FOTO Cum poţi să bei o cafea cu poliţiştii din oraşul tău o dată pe săptămână şi să le povesteşti ce probleme ai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un oraş din România au loc săptămânal întâlniri între poliţişti şi restul cetăţenilor. Sunt informale şi se discută liber într-o cafenea pe diferite teme.

GALERIE FOTO

Marţea, între 10 şi 11, la cafeneaua Narcoffee, poliţişti din Cluj vorbesc cu oamenii la o cafea. La propriu. Asta se întâmplă săptămânal, din martie încoace. „Ne-am dorit să ne putem întâlni într-un mediu plăcut, fără o agendă în faţă, şi să discutăm. Să spargem bariere“, spune Gina Pop, comisar la Biroul pentru Analiza şi Prevenirea Criminalităţii din IPJ Cluj, responsabilul ineditului proiect.

„La cafea cu un poliţist“ e o idee pe care oamenii legii au decis să o pună în aplicare, dar un pic altfel decât modelul originar din State. Acolo, întâlnirile nu sunt aşa dese, nu e un singur local şi întâlnirile sunt inopinante. Gina Pop spune că acest sistem funcţionează în America pentru că acolo mentalitatea este alta. De aceea au hotărât să facă lucrurile diferit. Clujul este primul oraş unde se desfăşoară acest proiect.

Comisarul povesteşte că au anticipat două tipuri de reacţii când s-au gândit să aplice ideea. Prima ar fi fost de reţinere şi oamenii se vor întreba ce caută poliţiştii, îmbrăcaţi în uniformă, într-o cafenea, în timpul programului. A doua: să le trezească interesul şi să încerce să-i convingă pe oameni să-i vadă în nuanţe pozitive.

La cafeneaua din Cluj, singurul loc din România unde are loc o asemenea iniţiativă, este afişat pe un carton mesajul „cop&Narcos having a coffee“ atunci când poliţiştii sunt în cafenea - aşa cum se poate vedea şi în poza de mai jos.

image

La cafea cu un politist FOTO: Facebook Narcoffee

„Să înţeleagă oamenii că nu suntem acolo să bem o cafea“, adaugă Gina.

Mărturiseşte că nu s-au lovit de grimase sau respingeri. Dimpotrivă, oamenii au venit cu tot felul de întrebări, de la cazuri punctuale din trafic, situaţii de care s-au lovit pe Ordine Publică, ce nu face un poliţist ori ce trebuie să îndeplineşti ca să devii poliţist. „Vrem să înţeleagă care sunt competenţele noastre. Spre exemplu, un poliţist nu arestează. Poate să reţină într-un dosar penal“, adaugă comisarul Gina Pop.

La întâlnirile de până acum au fost poliţişti de la mai multe departamente: Rutieră, Omoruri, Acţiuni Speciale - un echipaj format dintre un poliţist şi un camarad patruped, un poliţist pensionat alături de câinele cu care a făcut echipă. Pe ultimii, oamenii au întrebat cum se întreţine relaţia dintre poliţist şi câine, cum îl stăpâneşte, unde are loc antrenamentul.

Oamenii care s-au nimenit să fie în cafenea marţea, între 10 şi 11, aveau nelămuriri şi despre care sunt câinii ce apar pe lista de rase canine periculoase, dacă există vreo leeg în acest sens. „Vrem să dezbatem un subiect care îi interesează. (…) Am avut plăcuta reacţie să nu ne lovim de refuzuri“, adaugă comisarul de poliţie.

Mesajul acestor întâlniri unice în România e clar: „Vrem să se vadă că suntem oameni înainte de a fi poliţişti şi venim din comunitate“, afirmă comisarul clujean.

image

La cafea cu un politist FOTO: Facebook Narcoffee

Mai puteţi citi:

Reţelele sociale măresc depresia şi singurătatea. „Atunci când te uiţi la viaţa celorlalţi, e uşor să tragi concluzia că e mai interesantă sau mai bună decât a ta“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite