Şcoală transformată în operă de artă de o fostă elevă ajunsă studentă la Arhitectură
0O şcoală din inima Bărăganului s-a transformat peste noapte într-o operă de artă, după ce o studentă la Arhitectură de interior, fostă elevă a unităţii de învăţământ, a pictat pereţii laboratoarelor de biologie, fizică şi chimie. Nicoleta Dafina, de 20 de ani, spune că muralul realizat îi va inspira pe copii în timpul cursurilor şi speră să-i atragă spre un domeniu artistic, din lumea artelor.
Vacanţa pentru studenta talentată înseamnă muncă de creaţie. Spune că cel mai bine lucrează noaptea, când inspiraţia este nemărginită. Timp de trei săptămâni, tânăra a lucrat singură zi de zi şi a pus în practică tehnici moderne de design interior, rezultatul final fiind spectaculos: un puzzle imens care în înfăţisează pe Einstein. Are 20 de ani şi se numeşte Nicoleta Dafina, iar creativitatea şi ambiţia de a face performanţă îi călăuzesc paşii spre o carieră de succes.
“O mână de om care vara aceasta a dat zilele de vacanţă pe şcoala de unde a plecat. Călărăşeanca noastră, studentă a Facultăţii de Arhitectură “Ion Mincu” Bucureşti, s-a întors acasă cu un proiect care merită toată lauda – personalizarea laboratoarelor de biologie, fizică şi chimie. Am mers la Şcoala Gimnazială nr. 1 din localitatea Perişoru să-l admirăm pe Albert Einstein în varianta grafică a Nicoletei, dar şi să citim printre culorile pensulei Universul nesfârşit. Cei mai entuziasmaţi vor fi copiii care vor descifra încă din prima zi de şcoală planşele proiectate cu talent pe pereţii celor trei laboratoare”, spun reprezentanţii Consiliului Judeţean Călăraşi, cei care i-au promovat munca Nicoletei.
Cu talent, cu imaginaţie şi vopseaua în mână, Nicoleta a schimbat faţa şcoli triste din comuna unde s-a născut. „Am fost privilegiată pentru că am putut să realizez muralul de la şcoală. Cunoscându-o pe doamna director Gabriel Tătuc am avut libertatea de a face să zâmbească laboratoarele şcolii. Am lucrat de dimineaţă, chiar până noaptea târziu în unele zile, dar am mulţumirea că voi aduce zâmbetul pe chipurile copiilor de acolo şi pe cel al profesorilor, care, după finalizarea primului mural au foarte entuziasmaţi. Şi, de ce nu, cred eu, am înviorat un perete banal“, povesteşte studenta.
Printre primii, la facultate
Nicoleta este unul dintre copiii talentaţi cu care judeţul Călăraşi se mândreşte. A intrat în primii 10 la Arhitectură de interior, iar seriozitatea şi pasiunea pentru meseria pe care şi-a ales-o nu-i dau pace nici în vacanţă. Încurajată de familie să-şi urmeze visul şi să nu abdice în faţa niciunei greutăţi, Nicoleta Dafina caută să-şi perfecţioneze tehnicile de lucru dar şi să cocheteze cu altele noi, precum graffiti-ul, o ramură a artei, pe care tânăra a îmbrăţişat-o prin acest prim mural.
“ Totul vine din suflet, este ceva fără de care nu pot trăi. Murarul de la şcoală înseamnă ca şi dimensiuni un perete de 5 metri lăţime şi 4 metri lungime şi are la bază citatul despre imaginaţie şi univers al lui Albert Enstein. Citat pe care-l consider un bun concept în depăşirea limitelor, departe de punerea cap-coadă a pieselor vieţii. Pentru laboratorul de biologie m-am gândit la natură, să ilustrez o evoluţie care sa implice ruralul şi urbanul. Totul se întâmplă pe moment. Nu lucrez după schiţe, nu-mi fac un plan. Las în seama imaginaţiei întreg procesul”, povesteşte Nicoleta.
Câteva lucrări vor fi expuse la Braşov
Elevă bună la învăţătură încă din clase primare, călărăşeanca a găsit întotdeauna determinare şi forţa de a-şi împlini visele. “Important e să crezi în tine, să lupţi pentru un ideal, să munceşti pentru a culege roadele. De când mă ştiu nu pot să stau locului. Şi anul trecut în vacanţa de vară am lucrat. Am cochetat cu pictura în ultimii ani, însă cu grafitul m-am împrietenit de mic copil’’, spune tânăra. Şi în această vară, i-a surâs norocul. O parte din lucrările sale vor fi expuse la Braşov, în magazinul Luado Chocolate ce se va inaugura la 1 septembrie. Dorian Lungu are încredere în succesul fetei, aşa că i-a oferit şansa de a-şi expune oricâte lucrări îşi doreşte, al căror subiect şi-l poate alege singură. “Cred că e important să ne facem viaţa cât mai frumoasă, să ne facem să zâmbim, să învăţăm unii de la alţii. Întotdeauna mi-am spus că e obligatoriu să reuşesc în ceea ce-mi propun, niciodată nu am plecat la drum cu idei pesimiste, altfel, idealurile mi-ar fi fost compromise de la bun început. Cred că ceea ce am ales să fac îmi deschide noi orizonturi. Îmi place să călătoresc, să descoper, să fiu la curent cu noutăţile din design. Însă, cel mai mare plan al meu, este să fiu fericită, spune studenta.
Vă recomandăm şi: