Cum renaşte un simbol din Secuime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O bătrână moară pe apă din localitatea Belin, judeţul Covasna, va fi modernizată şi introdusă în circuitul turistic ca urmare a unei iniţiative private. Moara are aproape 100 de ani.

Moara se numără printre puţinele care au supravieţuit trecerii timpului în întreg judeţul şi este ultima din localitatea recunoscută odinioară pentru morile sale.

Acum 2 ani, Albert Zoltan din Sfântu Gheorghe s-a hotărât să cumpere singura moară de apă rămasă în localitatea Belin, odinioară renumită pentru morile sale. 

„Localitatea Belin era cunoscută pe vremuri pentru multitudinea de mori. (...) Ultima moară, adică ce a mai rămas din ea, era într-o stare destul de degradată, iar primarul localităţii Siko Imre s-a adresat Asociaţiei judeţene pentru dezvoltarea turismului Covasna ca să încercăm să o salvăm. Asociaţia nu avea bani pentru aşa ceva, aşa că eu şi familia mea, având legături cu satul Belin, am decis să urmăm visul romantic şi să reconstruim moara”, explică Albert Zoltan, potrivit agerpres.ro.

Clădirea, terenul şi şanţul de apă, lung de aproape 300 de metri, aferente morii se aflau în proprietatea descendenţilor morarului, de la care au fost cumpărate.

Moara era atât de degradată încât nu s-a putut salva, însă anul trecut s-a trecut la reconstruirea ei. O treime din clădire este construită momentan.
Familia Albert şi-a propus să pună în funcţiune moara şi să o folosească ca obiectiv turistic. Au de gând să închirieze două camere de oaspeţi pentru cei care vor să poposească mai mult în zonă.

Una dintre legendele păstrate în popor legate de morile de apă e că dacă petreci o noapte într-o moară cu apă în timp ce aceasta merge "în gol", dimineaţă te trezeşti întinerit pentru că piatra morii "macină timpul înapoi".

Mai puteţi citi:

Covoare bisericeşti în vâltoarea din Budacu de Sus

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite