GALERII FOTO Fotograful român care a dat lovitura în Londra. Cum a ajuns să publice, la 24 de ani, în ziare precum “The Times”, „The Guardian” sau „The Sun”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Thomas Câmpean a lucrat patru ani în presa clujeană apoi şi-a încercat norocul în Londra şi a reuşit. FOTO: Alina Todea
Thomas Câmpean a lucrat patru ani în presa clujeană apoi şi-a încercat norocul în Londra şi a reuşit. FOTO: Alina Todea

Prin jungla zecilor de fotografi care roiesc la fiecare eveniment din capitala Angliei, un tânăr de 24 de ani a reuşit să-şi facă un nume printre specialişti care au mai mulţi ani de experienţă în presă decât are el de viaţă. Într-un an la Londra, Thomas Câmpean şi-a publicat fotografiile în ziare precum The Times, The Guardian, The Sun, Daily Mirror, Daily Mail sau The Irish Independent.

La numai 24 de ani Thomas Câmpean, un fotojurnalist originar din Odorheiu Secuiesc, care a lucrat 3-4 ani în presa clujeană, a reuşit să devină un nume cunoscut pe piaţa extrem de competitivă a presei din capitala Angliei. La câteva luni după ce a „aterizat“, la sfârşitul iernii anului trecut, în Londra, fără niciun contact la ziarele şi agenţiile de presă de aici, Thomas şi-a văzut fotografiile în publicaţii precum The Times, The Guardian, The Sun, Daily Mirror, Daily Mail sau The Irish Independent, dar şi în ediţia electronică a revistei The Time sau a cotidianului Wall Street Journal. „Piaţa fotografilor din Londra este ca o junglă, sunt sute de fotografi, foarte mulţi profesionişi, dar şi amatori. Sunt mulţi fotografi care au mai mulţi ani de experienţă în presă decât anii pe care i-am trăit eu. La fiecare eveniment sunt 30-40 de fotografi şi ca să îţi intre fotografia în ziar şi să fii plătit trebuie să fie bună”, mărturiseşte Thomas.


Fotografia care i-a schimbat viaţa 

Thomas Câmpean a ajuns în Londra în februarie 2012. Singurul ajutor pe care l-a avut a fost din partea unui prieten, care i-a oferit un loc de cazare timp de câteva săptămâni. A venit cu temele făcute. Planul lui era să fotografieze Jocurile Olimpice şi să pună în vânzare fotografiile prin intermediul agenţiei pe care a înfiinţat-o cu ajutorul unui prieten, cu un o lună înainte - Bpa Images. N-a mai aşteptat Olimpiada şi, după câteva săptămâni, s-a apucat de muncă. La sfârşitul lunii mai, norocul i-a surâs. Din unul dintre zecile de fotografi anonimi care roiau la evenimentele din Londra, Thomas a ajuns pe prima pagina a cotidianului The Thimes şi nu oricum, ci cu o fotografie cu fostul premier Tony Blair, în timp ce intra la audieri în dosarul privind ascutlarea ilegală a telefoanelor de către ziariştii de la News of the World. „După 3 ore de aşteptare la intrarea în Tribunalul din Londra a venit Tony Blair, care intra la audieri. Eu am stat exact în dreptul uşii, când cineva dintr-un bloc aflat în apropiere a strigat ceva. Tony Blair s-a întors şi s-a uitat exact în obiectivul meu. Atunci am început să intru în presă“, povesteşte Thomas. 


„Am sunat-o pe mama şi am plâns“

Clujeanul a aflat abia a doua zi că fotografia i-a fost publicată în The Times. „Nu ştiam că va fi pe prima pagină. Un fotograf mi-a spus a doua zi: <<Thomas, well done !” L-am întrebat de ce mă felicită, iar el mi-a zis să cumpăra The Times. Când am văzut, am sunat-o pe mama şi am plâns. A fost incredibil“, îşi aminteşte clujeanul. Fotografia postată pe contul lui de Facebook i-a dus sute de felicitări. „Este cea mai importantă fotografie pe care am făcut-o, dar nu mi se pare aşa de impresionantă. Multă lume a suprins evenimentul, dar în alte feluri, din alte unghiuri. M-au sunat atunci prieteni din România, din Germania şi m-au felicitat. A fost incredibil, a fost o mare realizare”, mărturiseşte Thomas. 


Orar de lucru: de la 6 dimineaţa până noaptea


Thomas Câmpean s-a mutat din Odorheiul Secuiesc pentru a-şi împlini un vis, acela de a sta într-un oraş cosmopolit, plin de  viaţă. După ce a terminat Facultatea de Jurnalism şi a lucrat circa patru ani la Cluj în cadrul unor instituţii precum Pro Sport, Adevărul sau Mediafax, a vrut mai mult. Primul lucru pe care l-a aflat despre presa din Londra a fost că trebuie să munceşti din greu pentru a reuşi. „O mare diferenţă faţă de România este că aici m-am maturizat. În ţară aveam un şef care-mi zicea dimineaţa la ce subiecte să merg. În Londra, mă sculam la 6 dimineaţa, să văd ce se întâmplă în oraş, îmi făceam planul, alegând subiectele cele mai intersante, pentru că nu puteam ajunge la toate, distanţele fiind uriaşe, vreo 3-4 ore în fiecare zi îmi lua trasnportul, deşi locuiam în zona centrală. Aici trebuie să te lupţi pentru informaţii, să dai telefoane, să trimiţi mailuri pentru a afla ce se întâmplă. În ţară, la ora 17.00 eram în pub  cu prietenii, la Londra e la fel, numai că ora este 12 noaptea, după ce am terminat treaba. Fotografiile le trimit după ce le-am făcut, de pe laptop. A doua zi te trezeşti tot la 6, să vezi dacă ai fost publicat şi apoi o iei de la capăt. Weekenduri libere aveam din când în când”, povesteşte Thomas. Ca fotograf freelancer el lucrează cu aparatele proprii, în care a investit circa 10.000 de euro. Este plătit în funcţie de fotografiile care-i sunt publicate la ziarele cu care colaborează. Întrucât viaţa este extrem de scumpă în Londra, el a trebuit să lucreze din greu pentru a se putea întreţine. „Uneori am lucrat seara la pub ca să pot a doua zi să mă duc să fac fotografii. Nu e mare lucru să ai un al doilea job, având în vedere că eşti la început într-unul dintre cele mai scumpe oraşe din lume. Din câştigurile făcut din vânzarea fotografiilor duc o viaţă nu chiar confortabilă, pentru că totul e extrem de scump în Londra. Lucrurile acestea se reglează în timp, un fotograf bun câştigă circa 4-5.000 de lire pe lună. Eu am obţinut cel mai mult 250 de lire pe o fotografie“, explică Thomas. 

A pus echipa olimpică a Franţei pe prima pagina din „The Guardian“ fără acreditare la Olimpiadă

Visul său de a fotografia Jocurile Olimpice de la Londra s-a spulberat, din cauza unor probleme cu acreditările. „Am stat şi m-am uitat la Jocurile Olimpice la televizor.  Mi-am zis că după Olimpiadă voi începe munca serios. Marţea viitoare am avut prima pagină din The Guardian cu echipa olimpică a Franţei“, povesteşte zâmbind Thomas. El a făcut în gara Eurostar, trenul de mare viteză care leagă Anglia de Franţa, o fotografie superbă cu olimpicii francezi, cu medaliile la gât, în timp ce părăseau Londra. „Ceea ce a fost interesant a fost că una dintre cele mai mediatizate sportive franceze făcea poze cu telefonul ei acoperit cu un abţibild cu drapelul Angliei.Nu ştiu de ce The Guardian a ales fotografia mea, pentru că nu am fost singur acolo. Probabil am prins cel mai bun unghi”, relatează fotograful. 


Cea mai dificilă fotografie

Întrebat despre cea mai dificilă fotografie pe care a făcut-o, Thomas vorbeşte despre Julian Assange, fondatorul WikiLeaks. „În fiecare zi, timp de o lună, am mers la ambasada Ecuadorului (ţară care i-a acordat azil lui Assange-nr). Era frustrant că nici nu se ştia dacă este înăuntru Assange, dar trebuia să mergem în fiecare zi. Până la urmă s-a ţinut o conferinţă de presă, dar nu se ştia când“, povesteşte clujeanul. Eforul lui a fost răsplătit , fotografiile lui de la ambasadă fiind publicate în Daily Mail şi în ediţiile electronice din The Time şi Wall Street Journal. 

  

Răbdarea, cel mai important lucru

Viaţa de fotojurnalist în Londra este riscată câteodată din cauză că sunt foarte multe proteste, unele violente. „În timpul unui protest Ocuppy London eram într-un restaurant McDonalds. Oamenii au intrat în local şi au început să distrugă tot. Eu am început să fac fotografii.  Când au intrat poliţiştii, m-au pus şi pe mine la pământ. M-au întrebat ce fac acolo. Le-am zis că sunt jurnalist. M-au întrebat de ce vorbesc română, eu de frică, am început la un moment dat, fără să-mi dau seama, să vorbesc română. Apoi, le-am arătat cardul de presă şi şi-au cerut scuze”, povesteşte Thomas. Fotograful menţionează că nu a avut niciodată probleme din cauză că era român. „În Londra sunt  toate popoarele de pe lume, din 14 milioane de oameni, doar 3 milioane sunt englezi. Nu au probleme cu românii. La noi se inflamează mai mult presa. Un pic s-au speriat cu acordarea dreptului de muncă. Eu n-am avut niciodată probleme pentru că sunt român. În Londra mai e un fotograf român din Bucureşti, care lucrează de vreo 3-4 ani, în rest nu am întâlnit români în presă“, explică Thomas. După un an şi câteva luni în care a fost fotograf freelancer în Londra, Thomas spune că cel mai important lucru pe care l-a învăţat este răbdarea. „Am învăţat foarte multe, acuma de abia începe viaţa pentru mine, încep să mă maturizez un pic. Am început să-i cunosc pe fotografii buni, unii nominalizaţi la Pulitzer. După câteva luni mă tratau ca pe un prieten. E un lucru mare pentru mine. Un sfat pe care l-aş da fotografilor este să aibă răbdare“, conchide Thomas. Acum se află în România, unde va realiza mai multe proiecte pe cont propriu, până în sptembrie când se întoarce în Londra, pentru un contract cu compania Nike.El spune că ar accepta contracte de muncă în zone de conflict sau în zone periculoase din Africa sau Asia, acestea ar însemna pentru provocări profesionale de nerefuzat. 

Citeşe şi  

Succes al invitaţilor sopranei Angela Gheorghiu în concertul de la Londra

FOTO Românii care au deschis  o şcoală muzicală la Londra

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite