SIF Oltenia l-a blocat pe Ştefan Vuza
0Societatea de investiţii financiare a obţinut în instanţă anularea unui mare număr din acţiunile deţinute de Ştefan Vuza la Sinterom.
Sentinţă importantă a Curţii de Apel din Cluj, care a decis anularea unei decizii a acţionarilor de la firma clujeană Sinterom, luată în urmă cu 10 ani. Acţiunea a fost introdusă de unul din acţionarii minoritari, Societatea de Investiţii Financiare Oltenia (SIF Oltenia).
Decizia magistraţilor de ieri vizează anularea unui număr de 242.293 acţiuni deţinute de firma Contactoare Buzău, acţionar majoritar la Sinterom, în valoare nominală de 2,5 lei, cu un total de 605.982 lei. Acţiunile respective au fost subscrise în urma unei majorări de capital, care a fost invalidată de instanţă după 10 ani. Decizia instanţei poate fi atacată cu recurs, dar este executorie.
Efect - creşterea valorii unei acţiuni
Florian Buzatu, manager în cadrul SIF Oltenia ne-a declarat că una din consecinţele acestei decizii va fi creşterea valorii unei acţiuni. „Cele 1,5 milioane de acţiuni ale noastre vor fi mai scumpe”, spune Buzatu. Reprezentantul SIF Oltenia nu crede să fie şi alte implicaţii majore ale deciziei magistraţilor. Aceasta pentru că nu au fost acordate dividente. „Probleme ar putea apărea însă dacă acţionarii care au efectuat tranzacţii, s-ar considera prejudiciaţi, prin scăderea inevitabilă a valorii pe acţiune”, mai crede Buzatu. Buzatu recunoaşte că SIF Oltenia a negociat cu acţionarul majoritar al Sinterom, pentru preluarea acţiunilor sale, dar spune că discuţiile nu s-au concretizat. „Au pretins un preţ prea mic”, a spus Buzatu.
Vuza se abţine deocamdată
Sinterom era deţinută, până ieri, în proporţie de 62,7 la sută, de firma Contactoare din Buzău, a omului de afaceri Ştefan Vuza, urmat de SIF Oltenia, în proporţie de 31 la sută. După sentinţa de ieri, firma lui Vuza mai deţine doar circa 60% din companie. Fabrica are ca obiect de activitate fabricarea de bujii, printre clienţi numărându-se şi firma Renault. Ştefan Vuza, cel mai bogat clujean, potrivit Topului Forbes, ne-a declarat că nu cunoaşte încă decizia instanţei şi că îşi va expune opinia doar după motivarea acesteia, mai ales că la prima instanţă SIF pierduse procesul. „Doar atunci voi putea preciza dacă litigiile cu acţionarii minoritari sunt hărţuiri în vederea obţinerii de tranzacţii favorabile”, a mai spus Vuza.
De 74 de ani pe piaţă
Fondată în 1936, firma a produs bujii încă din 1948. Din anii 70 a trecut la fabricarea prin procedeul pulberilor metalice şi a magneţilor turnaţi. Din anul 1999 firma este certificată ISO 2001. Începând din anul 2000, firma a fost preluat de către acţionarul majoritar COntactoare Buzău, al cărei patron este omul de afaceri Ştefan Vuza. La sfârşitul anului trecut, Sinterom era înscrisă la Registrul Comerţului cu un capital social de 16 milioane de lei, împărţit la 16,4 milioane de acţiuni, cu 2,5 lei pe bucată.