Afişul UDMR „Salvăm Clujul! De Bucureşti” a fost dat jos de Poliţia locală. Au fost date mai multe amenzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Panoul a fost dat jos de agenţii Poliţiei Locale Cluj-Napoca.
Panoul a fost dat jos de agenţii Poliţiei Locale Cluj-Napoca.

Nu are autorizaţia de amplasare. Acesta este motivul pentru care Poliţia Locală Cluj-Napoca a dat jos afişul pre-electoral al UDMR pe care scrie „Salvăm Clujul! De Bucureşti. Taxele noastre să îmbogăţească Ardealul NU Capitala”. Firma de publicitate care deţinea suportul pe care a fost montat panoul a fost amendată.

Update Amenzi pentru panoul UDMR

Firma de publicitate care a amplasat panoul electoral al UDMR cu mesajul “Salvăm Clujul! De Bucureşti”, pe strada Romulus Vuia, în apropiere de stadionul CFR, a fost amendată de Primăria Cluj-Napoca deoarece nu avea autorizaţie de construire. UDMR a contractat de firma respectivă spaţiul publicitar.  

Poliţiştii locali din cadrul Serviciului Control Urbanism şi Disciplina în Construcţii au efectuat verificări referitoare la  panotajul publicitar din municipiu şi au constatat faptul că panourile de pe străzile Romulus Vuia nr. 13, Tăietura Turcului f.n. (Tetarom), Calea Baciului nr. 22 şi Calea Turzii nr. 194, pe care sunt amplasate inscripţii, sunt ilegale, fără a deţine autorizaţie de construire. Conform Primăriei Cluj-Napoca:

-     pentru panoul amplasat pe strada  Romulus Vuia nr. 13 (aparţinând SC INSIGHT OUTDOOR SRL) şi cel amplasat pe strada Calea Turzii nr. 194 (aparţinând SC ADVENTURE PUBLISHING SRL), afişajul s-a făcut pe panouri ilegale, sancţionate ca atare de Primăria municipiului Cluj-Napoca în conformitate cu  Legea nr. 50/ 1991- republicată, prin amendă şi aflate în proces de desfiinţare la instanţele judecătoreşti. Menţionăm faptul că a fost nevoie de acţiune judecătorească deoarece panoul era amplasat pe proprietate privată. În cazul în care acesta era amplasat pe domeniul public al statului, desfiinţarea putea fi realizată pe cale administrativă de către Primăria  municipiului Cluj-Napoca. În urma controlului efectuat, firmele au luat decizia de îndepărtare a afişajului ilegal, Primăria  municipiului Cluj-Napoca continuând procesul de desfiinţare a panotajului ilegal.

-     panourile de pe strada Tăietura Turcului fn (Tetarom) (aparţinând SC ADVENTURE PUBLISHING SRL) şi cel de pe Calea Baciului nr. 22 (aparţinând SC  INSIGHT OUTDOOR SRL) sunt amplasate fără a deţine autorizaţie de construire, conform Legii nr. 50/1991- republicată. În acest caz, poliţiştii locali au întocmit proces verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei pentru lucrări fără autorizaţie de construire şi s-a dispus desfiinţarea în termen de 48 de ore ale acestora. În caz de neconformare va fi sesizată instanţa de judecată pentru desfiinţare.

UDMR nu ştia

Csoma Boton, preşedintele UDMR Cluj a explicat pentru News.ro că nu ştia că panoul nu avea autorizaţie, contractul fiind realizat cu o firmă de publicitate din Cluj-Napoca. „Am vorbit cu domnul Bonţidean care mi-a spus că Poliţia Locală nu verifică ce conţine afişul, ci verifică legalitatea amplasării panourilor publicitare. El spunea că panoul nu avea autorizaţie de construire şi din această cauză a fost îndepărtată. Noi am avut un contract de publicitate cu o firmă de publicitate şi era de datoria lor să verifice şi să aibă autorizaţiile”, a explicat liderul UDMR Cluj. Reprezentantului Poliţiei Locale, Marcel Bonţidean, panoul pe care afişul era amplasat nu avea autorizaţie de amplasare.

“De 27 de ani spunem că în România ar fi mai bine dacă am lua puterea de la Bucureşti”

 Contactat de „Adevărul”, preşedintele executiv al UDMR, Kovacs Peter, a explicat ce se află în spatele panoului controversat. El recunoaşte că este un mesaj provocator, dar spune că în esenţă se referă la descentralizare, principiu pe care Uniunea îl susţine de 26 de ani. Întrebat dacă nu crede că această modalitate de formulare a mesajului nu poate naşte controverse, Kovacs a susţinut: “Aşa s-a şi întâmplat. Am văzut că există deja controverse, dar ceea ce scrie pe panou e destul de clar. Vrem ca taxele noastre să îmbogăţească Ardealul şi nu Capitala. E un deziderat al nostru de 27 de ani şi anume descentralizarea. Noi de 26 de ani spunem că în România ar fi mai bine dacă am lua puterea de la Bucureşti şi am da-o la aleşi lcoali şi nu numai în Transilvania şi Ţinutul Secuiesc, ci şi în Oltenia, Muntenia, Moldova, în toate provinciile istorice. Vedem foarte clar pe baza statisticilor Ministerului de finanţe că absolut toate judeţele din Transilvania plătesc la bugetul de stat mai mult decât primesc înapoi. Credem că taxele ar trebui valorificate mai bine la nivel local, de către aleşii din comunităţile locale. Administraţia locală ar trebui să decidă ce se întâmplă cu aceşti bani şi nu cineva de la nivel central ar trebui să spună dacă asfaltăm la Călăraşi sau la Cluj-Napoca sau renovăm la Galaţi sau la Oradea. Acesta e mesajul”. 

UDMR vrea descentralizare

Întrebat la ce se referă când vorbeşte despre descentralizare, Kovacs susţine: “Când vorbim despre descentralizare există două exemple foarte clare: descentralizarea care s-a făcut în învăţământ atunci când Marko Bela era vicepremier însărcinat cu învăţământul, când au fost predate şcolile la administraţiile publice locale. S-a făcut descentralizare când Attila Cseke a fost ministrul Sănătăţii şi a predat spitalele autorităţilor locale sau judeţene şi cred că acest lucru se vede când este vorba despre renovare sua despre achiziţionarea de instrumente medicale. Când suntem la guvernare sau când avem posiblitatea să ducem de la Bucureşti la nivel local sau judeţ atribibuţii sau finanţări, noi o facem. Asta e şi scop nostru”. El nu a dat exemple de taxe şi impozite pe care le are în vedere demersul UDMR. “Cel mai uşor e să enumeri 110 taxe şi să vorbeşti, ştiind că nu se va întmpla nimica. Noi suntem consecvenţi şi vorbim despre descentralizare pe toate planurile guvernamentale”. 

Mesaje provocatoare, de campanie

Kovacs recunoaşte că “am formulat destul de provocativ mesajul, nu neg asta, suntem în campanie electorală. Dar nu este singurul. Astfel de panouri vor fi montate în toată ţara. De exemplu, avem mesaje care sună astfel: <<Vrem o Transilvanie unde autostrada e din asfalt şi nu din hârtie>>, <<Vrem o Transilvanie unde toată lumea vorbeşte limba română şi limba maghiară>> şi ne referim aici la regiuni unde maghiarii sunt majoritari, în ideea că maghiarii trebuie să înveţe la perfecţie româna şi nu ar strica să vorbească şi românii să vorbească limba maghiară. Un alt mesaj este:<<Vrem o Transilvanie în care Cluj-napoca e şi Kolozsvár şi Klausenbur>>, în ideea că folosirea mai multor limbi ne ajută pe toţi. Un alt mesaj se referă la agricultori: <<Vrem o Românie în care agricultorii să fie plătiţi, nu să plătească ei pentru a face agricultură>>. Nu avem un mesaj exclusiv etnic, vrem să arătăm că este o problemă. De obicei , partidele din opoziţie vorbesc uşor despre descentralizare, dar când ajung la putere nu le place să dea puterea aleşilor locali, la noi, la UDMR, nu e aşa”, a concluzionat Kovacs. 

Citeşte şi

Un nou scandal cu plăcuţele bilingve la Cluj. Mişcarea Musai-Muszáj: „un activist a fost ameninţat cu violenţa fizică”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite