Cluj: Povestea lui Gaston - nepot de ministru congolez, şef la TSD Cluj
0Provenit dintr-o familie congoleză importantă, în România a fost nevoit s-o ia de la zero. Inginerul Gaston Bienvenu Mboumba Bakabana, din Congo, s-a autoexilat în România şi a ajuns director de firmă şi şef peste tinerii PSD din Cluj.
Gaston Bienvenu Mboumba Bakabana a venit în România în 1995, pentru a studia în cadrul Facultăţii de Microelectronică şi Telecomunicatii din cadrul Universităţii Politehnice din capitală.
A ales România, deoarece mulţi dintre congolezii care ocupau funcţii importante în stat au fost şcoliţi aici. Soţia acestuia, Christine, vroia să urmeze cursurile unei facultăţi de farmecie, iar singurele alternative pentru a studia acest domeniu în limba franceză erau la Timişoara şi Cluj.
Au ales să se mute în oraşul de pe Someş în 2000 datorită unor prieteni care locuiau aici, fiindu-le astfel mai uşor să se adapteze unui stil de viaţă cu totul diferit faţă de cel cu care erau obişnuiţi în Congo, iar acum locuieşte în localitatea clujeană Floreşti.
Fraţii cu funcţii înalte
A fost trimis în România şi la îndemnul unchiului său, care era la acea vreme ministrul transporturilor în guvernul condus de Pascal Lissouba. Ar fi trebuit să ocupe ulterior o funcţie importantă, la fel ca şi fraţii lui, dacă în 15 octombrie 1997, regimul Pascal Lissouba nu ar fi fost îndepărtat.
Unul din fraţii lui era şeful poliţiei rutiere congoleze, celălat director al aeroportului din Dolizi, iar sora acestuia era şeful serviciului economic din cadrul Ministerului Economiei din Congo. „Pascal Lissouba a fost un preşedinte ales democratic care a fost îndepărat, în 1997, prin lovitură de stat de actualul dictator congolez Denis Sassou Nguesso. Eu, timp de un an, nu am ştiut absolut nimic de familia mea”, povesteşte Mboumba Bakabana.
El mai spune că a primit o scrisoare din partea sorei sale, în care aceasta îi povestea că membrii familiei au fost persecutaţi politic, le-au fost distruse casele şi că s-au refugiat în alte state africane.„ Am suferit mult în acea perioadă”, a mărturisit Mboumba Bakabana.
Congolezul a primit statutul de refugiat politic şi cetăţenia română în luna august a anului 2008. Atât el şi soţia lui, cât şi fiul acestuia Christ-Tresor au trecut la greco-catolicism. „Am găsit un mare sprijin, mai ales moral, în această comunitate. Fiul meu a fost botezat în 2003 de însuşi Episcopul Eparhiei Române Unite cu Roma din Cluj, Florentin Crihălmeanu”, a precizat Mboumba.
Vrea să fie ambasador
Se declară un om de stânga, motiv pentru care s-a şi înscris în iunie în Partidul Social-Democrat din Cluj, unde s-a lăsat convins să candideze pentru funcţia de vicepreşedente al tineretului. A fost ales recent, iar ambiţiile lui sunt mari şi crede că are şanse să devină deputat. „Peste doi ani mă văd cel puţin consilier local, dar cred că am şanse să devin chiar debutat. Bineînţeles, dacă voi fi considerat suficient de bun în acest sens. Mi-aş mai dori să devin ambasador al României într-un stat african”, a conchis tânărul politician.
Află cum s-a integrat un congolez în comunitatea greco-catolică din Cluj, mâine în Adevărul
Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS sau contactează-ne prin e-mail ori Yahoo! Messenger folosind butoanele de mai jos