Elevii vor bacalaureat stabil
0Reprezentanţii elevilor şi-au formulat la Cluj propunerile de modificare a legii educaţiei. Graba cu care Ministerul Educaţiei a introdus proiectul de lege a fost taxată de elevi. Întruniţi de urgenţă la Cluj, ei au trimis o listă lungă de modificări.
Reprezentanţii consiliilor elevilor din Transilvania şi alte judeţe, din estul şi sudul ţării, au dezbătut, timp de trei zile, la Centrul de Excelenţă din Cluj, proiectul legii învăţământului, aflat pe masa aleşilor din Parlament. După cum ne-a declarat Oana Onicaş, reprezentantul consiliului elevilor din judeţul Cluj, memoriul cu propunerile realizate în urma unor ample dezbateri, va fi expediat şi susţinut la Camera Deputaţilor de câţiva din liderii recunoscuţi ai Consiliului Naţional.
Cristi Popescu, de la Grupul Şcolar din Abrud, reprezentantul elevilor din Judeţul Alba, ne-a rezumat principalele nemulţumiri ale elevilor, faţă de proiectul legii educaţiei. În primul rând, elevii au reclamat faptul că schimbarea modalităţii de susţinere a bacalaureatului nu poate fi aplicabilă pentru anul şcolar următor. „Cel mai devreme modificarea să fie aplicabilă pentru cei care intră la toamnă în liceu”, ne-a spus Popescu. Elevii au criticat şi noua modalitate de susţinere a examenului. „Probele transdiciplinare sunt un talmeş-balmeş”.
Profesorii stresanţi, la tribunal
Elevii sunt nemulţumiţi că nu sunt consultaţi în probleme care-i privesc direct. „Ne-au scos şi reprezentantul din consiliul de administraţiei al şcolii”, a explicat Cristi Popescu. Împreună cu observaţiile faţă de noua lege a educaţiei, va fi expediat către minister şi deputaţi, statutul elevilor. „Aşa cum profesorii au un statut al lor, şi noi ne dorim unul”, ne-a spus Andeola Ţicală, de la Liceul „Gheorghe Şincai”, reprezentanta elevilor din municipiul Cluj-Napoca.
Cea mai importantă prevedere în opinia elevilor este posibilitatea de a acţiona în instanţă pe profesorii care îi maltratează, le aduc injurii, îi notează cu subiectivism sau îi obligă să opteze pentru anumite opţionale.
Memoriul reprezentanţilor elevilor va fi însoţit de un protest faţă de iniţiativa Ministerului Educaţiei şi Cercetării, care a convocat la negocieri, la sfârşitul săptămânii trecute, elevi care nu aveau mandat din partea Consiliului Naţional al Elevilor. Bucureşteanca Angela Rotaru, vicepreşedinte al Consiliului Naţional ne-a relatat că a aflat cu surprindere, fiind la Cluj, despre o asemenea întâlnire. „Le-am atras atenţia că cei care au fost prezenţi nu au avut mandat de reprezentare”, ne-a spus Rotaru.
Oprimism
Patricia Couţi, fostul reprezetant al elevilor clujeni este încrezătoare în efortul colegilor săi de modificare a legii educaţiei. „De la înfiinţarea consiliului am reputat şi victorii, cum ar fi obligarea guvernului de a renunţa la întreruperea alocaţiei pentru elevii care au depăşit vârsta de 18 ani”, a spus aceasta.