Cu Pluguşorul la psiholog: cum l-au scăpat cercetătorii clujeni pe Bădica Traian de depresie
0Psihologii clujeni din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“ au adaptat tradiţionalul „Pluguşor” la principiile psihologice privind gândirea raţională. Din pluguşorul raţional aflăm cu a scăpat Bădica Traian de depresie, de comportamentul agresiv şi defensiv şi a devenit fericit.
„Gândirea raţională este <<Calea Regală>> spre sănătatea mintală!” este concluzia ultimelor studii internaţionale şi naţionale în domeniul psihologiei. Plecând de la acest principiu, studenţii masteranzi şi doctoranzi ai Facultăţii de Psihologie din carul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj au compus „Pluguşorul raţional” şi „Colinda raţională”. În ziua de Crăciun, studenţii şi-au prezentat creaţiile în faţa profesorilor la Complexul Camelot/Avalon al Institutului Internaţional de Psihoterapie din cadrul Univeristăţii Babeş- Bolyai (UBB). „Pluguşorul raţional este o aplicaţie la viaţa cotidiană, uneori într-o variantă mai umoristică, a cercetărilor psihologilor americani Albert Ellis şi Aaron T. Beck (fondatorii psihoterapiei cognitiv-comportamentale- nr)”, a arătat şeful Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul UBB, Daniel David. Psihologul a sintetizat cercetările celor doi americani în „Principiile generale pentru o viaţă fericită”, care au în centru
„Decalogul raţionalităţii”.
Explicaţia pluguşorului raţional
În încerercarea de a explicat pluguşorul raţional Daniel David arată: „Raţional aici înseamnă un stil de gândire (1) flexibil, (2) noncatastrofic, (3) tolerant şi (4) cu acceptarea necondiţionată a persoanei”. Pentru a fi fericit trebuie să ai un stil de gândire flexibil, adică să respecţi una dintre cele mai importante „legi” a decalogului: elimintarea cuvântului „TREBUIE” din viaţa ta sau altfel spus „Singurul lucru care trebuie este că nimic nu trebuie cu necesitate”. În pluguşor se spune: „Şi ne aşteaptă şi alte case/ Da nu cu necesitate”. Astfel, urătorii au scăpat de formularea stresantă: „trebuie să ajungem la alte case”. Apoi, ei acceptă posibilitatea să nu mai ajungă, pe care nu o privesc într-un mod catastrofic: ”Însă de n-om ajungea/ Noi doar ne vom întrista/ Că dară nu ne vom consola/ Cu vinul de viţă aleasă”. Aici, mai apare şi principiul conform căruia nu este sănătos să gândeşti catastrofal, dar nici pozitiv. Elementul sănătos este gândirea raţională, fie pozitivă (Urătorii speră să ajungă la alte case), dar şi negativă (urătorii acceptă că vor fi trişti dacă nu ajung la alte case, dar situaţia nu e aşa de gravă încât să se apuce de băut din cauza asta). O altă referire la acest principiu apare în versurile: „Acum este fericit/Acum simte funcţional/ Şi gândeşte raţional”. Astfel, gândirea raţională, chiar dacă este negativă, ca de exemplu: „Sunt trist pentru că nu am luat examenul”, este funcţională pentru că determină luarea de măsuri: „Sunt trist dar mă apuc de învăţat pentru a-l lua data viitoare”. Gândirea pozitivă - „Sunt bucuros că nu am luat examenul”- în această situaţie ar fi cauzat nefuncţionalităţi.
Cum a catastrofat Bădica Traian
Într-o altă strofă se arată: „S-a sculat mai an/ Bădica Traian/ Şi-a catastrofat/ Pe-un gând învăţat/ Ca o evaluare, de cele globale”. Aici se face referire la faptul că la baza terapiilor comportamentale este ideea că depresia îşi are originea în gândurile negative iraţionale despre propria persoană care sunt repetate până sunt „învăţate” pe de rost. Oamenii gândesc negativ despre ei pentru că se„evaluează global” – adică fac generalizări de genul, <<dacă nu am luat un examen sunt prost >>. „Evaluările trebuie să fie punctuale şi nuanţate, focalizate pe comportament, nu pe persoană”, explică David. Un alt principiu psihologic găsim în strofa: „La lună, la săptămână /El îşi umple a sa mână/ Pentru că el vru să vadă/Prietenii săi laolaltă/Şi cu aşa suport social/Traian e un om schimbat”. Acesta se referă la importanţa acceptării necondiţionate a persoanei, chiar dacă aceasta are defecte.
Pluguşorul raţional
Aho, aho copii şi fraţi!
Staţi puţin, restructuraţi
Nu-i bine să vă mâniaţi,
Doar să vă îngrijoraţi
S-a sculat mai an,
Bădica Traian
Şi-a catastrofat,
Pe-un gând învăţat
Ca o evaluare, de cele globale,
Cu front de rigiditate,
De explicat în şase, cât mintea de groasă
El în scări s-a ridicat, peste gânduri s-a uitat
Să aleagă unul curat, de învăţat şi repetat
Şi a pornit fugitiv, cu un plug cognitiv
Măturând iraţionale, plantând gânduri raţionale
Şi-aducând seninătate
Ia mai mânaţi măi flăcăi!
La lună, la săptămână
El îşi umple a sa mână
Pentru că el vru să vadă,
Prietenii săi laolaltă
Şi cu aşa suport social,
Traian e un om schimbat
Ia mai mânaţi măi!
Traian iute s-a întors, alt comportament a scos
Unul mult mai năzdrăvan, cum îi place lui Traian
Însă acum e funcţional,
Iute ca focul, de nu-l prinde locul
Cu aceeaşi funcţie , aşa ca în lecţie
Doar că e adaptativ, este cel alternativ
Mai e şi incompatibil, însă este accesibil
Şi nu e inflexibil
Ia mai mânaţi măi flăcăi!
Şi acum de sărbători,
Traian e mult mai vioi
Nu mai este depresiv,
Nu mai face compulsiv
Lucruri multe, fără sens
Cum le făcea foarte intens
Nu mai e nici agresiv
Şi nici măcar defensiv
Acum este fericit,
Acum simte funcţional
Şi gândeşte raţional
Se poartă adaptativ, prietenii săi îl susţin
Şi ce e mai important, e că tocmai a aflat
Că are o destinaţie, sens şi semnificaţie
Ia mai mânaţi măi!
De urat, am mai ura,
Dar mă tem că sa-nsera
Şi-apoi om catastrofa,
P-aci pe la dumneavoastră
Departe de casa noastră,
Şi ne aşteaptă şi alte case
Da nu cu necesitate
Cu bucate mai gustoase, cu pâine caldă pufoasă,
Însă de n-om ajungea
Noi doar ne vom întrista,
Că dară nu ne vom consola,
Cu vinul de viţă aleasă ,
Cu Cotnari şi Drăgăşani
La anu şi la mulţi ani!
Decalogul vieţii fericite
Psihologul Daniel David a prezenat principiile generale pentru o viaţă fericită din care cel mai important este Decalogul raţionalităţii:
II. DECALOGUL RAŢIONALITĂŢII (A se citi zilnic, dimineaţa sau seara înainte de culcare)
1. AR FI PREFERABIL să reuşeşti în tot ceea ce faci şi fă tot ce depinde de tine în acest sens DAR DACĂ NU REUŞEŞTI, nu înseamnă că eşti fără valoare ca om ci doar că ai avut un comportament mai puţin performant, care probabil poate fi îmbunătăţit în viitor.
2. AR FI PREFERABIL să reuşeşti în tot ceea ce faci şi fă tot ce depinde de tine în acest sens DAR DACĂ NU REUŞEŞTI, aminteşte-ţi că este doar (foarte) rău fără a fi însă catastrofal (cel mai rău lucru care ţi se putea întâmpla).
3. AR FI PREFERABIL să reuşeşti în tot ceea ce faci şi fă tot ce depinde de tine în acest sens DAR DACĂ NU REUŞEŞTI, poţi tolera/suporta acest lucru neplăcut şi să mergi mai departe bucurându-te de viaţă, chiar dacă este mai greu la început.
4. AR FI PREFERABIL ca ceilalţi să se comporte corect şi/sau frumos cu tine DAR DACĂ NU SE COMPORTĂ AŞA, nu înseamnă că tu sau ei sunteţi fără valoare ca oameni.
5. AR FI PREFERABIL ca ceilalţi să se comporte corect şi/sau frumos DAR DACĂ NU SE COMPORTĂ AŞA, aminteşte-ţi că este doar (foarte) rău fără a fi însă catastrofal (cel mai rău lucru care se putea întâmpla).
6. AR FI PREFERABIL ca ceilalţi să se comporte corect şi/sau frumos DAR DACĂ NU SE COMPORTĂ AŞA, poţi tolera/suporta acest lucru neplăcut şi mergi mai departe bucurându-te de viaţă, chiar dacă este mai greu la început. Ca viaţa să fie dreaptă cu tine şi uşoară DAR DACĂ NU ESTE, nu înseamnă că viaţa este nedrepată şi/sau că tu eşti fără valoare ca om.
8. AR FI PREFERABIL ca viaţa să fie dreaptă şi uşoară DAR DACĂ NU ESTE, aminteşte-ţi că este doar (foarte) rău, fără a fi însă catastrofal (cel mai rău lucru care se putea întâmpla).
9. AR FI PREFERABIL ca viaţa să fie dreaptă şi uşoară DAR DACĂ NU ESTE, poţi tolera/suporta acest lucru şi să mergi mai departe bucurându-te de viaţă, chiar dacă este mai greu la început.
10. SINGURUL LUCRU CARE TREBUIE ESTE CĂ NIMIC NU TREBUIE CU NECESITATE.
şeful Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul UBB, Daniel David.
Cercetătorii care au revoluţionat Psihologia
Prestigioasa revistă TIME a publicat la sfârşitul acestui an (2014) un număr special despre “Great Scientists. The geniuses, eccentrics and visionaries who transformed the world” (Mari oameni de ştiinţă. Geniile, excentricii şi vizionarii care au schimbat lumea). La capitolul Pshiologie sunt meţionaţi printre alţii şi Albert Ellis (fondatorul psihoterapiei cognitiv-comportamentale, atribuindu-i-se în articol “revoluţia cognitivă” în psihologia clinică/psihoterapie, delimitându-se astfel de paradigma veche a psihanalizei freudiene. Aaron T. Beck este menţionat în secţiunea dedicată lui Albert Ellis ca fiind un contributor cheie la această “revoluţie cognitivă”). „Albert Ellis şi Aaron T. Beck sunt nu doar nişte oameni excepţionali (în sensul că sunt generoşi şi trăiesc viaţa fără a se lăsa prinşi de banalul cotidian), ci sunt nişte titani ai psihologiei, mai precis, aşa cum spune şi articolul, sunt nişte genii vizionare care au schimbat lumea psihologiei; uneori, mai ales la începuturile lor, aşa cum stă bine unor “genii”, au fost mai puţin înţeleşi în domeniul psihologie/psihoterapie, deoarece au forţat schimbarea paradigmei vechi, existente atunci în domeniu, paradigma nouă propusă de aceştia fiind însă astăzi mainstream în domeniu. După ei, psihologia nu se mai poate face însă ca înainte!”, a susţinut Daniel David, care este unul dintre colaboratorii celor doi psihologie. „Şcoala clujeană de psihologie clinică şi psihoterapie din Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) s-a născut în paradigma iniţiată de Albert Ellis şi Aaron T. Beck şi chiar cu susţinerea directă a acestora”, a concluzionat David.
Citeşte şi
VIDEO Cei mai frumoşi români. Daniel David, „tatăl“ roboţilor terapeutici din România