Cum devine o afacere din România model în Danemarca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudor Cioltea vorbind despre afacerea sa FOTO. arhiva Tudor Cioltea
Tudor Cioltea vorbind despre afacerea sa FOTO. arhiva Tudor Cioltea

Un universitar danez îşi va lansa, în această vară, un site de maşini inspirat din afacerea şi teza de licenţă a studentului său, Tudor Cioltea din Baia Mare. Tânărul şi-a deschis, în 2013, site-ul numit autoeconom.ro care îi ajută pe şoferii din toată ţara să-şi repare maşinile ieftin şi repede. Căutând soluţii să-şi dezvolte afacerea, Tudor Cioltea s-a gândit să analizeze posibilele idei într-o lucrare de licenţă.

Lucrarea de licenţă l-a ajutat pe un tânăr să-şi dezvolte afacerea, dar i-a adus şi o colaborare la un business cu profesorul care i-a coordonat licenţa.

Tudor Cioltea este un tânăr de 24 de ani care a deschis, anul trecut, un site care îi ajută pe şoferi să-şi repare maşinile ieftin şi repede. El a făcut doi ani de marketing management şi un an şi jumătate de Inovaţie şi Educaţie antreprenorială la Lillebaelt Academy din oraşul danez Odense.
Anul acesta şi-a susţinut teza de licenţă pe tema „Starea unui start-up online” folosind site-ul creat în timpul studenţiei, autoeconom.ro.

„Alegerea a fost una naturală, am încercat ca pe perioada practicii să aflu cât mai multe despre industria în care activăm, să înţelegem nevoile celor ce folosesc platforma adică proprietarii de maşini şi service-urile auto, şi să analizăm oportunităţile de dezvoltare a conceptului“, spune Tudor Cioltea.

Program universitar pentru dezvoltarea unei afaceri

Programul danez de studiu “Inovaţie şi Educaţie antreprenorială” permite studenţilor ca în al treilea semestru, cel dedicat perioadei de practică, să facă practică în propria companie. Acest lucru are scopul de a încuraja studenţii în a începe o afacere încă înainte de a finaliza studiile.

De obicei e invers: o lucrare de licenţă poate fi începutul unei afaceri. „În cazul meu, munca la autoeconom.ro a început cu câteva luni înainte de începerea perioadei de practică şi a licenţei“, adaugă el.

echipa autoeconom.ro foto

La studii, în Danemarca FOTO: arhiva Tudor Cioltea

Tânărul povesteşte că universitarul care i-a coordonat licenţa, Kim Skjoldborg, care predă Strategii de Marketing, a fost foarte încântat că poate să fie implicat într-un proiect deja în desfăşurare.

„De la prima întâlnire a încercat să ma ajute cu sfaturi şi informaţii practice pe partea de management a afacerii, acesta având o experienţă de foarte mulţi ani în mediul privat. Chiar dacă în teorie rolul lui este de a fi doar coordonator al lucrării, l-am simţit ca fiind un consultant şi acest lucru m-a ajutat foarte mult“, mărturiseşte ardeleanul.

De la profesor la partener de bussines

Însă colaborarea dintre cei doi nu s-a redus doar la relaţia student-profesor, ci sunt şi parteneri într-o afacere pe care universitarul danez vrea să o lanseze în această vară.

„Mi-a spus că în particular şi el doreşte dezvoltarea unei platforme online similare pentru o nişă pe piaţa din Danemarca şi mi-a propus să colaborăm. Am fost foarte surprins de acest lucru şi totodată foarte motivat să muncesc cât mai mult şi să îmi dezvolt abilităţile pentru a putea dezvolta o afacere împreună cu el“, detaliază Tudor Cioltea.

Întrebat de „Adevărul“ cum i-a venit ideea de a colabora cu studentul său, profesorul danez a spus că, iniţial, nu l-a remarcat pe Tudor Cioltea în timpul puţinelor cursuri pe care le-a avut cu el şi colegii săi, responsabilitatea lui fiind să ofere studenţilor o scurtă introducere a strategiilor de marketing.

echipa autoeconom.ro foto

„Atenţia şi interesul meu au crescut considerabil în momentul în care i-am devenit coordonator de licenţă. Lucrarea sa finală a fost foarte similară cu un proiect la care eu lucram de ceva vreme şi am remarcat oportunitatea unei colaborări. Chiar dacă a absolvit în urmă cu câteva luni, încă păstrăm legătura şi lucrăm împreună şi la proiectul meu pe care sperăm să îl lansăm la mijlocul verii”, a declarat Kim Skjoldborg, profesor Strategii de Marketing, Lillebaelt Academy Odense.  

Practica, un motiv să faci facultatea în Danemarca

Tudor Cioltea povesteşte că ştia de la bun început că programul de studiu ales în Danemarca îi va oferi oportunităţi imense. Se bucură că nu s-a înşelat.

„Principalul motiv pentru care am ales sistemul danez de învăţământ este orientarea spre practică în orice activitate şcolară. Facultăţile din România sunt încă în urmă la acest capitol şi scot pe bandă rulantă teoreticieni. Al doilea motiv a fost posibilitatea de a munci pe lângă programul şcolar, astfel am putut să mă întreţin fără prea mult ajutor din partea părinţilor“, mărturiseşte băimăreanul.

Despre afacerea sa din România

În timpul studenţiei a folosit în Danemarca un site care repara maşini. S-a gândit de ce nu ar crea aşa ceva şi acasă. Era conştient că fiind un concept nou lumea îl va respinde iniţial sau îl va privi cu retincenţă. Însă românii agreează ideea. Dovadă stau cifrele: de la cele circa 60 de service-uri de pe site-ul său - câte erau în octombrie 2013, când s-a lansat – până la cei 120 de acum, din 2014. Plus o mie de proprietari de maşini înscrişi pe platforma online.
Site-ul are în spate o echipă de 6 oameni (foto mai jos, credit foto: Tudor Cioltea), toţi foşti studenţi în Danemarca, Anglia şi Cluj, care acum s-au întors la Baia Mare.


Cei 6 sunt: Marius Crişan, Tudor Costel Cioltea, Cristina Pop, Norbert Kolozsvari, surorile Ioana şi Alexandra Pop.

echipa autoeconom.ro foto

„Îmi doresc să ajungem lideri la nivel naţional în acest an şi la un moment dat să reuşim intrarea şi pe alte pieţe din Europa“, încheie Tudor Cioltea.

Mai puteţi citi:

Site-ul care te ajută să-ţi repari ieftin maşina. Făcut după model danez

VIDEO Tinerii clujeni au creat un site de împrumutat lucruri

FOTO  Site-ul care îţi face tiramisu şi îţi pune tapet. Bonus: te ajută să-ţi rotunjeşti veniturile

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite