Autorităţile sunt depăşite în lupta cu samsarii care au transformat Buzăul în târg de maşini la mâna a doua

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trotuarele au devenit expoziţie de maşini
Trotuarele au devenit expoziţie de maşini

Străzile Buzăului sunt un adevărat târg de maşini second-hand. În timp ce spaţiul pus de primărie la dispoziţia samsarilor de maşini este aproape gol, trotuarele din mai multe puncte ale oraşului sunt tot mai pline de vehicule expuse la vânzare. Poliţiştii locali încearcă prin diverse căi să ajungă la proprietarii lor, chiar să-i sune şi să se dea drept potenţiali clienţi.

Străzile Buzăului s-au transformat în ultimii ani într-un talcioc de autoturisme la mâna a doua, autorităţile fiind neputincioase în faţa samsarilor. Zonele preferate de samsari sunt: Bariera Ploieşti, Bulevardul Unirii, între Catedrala Sfântul Sava şi sediul CEC şi Bariera Focşani. Pentru a scăpa de acest fenomen, autorităţile au decis să le pună la dispoziţie platoul de la Drăgaică, unde duminica se ţine talciocul de vechituri.

”Cei care îşi duc maşinile la Drăgaică plătesc câte 2 lei pe zi, la contracte cu durata de o lună, iar duminica, în loc să plăteasca 120 de lei pentru accesul în târg, plătesc doar 80 de lei. De asemenea, li se oferă servicii de pază, apă pentru spălat autoturismele şi iluminat”, spune Cornel Diaconiţă, directorul societăţii ”Pieţe, târguri şi oboare” Buzău..

Diaconiţă spune că intenţia a fost de a-i scoate din oraş pe toţi samsarii care au maşini pe trotuare, însă recunoaşte că este departe de a-şi atinge obiectivul. 

”Avem în jur de 50 de contracte permanente cu astfel de vânzători de maşini la mâna a doua însă în oraş sunt sute de maşini la vânzare. Am solicitat Poliţiei Locale un ajutor însă cu greu îi poate determina pe cei cu maşini de vânzare să îi îndrepte spre talcioc”, declară Cornel Diaconiţă.

Până în prezent, Poliţia locală Buzău le-a aplicat amenzi în valoare de peste 160.000 de lei celor care îşi ţin autoturismele pe domeniul public al municipiului, pentru vânzare.

”De la începutul anului şi până în septembrie, poliţiştii locali din Buzău au aplicat peste 500 de sancţiuni, unora dintre proprietari şi de câte două, trei ori, însă şi aşa preferă să îşi ţină maşinile pe străzi. Sancţiunea este cu amendă cuprinsă între 250 şi 1000 de lei, conform Hotărârii de Consiliu Local numărul 18 din 2008, modificată şi completată din 23 martie 2013. Este foarte greu să îi depistezi, pentru că se cunosc şi se anunţă între ei când apar controale. Am recurs chiar la telefoane din partea agenţilor noştri care s-au dat drept clienţi, dar această metodă a mers doar la început”, precizează Manuela Vâlcu, de la Poliţia Locală Buzău.

Depistarea proprietarilor este cea mai dificilă parte a misiunii. Poliţiştii locali au trei piste: identifică după numărul maşinii, sună la numerele indicate pe afişe sau pândesc maşinile până vin proprietarii lor. Multe din maşini au însă numere străine, iar majoritatea samsarilor au cartele telefonice, neidentificabile. 

”Am recurs la aplicarea unor înştiinţări pe parbrize prin care îi îndemnăm pe proprietari să îşi ducă maşinile în spaţiul amenajat la Drăgaică însă ezită să le ducă din diverse motive. Unii au venit şi ne-au spus că nu sunt păzite, că au găsit maşinile zgâriate sau capace furate”, adaugă Manuela Vâlcu.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite