Cluj: Cel mai bogat clujean este Ştefan Vuza

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Cel mai bogat clujean este Ştefan Vuza
Cluj: Cel mai bogat clujean este Ştefan Vuza

Deşi a pierdut cel puţin 80 de milioane de euro în ultimul an, patronul colosului SCR rămâne cel mai bogat clujean Publicaţia „Forbes 500 Miliardari” a fost lansată astăzi, ora 11.00, la Hotel Intercontinental din Bucureşti. Pe piaţă, Topul va putea fi cumpărat începând de mâine. Tot mâine veţi putea citi în „Adevărul“ cum s-a schimbat ierarhia primilor zece miliardari ai României şi care dintre oamenii de afaceri au

Cu o avere esteimată între 180 şi 200 de milioane de euro, Ştefan Vuza (40 de ani), este al 33-lea cel mai bogat român, conform „Forbes 500 Miliardari”. Afacerile sale sunt în domeniul industriei uşoare, chimice, a construcţiei de maşini şi a celulozei.

Invidiat pentru averea sa (estimată anul trecut la 280 milioane euro conform „Adevărul 500 Miliardari”), hulit de cei peste două mii de angajaţi pe care i-a dat afară, până acum, din cele opt fabrici ale sale, Ştefan Vuza e spaima, dar şi speranţa celor 5.000  de salariaţi ai săi.

CITIŢI  ŞI

  • Braşov: Milionarii de la poalele Tâmpei, în topul Forbes 500  
  • Sibiu: Milionarii Sibiului in topul Forbes 500
  • Mures: Milionarii Muresului in topul Forbes 500
  • Ploieşti: Topul milionarilor Prahovei, în topul Forbes


Criza l-a surprins pe omul de afaceri cu trei divizii finalizate ca investiţii şi două la care sunt necesare peste două sute de milioane de euro. O companie de talia Serviciilor Comerciale Române (SCR) poate negocia un împrumut bancar cu maxim şase bănci din România, pentru că doar atâtea îşi permit să împrumute o companie, fără o expunere mai mare de 20% din capitalul propriu al acesteia.

În acest caz, Vuza are doar două opţiuni clare: ori închide ori îşi găseşte un partener strategic, care să poată investi, în lipsa creditelor bancare, spun realizatorii topului.

Topul celor mai bogaţi clujeni:

Vuza Ştefan Locul 33 Ciorcilă Horia Locul 77 Nicola Valentin Locul 83 Cârlig Gabriel Locul 87 Ghite Sorin Locul 93 Goia Dorel Locul 93 Urasi Bela Locul 95 Paszkany Arpad Locul 104 Mureşan Teofil şi Simion - fraţi (noi) Locul 118 Chiţa Gheorghe Ioan Locul 168


Horia Ciorcilă, 78 - 80 milioane euro (de la 95 – 100 mil euro)

Este din Cluj şi a construit afaceri, de-a lungul timpului, în domenii diverse: financiar-bancar, telecomunicaţii, imobiliare, construcţii, industrie alimentară, editură etc. Se simt legat – chiar sentimental - de toate afacerile în care a fost şi este implicat.

Fiecare înseamnă pentru el nu doar o companie nouă sau un domeniu nou pe care îl explorează. „Sunt planuri de acţiune, oameni, speranţe, ţinte, echipă, curaj, chiar ani din viaţă", spune el. Dar, adaugă repede că Banca Transilvania este cea mai mare provocare a sa.

Este vorba de Horia Ciorcilă, preşedinte al Băncii Transilvania, unde este şi aţionar cu 5% din capitalul social. Dacă în luna august 2009 valoarea băncii era de 355 milioane euro (conform BVB) , cele 5% din acţiuni ale sale reprezintă 17,7 milioane euro faţă de 4,94  milioane euro cât valorau în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Nicola Valentin, 70 - 72 milioane euro (de la 65-70 mil euro în 2008)

Este unul dintre foştii acţionari Astral Telecom, afacere vândută în 2006 către UPC cu suma de 420 milioane dolari. Cele 16 milioane de dolari primite pentru partea sa de 3,95% din acţiuni sunt deja istorie. Realitatea o reprezintă acţiunile deţinute de Nicola la Imofinance (în colaborare cu o parte din foşti acţionari Astral), Codec ori Matrix Investments (42,5% din acţiuni).

Gabriel Cârlig, 65 - 70 milioane euro (de la 40 mil euro în 2008)
Omul de afaceri Gabriel Cârlig este într-un du-te vino continuu în ţările unde Jolidon – compania pe care a fondat-o – are reprezentanţe: Franţa, Italia, Ungaria şi Polonia. Jolidon Impex SRL a suportat cu bine efectele crizei, iar numărul deschiderilor de magazine s-a adaptat la cel al inaugurării de spaţii comerciale (multe din proiectele de malluri au fost amânate).

Sorin Ghiţe, 63 - 65 milioane euro (de la 65-70 milioane euro în 2008)

Fostul acţionar de la Astral Telecom, Sorin Ghiţe, este acum partener de afaceri cu alţi antreprenori, într-un număr de 17 societăţi. Imofinance, grup în care Ghiţe deţine 9,77% din acţiuni, este alcătuit din Imocredit IFN, firmă de creditare ipotecară, Imoleasing IFN, Imoinvest, companie de dezvoltare imobiliară şi Microimo, firmă de microcreditare.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite