Cărămizile din plastic care schimbă vieţi: lecţia puştiului care la 10 ani este de trei ori campion: la LEGO, la şah şi la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bogdan Zeriu, un puşti de 10 ani din Cluj-Napoca, îmbină de 5 ani cărămizile de plastic, încurajat de tatăl său. A pornit de la o motocicletă, iar acum a ajuns la creaţii complexe cu care câştigă chiar competiţii internaţionale de LEGO. Bogdan spune că lucrul cu cărămizile de plastic îl pregăteşte pentru viaţă şi până acum rezultatele se văd: e campion la şah, premiant matematică şi practică două sporturi.

„Toate lucrurile, înainte să fie reale, apar în imaginaţia unui om. Un bloc, o maşină, o jucărie apar mai întâi în mintea celui care le proiectează. Când lucrează cu LEGO, fiul meu creează ceva nou bazându-se pe ceea ce vede în realitate şi pe imaginaţia lui. În timp ce colegii lui se uită la desene animate, el îşi dezvoltă creativitatea, acesta e motivul pentru care îl încurajez să lucreze cu LEGO“, explică Răzvan Zeriu, tatăl lui Bogdan, băieţelul de 10 ani pe care l-am găsit urmărind ca un arhitect lucrarea expusă în cadrul Expoziţiei de Iarnă de la Cluj-Napoca a Asociaţiei Brickenburg,  ONG-ul fanilor LEGO din România.Staţia de explorare arctică, pe care Bogdan a montat-o într-o zi împreună cu tatăl său, special pentru expoziţie, este construită cu atenţie până la cele mai mici detalii. „Staţia de explorare arctică este formată din mai multe seturi LEGO. Avem un avion cargo, care aduce proviziile la bază. Acestea sunt preluate de o maşină specială şi apoi ajunge la oameni. Avem mai multe laboratoare unde sunt colectate şi analizate informaţiile. Avem chiar şi un spărgător de gheaţă“, povesteşte, sigur pe el, Bogdan. 

„Toate lucrurile, înainte să fie reale, apar în imaginaţia unui om. Un bloc, o maşină, o jucărie apar mai întâi în mintea celui care le proiectează. Când lucrează cu LEGO, fiul meu creează ceva nou bazându-se pe ceea ce vede în realitate şi pe imaginaţia lui. În timp ce colegii lui se uită la desene animate, el îşi dezvoltă creativitatea, acesta e motivul pentru care îl încurajez să lucreze cu LEGO“

Răzvan Zeriu, programator

ARHITECTURA LEGO A UNEI STAŢII ARCTICE

Pentru a termina la timp lucrarea pentru expoziţie, băiatul şi-a împărţit sarcinile cu tatăl lui, Răzvan Zeriu, programator de profesie şi pasionat de LEGO. „Când eram eu mic, nu am avut LEGO, pentru că Ceauşescu interzicea creativitatea“, explică bărbatul. „Eu am făcut şi gheţarii“, spune, mândru de el, Bogdan arătând o piesă pe care stă un urs polar. Baza arctică are până şi o sanie trasă de câini Husky, un eschimos şi o maşină de deszăpezit drumurile. Dacă stai mult să analizezi lucrarea, îţi vine să strângi mai bine haina pe tine, înainte să te prindă frigul arctic. „Totuşi, sunt prea multe utilaje de zbor, trebuia să fie mai multe la sol, pentru că acolo se lucrează mai mult“, explică Bogdan. 

image

Aşa arată oraşul viitorului în viziunea lui Bogdan. FOTO: Arhivă personală

„CEVA DE CITIT, CEVA DE JUCAT, CEVA DE ÎMBRĂCAT“

Ochiul critic şi atenţia la detalii ale lui Bogdan vin dintr-o „lungă“ experienţă. „Am început să mă joc cu LEGO de la 5 ani, când am primit de la bonă o motocicletă de poliţie LEGO. Eu mă jucam înainte cu tot felul de tractoraşe. Mi-a luat două zile să o termin, dar mi-a plăcut foarte mult. Acum, am peste 150 de cutii“, explică băiatul. Tatăl lui Bogdan completează: „La început era cu plânsete, pentru că e suficient să pui o piesă defazată şi nu-ţi iese lucrarea. Venea la mine să mă roage să-l ajut. Acum, când ne întoarcem din concediu, unde nu luăm LEGO, se închide în cameră şi se apucă de treabă. Simte că are de recuperat“. Răzvan Zeriu recunoaşte că nu este o pasiune ieftină, preţul unei cutii pentru începători pornind de la 100 de lei şi ajungând să depăşească 2.000 de lei pentru un roboţel LEGO Mindstorm, pe care poţi să-l programezi să facă ce vrei tu. „Când îi facem cadouri, luăm ceva de citit, ceva de jucat şi ceva de îmbrăcat. Pentru ca să nu dublăm cutiile, are un tabel în care sunt trecute seriile tuturor jocurilor pe care le are“, spune tatăl băiatului.

CAMPION LA LEGO

Bogdan practică LEGO şi şah cam de la aceeaşi vârstă şi la ambele excelează. În urmă cu trei ani, el a câştigat o menţiune la concursul internaţional de vară „Brickenburg 2011“, folosind tehnica SNOT. „Am făcut senzaţie cu această tehnică, întrucât permite montarea cărămizilor astfel încât sunt vizibile suprafeţele lucioase şi nu-ţi dai seama că sunt cărămizi LEGO“, explică Răzvan Zeriu. 

La concursul din 2012, Bogdan a conceput un oraş ideal, în care să fie rezolvate şi câteva dintre problemele reale din localitatea unde trăieşte – Cluj-Napoca. Şi-a botezat lucrarea „Oraşul viitorului“. Problemele de trafic le-a rezolvat cu ajutorul unor maşini zburătoare care, întrucât funcţionează pe bază de curent, sunt silenţioase, dar şi al unui tren suspendat, care, la fel, nu face niciun zgomot. Poliţia va fi dotată cu elicopter pentru a supraveghea traficul, iar pubelele de gunoi au senzori care te atenţionează dacă ai aruncat ceva pe lângă. Bogdan a rezolvat şi problema poluării: a conceput parcuri pe clădiri. De asemenea, băiatul de 10 ani vede clădirile viitorului în formă de spirală, etajele fiind defazate la fel ca la Infinity Tower din Dubai. Lucrul cu LEGO îl învaţă pe Bogdan să-şi dezvolte imaginaţia, dar să fie şi atent la toate detaliile, întrucât oraşul viitorului sau baza de explorări arctice trebuie să fie concepute ca obiective funcţionale în realitate. Construirea acestora se face după reguli stricte şi necesită un efort susţinut, motiv pentru care Răzvan Zeriu precizează: „cu LEGO nu te joci, ci lucrezi“. 

image

După concertul Scorpions de la Cluj, Bogdan a realizat o scenă de concerte. FOTO: Arhivă personală 

    „LEGO mă ajută la şcoală să fiu inventiv. Mă pregăteşte pentru viaţă“

Bogdan Zeriu, elev 

CAMPION LA ŞCOALĂ 

„LEGO mă ajută la şcoală să fiu inventiv. Mă pregăteşte pentru viaţă“, spune Bogdan. Încearcă să lucreze în fiecare zi cu piesele, dar nu reuşeste tot timpul: „În ultima vreme, nu prea mai am timp. Am treabă la şcoală, iar matematica o iau în serios pentru că merg la concursuri. Când se iveşte ocazia, lucrez cu LEGO“.  Este elev în clasa a IV-a la Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu“ din Cluj-Napoca. Rezultatele la şcoală sunt excelente. „A participat anul acesta la un concurs de matematică şi a luat locul trei pe tot judeţul. Anul trecut, a făcut, la alt concurs, 97,5 din 100 de puncte. De asemenea, participă la concursuri de informatică şi citeşte foarte mult“, se mândreşte tatăl lui Bogdan. 

