Cine e poliţistul Marius Mecea, eroul Dejului
0Marius Mecea, eroul Dejului, lucrează de 18 ani în poliţie şi crede că pregătirea psihologică a tinerilor şi în familie şi la şcoală este precară, de aceea se întâmplă astfel de evenimente cum a fost cel din noaptea dintre ani.
Marius Mecea lucrează de 18 ani în poliţie şi înainte de Revoluţie a fost angajat, timp de doi ani, în armată. „De copil am vrut să devin poliţist. Îmi pare rău că azi poliţiştii au o imagine proastă şi oamenii le sunt recunoscători doar când le recuperează bunurile furate de hoţi. Din păcate, poliţiştii sunt acel rău necesar pentru societate. Ar trebui să se schimbe această mentalitate la noi. În străinătate, copiii sunt învăţaţi de la grădiniţă că poliţistul e prietenul lor, e un om bun", consideră agentul şef de poliţie Marius Mecea de la Ordine Publică.
El a devenit eroul oraşului Dej după ce în noaptea de Revelion a salvat o tânără care, la doar 18 ani, a vrut să se sinucidă deoarece a părăsit-o iubitul. Poliţistul are 42 de ani şi, în ciuda felicitărilor primite, nu se crede erou. Spune că eroii sunt în altă parte. Despre el zice că e un om simplu şi a făcut ceea ce trebuia făcut. „Sunt un om simplu, nu sunt o vedetă, nu sunt Pepe, ăsta e primul nume ce-mi vine în minte. Am făcut ceea ce trebuia făcut", zice poliţiştul.
Filmul evenimentului
El povesteşte că, în noaptea de Revelion, s-a primit un apel la 112 că o tânără s-a aruncat de pe pod în apele reci ale Someşului. În nici două minute, Marius Mecea a ajuns la faţa locului, a văzut-o pe fată, şi-a dat jos geaca de pe el şi a sărit în apă. „Când am ajuns la ea, i-am scos capul de sub apă, i-am făcut respiraţie gură la gură, şi-a revenit. Am întrebat-o cum o cheamă, mi-a răspuns, iar până a venit echipajul de ambulanţă am stat vreo 20 de minute în apă şi am ţinut-o conştientă", explică Marius Mecea.
Acesta mai spune că i-a fost puţin teamă, însă a depăşit acel sentiment şi s-a aruncat în apa rece. Dacă nu intra atunci, spune că exista posibilitatea ca tânăra să nu supravieţuiască. „E normal să simţi teamă în astfel de clipe, dar trebuie să o depăşeşti. Ştiam că important era să-i salvez viaţa. Dacă nu intram atunci în apă, o pierdeam", afirmă poliţistul de la Ordine Publică.
Acesta s-a interesat de starea de sănătate a fetei pe care a salvat-o şi speră să nu repete gestul disperat din noaptea de Revelion. Crede că pregătirea psihologică a tinerilor şi în familie şi la şcoală este precară, de aceea se întâmplă astfel de evenimente cum a fost cel din noaptea dintre ani.
Cetăţean de onoare al Dejului sau nu
Şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Cluj i-a transmis felicitări curajosului poliţist prin şeful poliţiei Dej. Încă nu se ştie cum va fi răsplătit Mecea. Recunoscător e şi primarul oraşului Dej, Costan Morar. „Voi vorbi cu secretarul oraşului şi să vedem. Mă gândeam fie la o diplomă de onoare, fie să-i acordăm titlul de cetăţean de onoare al oraşului pentru că merită. Pe pod a fost multă lume, dar doar poliţistul a sărit", afirmă primarul Dejului. Acesta a vorbit ieri cu tânăra sinucigaşă şi cu părinţii ei, a încurajat-o să meargă înainte şi i-a zis că viaţa e cel mai preţios dar de la Dumnezeu. „Fata şi-a revenit fizic din şocul suferit, însă mai trebuie să-şi revină şi psihic. Am vorbit cu directorul medical al spitalului să o ajute, dar şi cu părinţii. E singurul copil, vă daţi seama cum se simt părinţii", adaugă primarul.
Georgiana C., tânăra ce a încercat să se sinucidă, şi părinţii ei au refuzat să facă declaraţii.