Cluj vs. Bucureşti. Un primar din Capitală a mers în Ardeal să ia lecţii de la Boc: „Nu vreau să inovez, ci să preiau bune practici”
0Proaspăt ales primar al sectorului 6 din Bucureşti, Ciprian Ciucu a mers joi la Cluj, unde s-a întâlnit cu Emil Boc şi cu angajaţi ai administraţiei publice. Primarul bucureştean spune s-a arătat impresionat de realizările administraţiei clujene şi spune că vrea să preia „bunele practici” de la Cluj.
Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6 Bucureşti, s-a aflat joi, 12 noiembrie, la Cluj-Napoca, unde a vrut să vadă cu ochii săi cum au fost implementate o serie de proiecte pe care ar vrea să le replice în Capitală.
„Azi sunt la Cluj-Napoca, într-o vizită de schimb de experienţă, cu primarul Emil Boc şi cu echipa sa. Bine acum, schimbul de experienţă este mai mult dinspre echipa de Cluj către noi. Sunt împreună cu administratorul public al Sectorului 6, Paul Moldovan. Am început cu planul strategic şi am ajuns şi la amănunte.
Una dintre ideile cu care mă întorc la Bucureşti este nevoia unui Centru de Inovare şi Imaginaţie Civică (cum l-au numit la Cluj), practic un centru în care să aduni ce găseşti mai bun din lumea profesională şi universitară în materie de urbanism, arhitectură, peisagistică, stiinţe sociale, a cărui misiune este să vină cu proiecte utile comunităţii pe care le dezbate temeinic cu comunitatea.
Temele pe care le-am aprofundat sunt:
► Necesitatea unui regulament de urbanism care să pună în prim plan cetăţenii, nu doar investitorii şi profitul lor. Practic, atunci când construieşti câteva mii de apartamente să faci şi o şcoală, o grădiniţă o creşă, spaţiu verde, parcări, puncte gospodăreşti de colectare a gunoiului
► Informatizarea tuturor interacţiunilor cu cetăţeanul şi mediul de afaceri, având ca ţintă ca orice taxă să fie plătită on-line
► Organizare de concursuri de soluţii, împreună cu asociaţiile profesionale, care să includă studiile de fezabilitate şi studiile tehnice pentru ca proiectul să fie gata de execuţie şi pentru a scurta din timpul de finalizare a proiectelor (la noi, Strada Liniei şi insula Lacului Morii)
► Necesitatea unui regulament de publicitate şi a unei comisii de estetică urbană profesioniste care să coerentizeze imagistic aspectul Sectorului 6;
► Am mai discutat mult despre soluţii de salubrizare (marea problemă a sectorului nostru), bugetare participativă şi tranzit / mobilitate”, a scris Ciucu.
A revenit apoi cu un nou mesaj şi cu fotografii cu străzile din centrul Clujului. Şi cu noi laude la adresa gadzelor sale.
„Nu poţi rata să nu observi caliteatea lucrărilor, atenţia la detaliu şi la funcţionalităţi. Ovidiu Cîmpean, unul dintre principalii colaboratori ai primarului Emil Boc, mi le-a explicat cu răbdare.
> Pavajul are 10 cm, ca să nu se spargă. Ovidiu zice că 200 de ani nu îl mai schimbă nimeni. La noi, la Romană, Universitate si Unirii deja e crăpat sau spart. S-a folosit pavaj de 4 cm.
> Strada cu pista verde avea 4 benzi. Acum are 2. A fost lăţit trotuarul si a apărut pista de biciclete cu latime de un metru şi jumătate.
> Mobilierul stradal este simplist, este poziţionat astfel încât să descurajeze parcare pe trotuar (colţ etc.), cu rost. Stalpii, băncile, au prize pentru auto si biciclte/trotinete electrice, Wi-Fi, iluminat, usb etc.
> Capacele de canal sunt din peisaj, nu fac notă discordantă. Copacii au fost plantaţi de curând dar nu sunt doar nişte nuiele, deja asigura umbră vara, pot respira şi au un grilaj care să reţină noroiul.
Revin, e fain atunci cand calitatea lucrărilor este normalitate. Fără defecte din start, durabile.
Acum mă duc să vad soluţii din cartiere si o bază sportivă.”
Primarul liberal din Bucureşti a avut şi o a treia postare, ceva mai târziu, în care spune că autorităţile din Cluj au găsit soluţii şi pentru cartiere.
„Soluţiile din cartiere (nu doar din centru) mă interesează cel mai mult. La Cluj s-au găsit soluţii pentru cartiere. Unele doar pilotate, altele înfăptuite. Pentru că la noi în Sectorul 6 avem multe blocuri, specificul nostru este locuirea şi avem nevoie de spaţiu verde şi baze sportive ample cu acces liber. E fabuloasă baza sportiva cu acces liber din cartierul Gheorgheni.
Acolo unde copiii sunt prezenţi în spaţiul public, lucrurile sunt puse in ordine, este siguranţă, prezenţa lor este cel mai bun indicator.
Căutăm şi noi, dar vă rog să îmi semnalizaţi terenuri care sa fie amenajate in acest fel. Voi cere, aşa cum am promis, spre administrare terenul de lângă Parcul Drumul Taberei de la MAPN, mergem mai departe cu un astfel de proiect pe insula de la Lacul Morii, si cu Liniei.
Vizitele de studiu se fac la începutul unui mandat, nu la sfârşit. Nu vreau sa inovez, nu am acest orgoliu, nu am timp, vreau să preiau bune practici.”
Vă mai recomandăm: