Baza Aeriană din Cluj se află pe lista investiţiilor SUA în cadrul programului de descurajare a agresiunii ruseşti. Se vor aloca 2,9 milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exerciţiul româno-american Dacian Eagle 2017 desfăşurat la Baza Aeriană 71. FOTO:  Adrian Dulău
Exerciţiul româno-american Dacian Eagle 2017 desfăşurat la Baza Aeriană 71. FOTO:  Adrian Dulău

Armata SUA va investi 2,9 milioane de dolari în Baza Aeriana 71 de la Câmpia Turzii, în cadrul unui program mai larg de descurajare a agresiunii ruseşti în zonă. Programul de investiţii în bazele aeriene din Europa se ridică la peste 200 de milioane de euro, alocarea pentru România fiind cea mai mică.

SUA intenţionează să cheltuiască peste 200 de milioane de dolari pentru a repara şi a construi structuri şi instalaţii militare americane în baze aeriene aflate în mare parte în Europa de Est, iniţiativa reprezentând o parte a iniţiativei continue de descurajare a agresiunii ruseşti, se arată într-un articol apărut ieri de publicaţia americană „AirforceTimes”. Fondurile fac parte din Iniţiativa Europeană de Descurajare (EDI). Cunoscută în trecut „Iniţiativa Europeană de Reasigurare”, programul EDI a fost iniţiat la câteva luni după anexarea Crimeei de către Rusia.

Bugetul de Apărare pe 2018, semnat de către preşedintele Donald Trump în 12 decembrie, autorizează secretarul Forţelor Aeriene să cumpere terenuri şi să construiască instalaţii în afara Statelor Unite. Planul anual de cheltuieli pentru apărare include aproximativ 214 milioane de dolari pentru a construi instalaţii în Islanda, Norvegia şi în Europa de Est, se mai arată în articol. Banii vor fi investiţi în dotarea modernă a aerodroamelor, refacerea căilor de rulare, creşterea capacitării de depozitare a combustibilului şi în dezvoltarea unor centre de formare.  

cluj infografie arma sua. foto airforcetimes.com

Cea mai mică investiţie, în România

Într-o infografie ataşată articolului, un document al Pentagonului, se prezintă bazele aeriene unde se vor face investiţii. Astfel, cea mai mică sumă va fi alocată la Baza Aeriană Câmpia Turzii din România – 2,9 milioane de dolari. Investiţii se vor face şi la Aeroportul Sliac (Slovacia) – 22 de milioane de dolari, Baza Aeriană Malacky (Slovacia)- 24 de milioane de dolari, Baza Aeriană Lielvarde (Letonia) – 3,85 de milioane de dolari, Aerogara Rygge (Norvegia) – 10,3 milioane de dolari etc. Cele mai mari sume vor fi investite la baza Sanem din Luxemburg – 67,4 milioane de dolari şi la Baza Aeriană Kecskemet din Ungaria- 55,4 milioane de dolari. 

Nu vor fi trupe permanente

„Deşi SUA investesc foarte mult în dezvoltarea acestor baze aeriene, nu există planuri de staţionare permanentă a unor trupe terestre sau ale aviaţiei americane. Bazele vor servi ca puncte centrale de rotaţie în care trupele şi platformele aeriene din SUA pot intra şi din care pot ieşi în funcţie de necesităţi. Majoritatea acestor bazelor au găzduit aviaţia militară americană înainte”, a declarat Juan Martinez, purtător de cuvânt al Comandamentului militar european al SUA pentru „Military Times”. Acesta a mai susţinut că se caută continuu oportunităţi pentru a organiza cursuri de interoperabilitate cu aliaţii şi partenerii din teatrul european pentru folosirea aeronavelor din ce de-a „cincea generaţie”, precum F-22 Raptor şi F-35 Strike Fighter. 

Câmpia Turzii, pe harta Aviaţiei Militare Americane

În articol se precizează că bazele în care se vor face investiţii au găzduit în trecut exerciţii comune ale aliaţilor. „În septembrie 2015, la baza aeriană Amari din Estonia - una dintre puţinele baze est-europene care poate găzdui aeronave de generaţia a cincea-  au aterizat mai multe avioane F-22 Raptor. În aceeaşi lună, Baza aeriană Kecskemet din Ungaria găzduia avioanele de luptă F-15 Eagle de la Escadrila 123, ca parte a unei detaşări temporare de la Campia Turzii, România”.

La Baza Aeriana 71 de la Câmpia Turzii a fost inaugurat în 2006 un nou sistem de radionavigaţie şi de conducere a zborului, prin care acest aerodromul militar a devenit cel mai modern din România. La Câmpia Turzii pot decola şi ateriza avioane de lupta de orice tip, indiferent de condiţiile meteorologice, atât ziua, cât şi noaptea. Lucrările au costat 15 milioane de euro, relata presa http://www.gandul.info/stiri/la-campia-turzii-va-fi-inaugurata-cea-mai-moderna-baza-aeriana-din-romania-265916anii trecuţi.

Baza 71 Aeriană a Forţelor Aeriene Române, aflată lângă oraşul Câmpia Turzii, judeţul Cluj, a fost fondată pe 1 Iunie 2002, în urma unui program de reorganizare a Armatei Române. De la fondarea acesteia, unitatea a devenit una dintre cele mai bune ale Forţelor Aeriene, aici având loc numeroase exerciţii militare ale NATO.

 Locaţia actuală a bazei a fost folosită, încă din timpul celui de al II-lea Război Mondial, pentru desfăşurarea operaţiilor aeriene din zona Aiud – Turda – Cluj. 

Citeşte şi

Exerciţiu NATO la Câmpia Turzii: 500 de militari americani şi români se antrenează la Baza 71 Aeriană

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite