Unde găsiţi cele mai ieftine legume şi fructe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La piaţă tarabele sunt pline de marfă
La piaţă tarabele sunt pline de marfă

Gospodinele care nu au terminat aprovizionarea cămării pot face cumpărături din centrele en-gros.Odată cu răcirea vremii, preţul legumelor şi fructelor va sări în aer. Faţă de acum cîteva săptămâni, când erau mai ieftine, astăzi, în pieţe, legumele sunt mai scumpe cu cel puţin 20-30 de bani pe kilogram.

Producătorii spun că se anunţă o toamna profitabilă. Ca de obicei, din cauza creşterii cursului euro, se vor scumpi toate produsele. „Acum există numai produse româneşti. Să vedem când se va răci vremea, ce se va înâmpla. Acestea vor dispărea de pe tarabe şi va creşte importul“, a declarat Titi Buzoianu, producător. Agricultorii spun că mai au marfă cât să ieşim din iarnă, chiar dacă seceta le-a dat peste cap planurile.

La tarabe mai scump ca la en-gros-uri

La piaţa Big, preoducătorii se întrec, care mai de care, să îşi prezinte cât mai bine oferta şi să-şi vândă produsele, la preţuri accesibile. In ciuda faptului că tarabele călărăşene sunt arhipline, nu toţi clienţii se încumetă să cumpere. În ultimele două săptămâni roşiile, vinetele, ardeiul s-au scumpit cu cel puţin 40 de bani. Dacă în urmă cu o săptămână vinetele costau 1,5 lei kilogramul, astăzi preţul este mai mare cu un leu. Deşi pe tarabe sunt roşii din bleşug, preţurile acestora au crescutr considerabil. Se vând cu 50 mai mult faţă de zilele trecute. Ardeiul gras este mai scump la piaţă decât la en-gros, 2 lei fiind kilogramul  la tarabă, iar la depozite cu 80 de bani mai puţin.  Ardeiul kapia costă 1 leu kilogramul, ţelina 1.5 lei bucată, gogonelele 1,3 lei kilogramul ceapa 1,2 lei kilogramul, iar conopida 1,2 bucata lei. Merele se vând cu 3,2 lei kilogramul la depozite. La piaţă toate aceste legume şi fructe costă cu 50 de bani sau chiar un leu mai mult.

După chilipiruri

Pentru aprovizionarea cămării pentru iarnă, oamenii caută chilipiruri. Reducerile de preţ sunt la mare căutare. En-gros-uri-le oferă preţuri mai mici pentru cei care aleg să le calce pragul, discount-ul fiind valabil doar atunci când se achiziţionează mai mult de 10 kilograme kilograme. Gogonelele sunt şi ele mai ieftine cu 20 de la depozit decît la piaţă. „Este normal să avem preţuri puţin mai ridicate. În costul legumelor intră şi chiria pe care o plătim la tarabe, cu toate că hala în care vindem nu ne oferă condiţii bune pentru comerţ. Din cauza aglomeraţiei, multă lume evită să mai intre şi preferă să cumpere din altă parte“, a adăugat producătorul.

Venituri mici, dar preţuri mari

 „Se scumpesc toate, preţurile nu ţin cont de oamenii săraci. Când plec de acasă nu îmi fac niciodată o listă, pentru că niciodată nu reuşesc să cumpăr ce îmi propun. Produsele sunt cumpărate în funcţie de preţ, nu din necesitate“, spune, cu amar, Floarea Petre(72 de ani), pensionară.
Şi Nicolae Enache(72 de ani), pensionar spune că vine la piaţă să cumpere produse ieftine. Când nu găseşte, se îndreaptă către en-gros-uri pentru că ştie că de aici nu pleacă niciodată cu mâna goală. „Legumele şi fructele sunt mai ieftine decât la piaţă, iar calitatea este net superioară“,a  spus bătrânul.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite