Cluj: VIDEO Scandalul „Puşca şi cureaua lată“ se mută la Cluj
0Procesul în care rapsodul mureşean Mircea Simionca revendică drepturile de autor pentru piesa „Când eram tânăr fecior“, cunoscută sub titlul „Puşca şi cureaua lată“, va fi judecat la Cluj.
Procesul a fost intentat, în urmă cu câteva luni, de Mircea Simionca, din comuna mureşeană Vătava, cântăreţilor Traian Ilea şi Valeria Ilea Codoreanu, pentru drepturile de autor asupra melodiei „Când eram tânăr fecior“, cunoscută sub denumirea „Puşca şi cureaua lată“.
În întâmpinarea depusă la primul termen, care a avut loc în iunie, pârâţii au invocat excepţia necompetenţei teritoriale a Tribunalului Mureş şi au cerut ca procesul să se judece la Tribunalul Cluj, unde îşi au reşedinţa atât ei, cât şi societatea producătoare a piesei.
Cererea a fost admisă, de Tribunalul Mureş, astfel că procesul se va muta la Cluj.
„Tribunalul Mureş admite excepţia de necompetenţă a Tribunalului Mureş invocată de pârâţii Ilea Traian şi Ilea Codoreanu Valeria şi, în consecinţă, declină competenţa de soluţionare a cererii de chemare în judecată formulată de reclamant în contradictoriu cu pârâţii Ilea şi SC Euro Music Impex SRL în favoarea Tribunalului Cluj“, a declarat judecătorul Ioana Onea, de la Tribunalul Mureş, citat de Mediafax.
Potrivit acesteia, hotărârea poate fi atacată cu recurs în termen de cinci zile de la pronunţare.
Avocatul pârâţilor, Septimiu Puţ, a declarat, marţi, presei, că pe fond pretenţiile rapsodului mureşean sunt neîntemeiate, pentru că piesa aparţine folclorului, iar acestuia i s-ar putea eventual recunoaşte un drept conex asupra variantei compuse de el, adică nimeni să nu îi copieze propria interpretare, "aşa cum interpretează el această piesă".
Rapsodul din Mureş Mircea Simionca revendică în instanţă drepturile de autor pentru piesa "Când eram tânăr fecior", cunoscută sub titlul "Puşca şi cureaua lată".
Procesul intentat de rapsodul Mircea Simionca, din comuna mureşeană Vătava, cântăreţilor Traian Ilea şi Valeria Ilea Codoreanu, a avut, în 24 iunie, primul termen la Tribunalul Mureş, însă, potrivit preşedintelui instanţei, judecătorul Sonia Deaconescu, judecarea cauzei a fost amânată pentru 10 septembrie, când a fost amânată din nou pentru 10 noiembrie, atât din cauza protestului magistraţilor, cât şi a deciziei luate de judecătorii Tribunalului Mureş privind reducerea volumului de muncă.
În plângerea depusă la dosarul 1.137/102/2009, rapsodul Mircea Simionca a cerut recunoaşterea dreptului de autor asupra piesei "Puşca şi cureaua lată" şi despăgubiri de 100.000 de lei, susţinânând că el a lansat-o încă din 2002.
Totodată, Simionca solicită instanţei să dispună încetarea producţiei şi încetarea difuzării înregistrărilor în care apare piesa, distrugerea suporturilor materiale cu înregistrări şi scoaterea din circuitul comercial a înregistrărilor.
Simionca susţine că a adaptat versurile sale - inspirate de bunicul său, care a fost vânător - la o melodie pe care a auzit-o de la un instrumentist din Maramureş.
În întâmpinarea depusă la dosarul cauzei de Traian Ilea şi Valeria Ilea Codoreanu, aceştia afirmă că piesa nu intră sub incidenţa legii dreptului de autor pentru că face parte din folclorul românesc şi ca atare circulă liber, cerând respingerea acţiunii ca neîntemeiată. Ei spun că înainte de lansarea de pe Etno TV, din 2005, au cântat-o de mai multe ori la nunţi.
CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ
Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS, contactează-ne prin Yahoo! Messenger sau e-mail, vizualizează pe YouTube producţiile video realizate de redactori. Fii mereu în legătură cu redacţia prin intermediul Facebook, Hi5 sau MySpace