Dacă vă imaginaţi că micul Bogdan este un şoarece de bibliotecă, aplecat de spate şi supraponderal de la prea mult stat pe scaun, vă înşelaţi. El practică înotul şi baschetul, sporturi care-i plac foarte mult. „Am fost  în excursie de 1 Mai câteva zile la Viena şi la Praga, motiv pentru care am ajuns acasă luni, la ora 5.00. I-am zis că, dacă e obosit, nu trebuie să meargă la şcoală, dar atunci nu merge nici după-masă la baschet. După o oră şi jumate de somn, era pregătit de şcoală“, povesteşte Răzvan Zeriu. ;

Expoziţia de Iarnă Brickenburg, Zilele Fanilor LEGO, organizată de Asociaţia fanilor LEGO din România, a avut loc în perioada 3-7 decembrie în trei oraşe: Cluj-Napoca, Bistriţa şi Braşov.

image

Parcul de distracţii Brickenburg. FOTO: Remus Florescu

Vrea să devină programator „ca tati“

Dacă vă întrebaţi când are timp pentru toate aceste activităţi extraşcolare, răspunsul ni-l dă tatăl lui Bogdan: „Este foarte organizat şi asta i se trage de la şah. Are hârtiuţe pe care îşi trece în nişte pătrăţele ce are de făcut; le bifează pe rând până le face pe toate“. 

Bogdan practică şahul de la 4 ani şi cea mai mare peformanţă a avut-o în 2012, când a fost pe locul II în România, 28 în Europa şi 58 în lume la şah pentru categoria de vârstă sub 8 ani, în clasamentul FIDE Elo (Fédération Internationale des Échecs – Federaţia Internaţională de Şah).  Răzvan Zeriu spune că nu are la dispoziţie mult timp să petreacă cu Bogdan, însă timpul pe care-l petrece cu el, întodeauna e de calitate. „Discutăm despre o carte pe care a citit-o, discutăm despre LEGO, despre filme – în fiecare seară ne uităm la un film bun, apoi discutăm despre el“, explică tatăl lui Bogdan. Dintre activităţile extraşcolare pe care le practică, LEGO şi-a pus foarte mult amprenta asupra dezvoltării lui Bogdan. Dacă în urmă cu câţiva ani, el voia să se facă poliţist, pentru ca atunci când nu va avea bani de jucării să amendeze pe cineva pentru a face rost, acum el vrea să se facă programator „ca tati“. De ce? „Lucrăm în ultima vreme cu LEGO Mindstorm, un kit realizat în colaborare cu profesorii de la MIT (Massachusetts Institute of  Technology) care reprezintă o modalitate de a iniţia copiii în programare. Astfel, realizând anumite comenzi, programezi robotul sau altă maşinărie să facă ceea ce vrei tu. Lui Bogdan îi place foarte mult asta“, explică Răzvan Zeriu. ;

“Este foarte organizat şi asta i se trage de la şah. Are hârtiuţe pe care îşi trece în nişte pătrăţele ce are de făcut; le bifează pe rând până le face pe toate.

Răzvan Zeriu, tatăl lui Bogdan

Satul maramureşean din 15.000 de piese 

Grigore Tomoioagă (48 de ani), din localitatea Moisei, judeţul Maramureş, a reconstituit din LEGO, iarna trecută, un sat maramureşean tradiţional în detaliu. Acesta este făcut din 15.000 de piese, se întinde pe o suprafaţă de 120 de centimetri pătraţi şi include o bisericuţă din lemn, dar şi o casă tradiţională cu tot cu gospodărie şi o moară. Proiectul grandios al maramureşeanului a putut fi admirat la finalul săptămânii trecute la Expoziţia de Iarnă a Fanilor LEGO, de la Bistriţa. Ideea de a realiza un astfel de sat din atâtea piese LEGO s-a născut din dorinţa lui Grigore Tomoioagă de a nu lăsa tradiţiile să moară. „Fiind din zonă şi fiind îndrăgostit de partea veche a Maramureşului, care încet-încet dispare, am vrut să fac ceva, să păstrez eu tradiţia. Aşa a venit ideea unui sat din LEGO“, explică Grigore Tomoioagă. 

image

Satul maramureşean al lui Grigore Tomoioagă. FOTO: Bianca Sara

PATRU LUNI DE MUNCĂ

În satul miniatural din LEGO sunt surprinse şi momente din viaţa omului simplu de la ţară, când acesta face ţuica la cazan, când hrăneşte animalele. De asemenea, este redată chiar şi o înmormântare. Detaliile surprinse de Grigore Tomoioagă sunt absolut uimitoare, proiectul redând vegetaţia sau gardurile care împrejmuiesc gospodăria. „Sunt toate acolo. E şi distracţia, şi munca şi suferinţa. Şi cazanul cu ţuică, şi munca la pământ, şi chiar şi o înmormântare, care este şi ea importantă pentru că face parte din tradiţie şi era păcat să nu o prezentăm“, spune pasionatul de LEGO.  De patru luni a avut nevoie pentru a definitiva acest proiect unic în România, lucrând la el câteva ore bune pe zi. Piesele au fost cumpărate de pe mai multe site-uri de profil din străinătate, din ţări precum Cehia, Franţa, Anglia, Germania şi Olanda. Când este vorba despre costuri, Grigore Tomoioagă este destul de discret. „Nu am să fac niciodată un calcul. E un hobby şi, atât timp cât îmi aduce mie satisfacţie, nu are nicio importanţă factorul material“, completează bărbatul.

„Este ceva mai deosebit faţă de ce există deja în ţară, este unica lucrare care surprinde un sat tradiţional. Decât să stea în cutii, mai bine o scot să o vadă lumea, din acest motiv am făcut-o să se bucure lumea de ea, nu numai eu.

Grigore Tomoioagă, pasionat de LEGO

image

Satul maramureşean al lui Grigore Tomoioagă. FOTO: Bianca Sara

EXPOZIŢIE PESTE HOTARE

Pentru realizarea acestui proiect, Grigore Tomoioagă nu a folosit un anumit sat pentru inspiraţie, ci s-a folosit de fotografii care redau stilul arhitectural maramureşean. Imaginile care i-au rămas în memorie încă de când era copil au contat şi ele la realizarea acestui proiect. 

Satul maramureşean a putut fi admirat prima dată în vară la Cluj-Napoca, apoi a ajuns la Constanţa. În toamnă, satul din LEGO a ajuns pentru două zile şi la o expoziţie din Belgrad. „Feedback- ul a fost unul pozitiv şi m-am bucurat. Este ceva mai deosebit faţă de ce există deja în ţară, este unica lucrare care surprinde un sat tradiţional. Decât să stea în cutii, mai bine o scot să o vadă lumea, din acest motiv am făcut-o, să se bucure lumea de ea, nu numai eu“, mai spune Grigore Tomoioagă. Anul viitor, proiectul lui Grigore Tomoioagă va ieşi din nou din ţară şi sunt şanse să fie chiar îmbunătăţit. Intenţionează să prindă în proiect şi mocăniţa din Maramureş, dar şi o parte de deal şi pădure, precum şi munca la pădure. Asamblarea satului de la zero, pentru fiecare expoziţie, îi ia pasionatului cel puţin două-trei săptămâni, cu câteva ore bune de muncă zilnic; (text de Bianca Sara)

Citeşte şi

Primul parc de distracţii din Cluj-Napoca: până când primăria se va implica, acesta va fi construit din piese LEGO

FOTO Cea mai mare expoziţie lego din ţară este la Cluj-Napoca: cinci milioane de piese la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

FOTO VIDEO Prima expoziţie de lego din ţară aduce la Cluj decoruri din filme fantastice

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite