembrie trebuie să câştigăm nu oricum, cel puţin cu 60 %. Doamne ajută!“

Concluziile i-au aparţinut lui Puşcaş

Cum stă bine unui maestru de ceremonii, Puşcaş a tras şi concluziile: „Deci, atunci să înţeleg că e foarte clar, aşa cum stă bine unor militari adevăraţi, de rang mai mare sau mai mic, indiferent pe ce treaptă s-ar afla, înseamnă că noi am înţeles mesajul şi-l vom duce până la 9 decembruie, până în Parlament“.
Ultimul discurs i-a aparţinut Aureliei Cristea şi a fost, probabil, cel mai de bun simţ. „Îi mulţumesc domnului colonel, cred că a fost exagerat în aprecieri, m-am simţit copleşită, recunosc“, a ţinut să precizeze candidata. Fiind Ziua Naţională, Cristea a forţat discursul în notă patriotică: „M-au întreb mulţi de ce am intrat în politică. Având această experienţă profesională, crescându-mi copiii, văzând ce se întâmplă şi dragostea care mă mână pentru tot ceea ce ne înconjoară, pentru patria asta pe care o avem, România, pe care ar trebui s-o iubim mai mult pentru că Dumnezeu ne-a dat de toate, trebuie să avem doar grijă de ceea ce ne-a dat, de asta am ales să mă implic în politic“. Spre final, pesedista a făcut şi promisiunea legată de reîntregirea pensiilor militarilor.

Treceţi, batalioane!

Supriza cea mai mare a venit spre final. Însuşi Teodor Pop Puşcaş a luat microfonul şi a început să cânte cu patos „Treceţi, batalioane române, Carpaţii“. Rezerviştii s-au ridicat, ca la ordin, în picioare şi au început să aplaude şi să-l acompanieze pe fostul chestor. Până şi chelnerii, care stateau încolonaţi la uşa bucătăriei cu şorţuri albe în mâini, au început să aplaude. Puşcaş a făcut un spectacol pe cinste, a avut voce, atitudinea a fost regulamentară, rezerviştii au fost mulţumiţi, mai ales că paharele au fost umplute cu ţuică sau cu vin, iar printre mese au început să roiască farfuriile cu sarmale.
 
Sunat de redactorii Adevărul, Teodor Pop Puşcaş nu a vrut să comenteze dacă evenimentul a avut sau nu iz electoral, răspunzând supărat: „Dacă aţi fost acolo, de ce mă întrebaţi?“. Aurelia Cristea a susţinut că a fost vorba despre sărbătorirea Zilei Naţionale: „Nu este vorba despre un eveniment electoral. Acolo erau mai mulţi rezervişti din Armată şi din Ministerul de Interne care serbau Ziua Naţională. Eu am fost invitată ca să mă cunoască oamenii. Nu ştiu cine a organizat, din câte ştiu eu,  au fost mai mulţi organizatori“, a susţinut Cristea.

Preşedintele BEJ: „O masă la restaurant poate fi infracţiune“

Judecătorul Monica Trofin, preşedintele Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Cluj, a declarat că există o Hotărâre de Guvern care incriminează ca infracţiune cadourile care depăşesc suma de 10 lei făcute votanţilor. „O masă dată la un restaurant este infracţiune, dacă scopul acestei manifestări a fost campania electorală. Cazul este de competenţa poliţiei“, a declarat Monica Trofin. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite