Cluj: Primul an la Nicula fără predica Înaltpreasfinţitului Bartolomeu (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Primul an la Nicula fără predica Înaltpreasfinţitului Bartolomeu (GALERIE FOTO)
Cluj: Primul an la Nicula fără predica Înaltpreasfinţitului Bartolomeu (GALERIE FOTO)

Prim-ministrul României, Emil Boc, a fost oaspetele de seamă al praznicului. Aproximativ 30.000 de pelerni au participat azi la slujbele oficiate la mănăstirea Nicula cu ocazia hramului locaşului de cult, „Adormirea Maicii Domnului”.

Majoritatea dintre aceştia au sosit în cadrul unuia din cele mai importante centre duhovniceşti din Ardeal încă de sâmbătă dimineaţă, mulţi dintre ei parcurgând distanţe considerabile din judeţe precum Satu Mare, Bihor sau chiar şi Mureş pe jos.
Pe platoul din jurul mănăstirii nu mai puteai arunca un ac, acolo unde pelerinii şi-au instalat corturi sau pături, pentru a putea asista la slujbele religioase oficiate începând de ieri dimineaţă incontinu.

Bartolomeu nu a mai predicat la Nicula

Pelerinajul de anul acesta a consemnat şi o premieră, prin faptul că Înaltpreasfinţitul Bartolomeu, mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului nu a rostit un cuvânt de învăţătură, pentru prima dată în ultimii 16 ani, la finalul liturghiei arhiereşti oficiate azi, de la ora 09.00, invocând motive de sănătate. Acesta i-a dat cuvântul IPS Serafim Joantă, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, care a rostit o predică în care a criticat vehement avortul. „Copilul este viaţă din prima clipă a conceperii sale. În România, după 1989, s-au făcut legal milioane de avorturi şi nici într-o ţară occidentală nu există o legislaţie atât de libertină în ceea ce priveşte avortul”, a explicat IPS Serafim Joantă, zecilor de mii de enoriaşi prezenţi.

Pelerinul Boc a parcurs pe jos drumul spre mănăstire

Evenimentul a adunat şi demnitari şi oameni politici, precum prim-ministrul României, Emil Boc, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, dar şi Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării. Premierul a parcurs pe jos cei aproximativ doi kilometri care despart satul de lăcaşul de cult. Odată ajuns la mănăstire, Boc s-a închinat la Icoana Făcătoare de Minuni şi a luat loc alături de oficialităţi la tribuna amenjată pentru oficiali Aceştia au făcut la final o baie de mulţime în drum spre sala festivă, unde au servit masa pregătită de călugării mănăstirii.

Numărul mare al pelerinilor prezenţi a fost explicat de feţele bisericeşti ca o dovadă a faptului că încă mai există manifestări de credinţă autentice, într-o lume umbrită de probleme economice sau morale. „Trăim într-o lume secularizată, dar numărul impresionant al oamenilor veniţi aici este dovadă a faptului că încă mai există conştiinţă spirituală. Este exmplul faptului că trebuie să ne revenim şi că se poate”, a declarat Cristian Martian, preot misionar în Dej, unul dintre clericii prezenţi la eveniment.

Ploaia şi noroiul nu au alungat pelerinii

Majoritatea dintre enoriaşi frecventează locul anual, cu ocazia praznicului, însă au fost şi credincioşi care au sosit la Nicula atraşi special de istoria icoanei făcătoare de mininuni, despre care se spune că în anul 1694 ar fi lăcrimat timp de 26 de zile. Aceştia nu au ţinut cont de vremea nefavorabilă şi s-au rugat şi au cântat melodii dedicate Fecioarei Maria atât ieri, când la Nicula a plouat torenţial timp de câteva ore, cât şi azi, sub cerul liber. Puţini dintre pelerini s-au aşezat însă pe vreun loc în faţa altarului de vară fără să facă înconjurul bisericii de lemn, vechi de trei sute de ani în coate şi genunchi.

Târăţi în coate şi genunchi pentru păcate grele

Aceştia n-au ţinut cont de noroiul creeat de ploaie, dar nici de pietrele care le intrau la fiecare centrimetru parcurs în coate. Cu lacrimi în ochi, spun că au ales să facă acest gest ca jertfă pentru divinitate, pentru iertarea păcatelor sau pentru îndeplinirea diferitelor dorinţe. “Merită să mă doară pentru că păcate grele”, a spus unul dintre pelerini. “Săptămâna trecută am făcut hemoragie şi am venit să-i mulţumesc Fecioarei Maria că am scăpat cu viaţă şi că nu am rămas bolnavă la pat”, a explicat cu lacrimi în ochi, Ciherean Maria, o bistriţeancă de 65 de ani.

Coadă imensă la icoană
Cele mai importante slujbe dedicate Adormirii Maicii Domunului au debutat încă de aseară, în prezenţa IPS Serafim Joantă - Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, utrenia şi prohodul Maicii Domnului, care conform tradiţiei, se spune că ar fi fost făcut de către apostoli după stingerea Fecioarei Maria. În jurul orei 2.00, clericii au făcut înconjurul icoanei făcătoarei de minuni în jurul bisericii. Credincioşii au stat câteva ore la rând pentru a se pute închina acesteia, coada spre locul unde era aceasta aşezată întinzându-se pe mai mult de 200 de metri.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite