FOTO Povestea  mărcii nr. 1. Cum a propus Elena Ceauşescu, în martie 1976, primul angajat la combinatul siderurgic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Otelăria încă mai funcţionează
Otelăria încă mai funcţionează

Primul angajat al combinatului din Călăraşi, ajuns astăzi aproape o ruină, a fost numit prin decret prezidenţial în martie 1976 de către Nicolae Ceauşescu, la propunerea consoartei sale.

Fostul dictator al României a venit la Călăraşi în 1979, înainte de inaugurarea oţelăriei. „Pregătirile au fost intense, cum se făceau în acea vreme, şi s-a muncit chiar pentru amenajarea unei toalete şi a unei chiuvete. Nu se cădea ca primul fiu al poporului să meagă la acelaşi WC cu muncitorii de la combinat“, îşi aminteşte, zâmbind, Petre Ilie. Fostul economist spune că nu a discutat atunci cu Nicolae Ceauşescu, deoarece din suita conducătorului făcea parte şi Vasile Martin, prim-secretar al Partidului Comunist Român în judeţul Călăraşi.
„Domnul Martin a prezentat planşele şi stadiul lucrărilor de la combinat, iar Ceauşescu doar dădea din cap şi mai oferea diverse indicaţii. Pe noi ne despărţeau de dictator doar nişte frânghii din mătase, nu aveam voie să trecem linia“, a mai spus Petre Ilie. Bărbatul îşi mai aminteşte că s-au mai pregătit de două ori pentru vizita lui Ceauşescu, dar din motive necunoscute, acesta n-a mai apărut la Călăraşi. „Ştiu că trebuia să meargă şi la Chiciu, la graniţa cu Bulgaria, dar n-am idee de ce nu a mai venit“, a spus pensionarul.

Un post de contabil-şef

Petre Ilie, absolvent în anul 1972 al Facultării de Finanţe- Bănci din cadrul Academiei de Studii Economice, era cea mai potrivită persoană pentru a ocupa postul de contabil –şef. „Terminasem facultatea cu media 10 şi s-au gândit, probabil, că sunt destul de bine pregătit pentru a face faţă provocărilor. Am ajuns la combinatul din Călăraşi când se băteau ţăruşii pentru începerea construcţiei“, îşi aminteşte cu nostalgie Petre Ilie.
Timp de zece ani, până în 1986, bărbatul a fost unul dintre cei mai importanţi pioni de pe platforma siderurgică de pe malul Borcei, care exporta 1,8 milioane tone de oţel pe an. Este persoana care a pus bazele primelor şcoli de maiştri din oraş. „ Fetele şi băieţii care urmau să lucreze pe platforma siderurgică mergeau pentru schimb de experienţă la Galaţi, Hunedoara, Oţelul Roşu şi Reşiţa“, a povestit Petre Ilie.

Mai aproape de familie

Fostul economist spune că numirea sa la Călăraşi a fost ideea Elenei Ceauşescu. „Fosta mea soţie era originară din Călăraşi, iar socrii mei locuiau aici. Mai mult decât atât, unul dintre fiii mei era mic şi cred că a contat şi acest lucru. S-au gândit că ar fi bine să fiu aproape de familie“, a spus pensionarul. Ceea ce a atârnat, se pare, destul de greu în luarea acestei decizii l-a reprezentat faptul că Petre Ilie erau un om de bază al sistemului de atunci.

„Nimic nu era pe placul ei”

Din 1973 fusese numit contabil-şef la Gospodăria de Partid, grupul de întreţinere şi reparaţii palate şi case rezidenţiale din Capitală. „ În acea perioadă începuse construirea palatului Primăverii şi eram tot timpul acolo pentru supravegherea lucrărilor. Ne feream toţi din calea cuplului de dictatori atunci când veneau în inspecţie. Elena Ceauşescu era cea care critica tot timpul pentru că nimic, indiferent cât de bine s-ar fi făcut, nu era pe placul său“, a spus Petre Ilie.

Salariu de 5.610 lei

Şi la Călăraşi însă a întâmpinat greutăţi din partea oamenilor cu care colabora, chiar dacă totul se făcea „în numele şi pentru partidul comunist“. „A fost o bucurie pentru acest oraş, pentru călărăşeni, acest combinat. Se rezolva o problemă capitală, aceea a creării locurilor de muncă, dar existau oameni, în special, din cadrul sistemului bancar care ne puneau piedici“, a mai spus Petre Ilie.
După ce, timp de 42 de ani a lucrat ca economist, câştigând, lunar, la sfârşitul anilor 70,  5.610 lei, Petre Ilie îşi trăieşte liniştit bătrâneţea, deşi îl mai sâcâie probelemele de sănătate. „Eu întotdeauna am fost o persoană activă şi tot încerc din 2002 de când am ieşit la pensie să mă adaptez noului statut“, spune, zâmbind, fostul economist.

Carieră excepţională

După ce 10 ani a condus cu mână forte combinatul de la Călăraşi, alături de diverşi directori, Petre Ilie a fost trimis la centrala nucleară de la Cernavodă. A stat acolo din 1986 până în 1992. Se poate lăuda cu un parcurs profesional excepţional. După această experienţă a fost numit director general adjunct la Casa Oamenilor de Ştiinţă din cadrul Academiei Române. Din 1996 şi până în 2000 a fost contabil-şef la Serviciul de Protocol al Guvernului, după care, o scurtă perioadă de timp, director la Consiliul Naţional al Cinematografiei.

Mastodontul, construit pe 650 de hectare

Construit după ce a fost accesat un credit internaţional, combinatul siderurgic a fost înălţat pe o suprafaţă de 650 de hectare, fiind cotat, în anii 80, ca unul dintre cele mai importante din sud-estul Europei. Imediat, după Revoluţie a fost demontat bucată cu bucată şi vândut la fier, în prezent funcţionând aici o oţelărie electrică şi un laminor. Combinatul din Polonia, construit în acelaşi timp cu cel de la Călăraşi produce oţel şi astăzi.

 

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite