Elevii români cer drept de vot în consiliul de administraţie al şcolii. Ei dau exemplul Spaniei unde colegii lor aleg directorul unităţii de învăţământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevi  FOTO: arhiva Adevărul
Elevi  FOTO: arhiva Adevărul

O delegaţie a Consiliului Naţional al Elevilor (CNE) condusă de clujeanca Iulia Miron, a participat la adunarea generală a Uniunii Europene a Consiliilor Elevilor (OBESSU) care a avut loc la sfârşitul lui iulie în localitatea estoniană Haapsalu. La această întâlnire, elevii români au fost acceptaţi, în urma unui vot în unanimitate, membrii observatori în OBESSU.

Reprezentanţii elevilor din Europa s-au întâlnit, în perioada 26 iulie-2 august, la adunarea generală şi la Şcoala de Vară a OBESSU, unde CNE a fost oficial certificat ca membru observator al structurii, propunerea de aderare fiind acceptată şi votată în unanimitate de către organizaţiile membre ale Uniunii Europene a Consiliiilor Elevilor.

OBESSU - The organising Bureau of European School Student Unions/Uniunea Europeană a Consiliilor Elevilor - este structura care reprezintă interesele elevilor în faţă instituţiilor europene, fiind o platformă de cooperare între organizaţiile reprezentative ale elevilor, care oferă un cadru benefic schimbului de experienţe între acestea.

„Experienţa reprezentării elevilor în cadrul european determină, însă, noi semne de întrebare în privinţa direcţiei spre care se îndreaptă sistemul educaţional românesc“, este de părere preşedintele elevilor români, clujeanca Iulia Miron.

OBESSU solicită luarea unor măsuri în privinţă finanţării educaţiei, implicării elevilor în procesul decizional şi în procesul de evaluare a calităţii actului educaţional.

„Sistemul educaţional românesc se situează la un nivel scăzut faţă de majoritatea ţărilor europene, datorită finanţării insuficiente şi lipsei implicării elevilor în procesul decizional. (…) Elevii din Spania iau parte la alegerile pentru directorul unităţii de învăţământ, dar România s-a confruntat ani de zile cu un management deficitar al resursei umane în educaţie.
(…)  Consiliul Naţional al Elevilor, timp de doi ani de zile, a solicitat acordarea dreptului de vot al reprezentantului elevilor în cadrul Consiliului de Administraţie, iar în prezent, în urma discuţiilor cu reprezentanţii ministerului, nu există o certitudine a aprobării acestei propuneri, în timp ce, în sistemul educaţional din Austria, la nivel preuniversitar, Consiliul de Administraţie este compus din 9 membri, 3 elevi, 3 profesori, 3 părinţi, elevii având aceleaşi drepturi ca restul categoriilor“, mai spun elevii din conducerea CNE.

Mai puteţi citi:

Ce zice preşedintele elevilor despre BAC 2013: „Rata de promovare nu reflectă o creştere a calităţii actului didactic“

„Vocea“ elevilor din România, Iulia Miron: „E timpul ca şcoala să producă lideri!“

BAC 2013 Bucuria unui absolvent de BAC cu media 8,16: „Am greşit, mai ales la Română, greşeli de ortografie, dar e ok“ FOTO VIDEO

Bac 2013 Cum a ajuns Clujul pe locul II în ţară la promovabilitate

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite