Cluj: Studenţi clujenii au dat lecţii de matematică la Budapesta
0Clujul şi-a adjudecat o medalie de aur, două de argint şi o menţiune specială la un concurs internaţional de matematică de la Budapesta. Deşi ar putea face carieră în străinătate, studenţii sunt hotorâţi să rămână şi să-şi folosească potenţialul în România.
Cei patru studenţi care urmează cursurile Facultăţii de Automatizări şi Calculatoare, în cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), multipli laureaţi la diferite concursuri de matematică, au confirmat şi în cadrul celui mai prestigios concurs internaţional de profil, International Mathematics Competition. Concursul a avut loc în perioada 25 – 30 iulie în Budapesta, la care au participat 347 de studenţi din 47 de ţări.
Matematica „nu e de viitor”
Vedeta echipei Clujului a fost Aliz Nagy, cea care a reuşit să obţină medalia de aur, în cadrul prestigiosului concurs. Rezultatul studentei clujene a fost completat de alte două medalii de argint aduse în oraşul de pe Someş de Ciprian Oprişa şi Sebastian Baba şi de o menţiune specială, obţinută de Emanuela Kerekes.
„Pentru mine matematica este o pasiune, de care pur şi simplu nu mă pot lăsa. Am ales, totuşi, să studiez la UTC pentru că matematica îţi oferă posibilităţi reduse în ceea ce priveşte cariera”, a declarat Aliz Nagy.
Medaliata cu aur s-a înscris anul acesta şi în cadrul Facultăţii de Matematică, dorindu-şi fie să urmeze o carieră de programator, fie să predea la nivel universitar materia care i-a adus cea mai bună performanţă la nivel internaţional.
Vor în „raiul tehnologiei”
Ceilalţi trei studenţi premiaţi în cadrul concursului vor studia un semestru în Franţa, prin intermediul unei burse Erasmus, urmând ca la încheierea studiilor universitare să-şi aleagă o universitate din străinătate pentru a urma cursuri de master.
„Aş vrea doar să experimentez sistemul de învăţământ din străinătate, care este uşor diferit ca stil şi care ar completa, cred, modul în care m-am pregătit la Cluj”, a explicat Ciprian Oprişa. „Aş dori un master tot în Franţa, Germania sau, de ce nu, Japonia, care este raiul tehnologiei.
E o provocare pentru orice student la Politehnică”, a adăugat Emanuela Kerekes.
Chiar şi în acest condiţii, niciunul din cei patru studenţi nu vrea să părăsească România, pentru o carieră în străinătate. „E adevărat că se plăteşte puţin mai bine, dar îmi iubesc ţara şi se poate câştiga bine şi aici”, a conchis studenta.
Cei patru studenţi au fost pregătiţi de către profesorii Vasile Pop şi Dorian Popa, cadre didactice în cadrul UTCN. Echipa Clujului s-a clasat pe un onorant loc 16, din 65 de echipe înscrise în concurs.