BAC 2014 CĂLĂRAŞI Subiectele de la proba scrisă la limba română de la Bacalaureat 2014: „Poezia ne-a încuiat pe mulţi”
0
Absolvenţii de liceu din judeţul Călăraşi au susţinut luni proba scrisă la limba română a examenului de Bacalaureat. Adevărul.ro a publicat subiectele de la română de la Bac 2014 de la profilul Real şi la Uman, iar profesoara Ecaterina Stanca le-a rezolvat în direct, în studioul Adevărul Live.
La Călăraşi nu au fost înregistrate evenimente deosebite la examenul de bacalaureat, însă proba scrisă la limba şi literatura română i-a pus în dificultate pe viitorii absolvenţi. Mulţi dintre cei 1.575 de elevi care s-au prezentat, luni, 30 iunie, la examen au fost dezamăgiţi de subiecte. Elevii de la Real care la punctul 3 au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte în care să prezinte tema unui text poetic studiat aparţinând lui Mihai Eminescu, au spus, la ieşirea din sala de examen, că se aşteptau să primească un subiect de proză.
"Primele două subiecte au fost ok, accesibile, dar punctul trei ne-a luat prin surprindere. Nimeni nu se aştepta la aşa ceva. Mulţi dintre colegii mei au fost dezamăgiţi de acest subiect, dar toţi am încercat să-l tratăm cu seriozitate. Sper să obţin măcar nota 6. Din păcate, poezia ne-a încuiat pe mulţi", a povestit, dezamăgită, o elevă de la Colegiul Barbu Ştirbei din Călăraşi.
1.575 de elevi, prezenţi în săli
Absolvenţii de liceu din judeţul Călăraşi vor susţine luni la proba scrisă la Limba Română.
Examenul maturităţii va fi susţinut la Călăraşi în şase centre. 1.575 de elevi s-au înscris pentru a da bacalaureatul în 2014. Anul trecut, 2.301 candidaţi s-au aflat pe liste pentru a participa la examen, însă doar 2.044 s-au prezentat la probe. Lucrările vor fi corectate în două centre zonale de evaluare: Colegiul Economic şi Colegiul Tehnic “Ştefan Bănulescu” din Călăraşi.
Conform inspectorului şcolar adjunct, prof. Constantin Tudor, numărul celor care au ales să susţină examenul de bacalaureat în 2014 este mult mai mic din cauza slabei pregătiri. “Mulţi dintre ei şi-au dat seama că nu sunt pregătiţi pentru acest examen, iar cei de la profilul Tehnologic nu au nevoie de această diplomă. Ei s-au văzut, în sfârşit, cu atestatul de muncitor calificat şi sunt mulţumiţi. Pot fi angajaţi oricând în baza acestei calificări”, a precizat prof. Tudor.
VIDEO BAC 2014 Rezolvarea subiectelor de la proba de română de la Bacalaureat 2014
Subiectele primite de candidaţi la proba de limba română de la Bacalaureat 2014 au fost rezolvateluni, în studioul la Adevărul Live, de profesoara de română Ecaterina Stanca, de la Liceul Teoretic Naţională, fostă profesoară la Colegiul Naţional „Tudor Vianu“ din Capitală.
Subiectele la Limba Română pentru profilul Real, filiera tehnologică


Subiectele la Limba Română pentru profilul Uman
La primul subiect, elevii au avut textul „Donna Alba” Gib Mihăiescu, iar la subiectul al doilea au avut de făcut un text argumentativ despre importanţa activităţilor de lectură pentru elevi.
La ultimul subiect pe care aceştia l-au avut de rezolvat au avut de ales dintre Ion Barbu - „Riga Crypto şi Lapona Enigel”, Nichita Stănescu - „Către Galateea” sau „Flori de mucigai” de Tudor Arghezi şi să scrie despre tema şi viziunea în operele lor.
Unul dintre candidaţii la examenul de bacalaureat a precizat că această probă a fost grea pentru un elev care nu a învăţat.


Rezultatele finale ale Examenului de Bacalureat 2014 vor fi prezentate pe 11 iulie pe adevarul.ro şi pe bacalaureat.edu.ro.
Calendar Bacalaureat 2014
30 iunie – proba scrisă la Limba Română
1 iulie – proba scrisă la Limba Maternă
2 iulie – proba scrisă la Matematică sau la Istorie (proba obligatorie a profilului)
4 iulie – proba la alegere: geografie, biologie, chimie, fizică, economie, informatică, sociologie, filosofie, logică, psihologie
7 iulie – afişarea rezultatelor parţiale (până la ora 12.00, la avizierele liceelor) şi depunerea contestaţiilor (până la ora 16.00)
8-10 iulie - rezolvarea contestaţiilor
11 iulie – afişarea rezultatelor finale pe bacalaureat.edu.ro
Regulile examenului
Accesul candidaţilor în centrul de examen este permis în intervalul 7.30 – 8.30, pe baza actului de identitate. Este interzisă intrarea acestora în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, poşete etc. şi, totodată, se interzice candidaţilor să aibă în sălile de examen asupra lor telefoane mobile sau orice fel de lucrări: manuale, cărţi, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
Candidaţii care încalcă aceste reguli vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu şi indiferent dacă au fost introduse de aceştia sau de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane.
Timpul destinat elaborării lucrării scrise este de trei ore, socotit din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat.
Pentru elaborarea lucrării scrise, candidaţii trebuie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor, numai creion negru. Candidaţii care doresc să corecteze o greşeală taie fiecare rând din pasajul greşit cu o linie orizontală.
Modelele propuse de minister
Ministerul Educaţiei a publicat încă din ianuarie modele de subiecte pentru proba de Limba Română de la Bacalaureat 2014, dar şi baremele de corectare, pentru a vedea cum ar trebui rezolvate.
Există două variante de subiecte la această probă.
Una este pentru elevii care au absolvit filiera teoretică, profilul real, filiera tehnologică şi filiera vocaţională, cu excepţia profilului pedagogic.
A doua variantă de subiecte este pentru absolvenţii de profil uman (filiera teoretică) şi de profil pedagogic (filiera vocaţională).
La examen, elevii trebuie să rezolve subiectele în cel mult trei ore.
Calendar Bacalaureat 2014:
30 iunie – Limba şi literatura română (proba scrisă)
1 iulie – Limba şi literatura maternă (proba scrisă)
2 iulie – Proba obligatorie a profilului: Matematică sau Istorie (probe scrise)
4 iulie – Proba la alegere a profilului: Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, Psihologie sau Sociologie (probe scrise)
7 iulie – afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi depunerea contestaţiilor (12:00 – 16:00)
8 – 10 iulie – Rezolvarea contestaţiilor
11 iulie – afişarea rezultatelor finale
Vă recomandăm şi:
Măsura anti-fraudă. Profesorii corectori de la bac, monitorizaţi video