Locuitorii din zona de deal şi munte a judeţului Buzău, terorizaţi de mistreţi şi de urşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultima vreme, lipsa hranei în păduri face ca sălbăticiunile să coboare tot mai des în gospodării şi să facă ravagii în coteţe şi culturi. În faţa dezastrului pe care îl lasă în urmă urşii sau porcii mistreţii, autorităţile judeţene se declară neputincioase.

Cazul cel mai grav s-a produs zilele trecute. O stână de oi a fost atacată, cel mai probabil de un urs, zece animale fiind ucise iar alte 25 fiind rănite de colţii fiarei flămânde. Atacul a avut loc în comuna Cernăteşti la o stână al cărei proprietar a fugit cu animalele din vechea locaţie tocmai de teama urşilor care-i dădeau târcoale. Speriaţi, localnicii au cerut ajutor autorităţilor judeţene, însă, din păcate, nimeni nu le poate veni în ajutor, pentru că mai ales urşii sunt o specie protejată şi nu pot fi ucişi.

Reprezentanţii din fruntea Jandarmeriei buzoiene spun că nu au dotările necesare pentru a stopa fenomenul.  „Faţă de 2013, când nu am avut situaţii de animale sălbatice în zona de deal şi de munte, în ultima vreme avem 23 astfel de apeluri iar măsurile pe care noi le putem lua sunt destul de limitate. Din păcate, dotarea noastră este destul de sumară şi am apelat de fiecare dată la Agenţia pentru Mediu sau la asociaţiile de vânători pentru a ne sprijini dar ca şi intervenţie aproape mereu s-a putut face doar după ce s-au produs pagubele în gospodării iar recuperarea prejudiciului cade in sarcina altor instituţii,” a declarat colonelul Florin Micheten, inspector-şef IJJ Buzău.

La rândul său, şeful Agenţiei de Protecţia Mediului Buzău, Ionuţ Apostu, a declarat că instituţia pe care o conduce, alături de alte instituţii abilitate, au format comisii de evaluare a pagubelor produse de animalele protejate. La rândul său, şeful Agenţiei de Protecţia Mediului Buzău, Ionuţ Apostu, a declarat că instituţia pe care o conduce alături de alte instituţii abilitate au format comisii de evaluare a pagubelor produse de animalele protejate, au făcut evaluări în câteva cazuri şi au transmis procesele verbale către Ministerul Mediului care ar urma să aloce banii necesari despăgubirilor.

Atacuri ale fiarelor sălbatice nu au mai fost semnalate, în ultima perioadă, în comunele Săruleşti, Lopătari şi Mânzăleşti, localităţi aflate în zona de munte a judeţului Buzău.

Citeşte şi: Măceşele şi cătina din Buzău, materie primă pentru industria farmaceutică din Germania

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite