Aromata zmeură de Maxenu, disponibilă în pieţe, dar şi prin comenzi pe internet. Cât costă kilogramul de fructe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto I. Bunilă
Foto I. Bunilă

Veste bună pentru pofticioşi: aromata zmeură de Maxenu, care provine dintr-un soi dulce şi aromat, este disponibilă deja în câteva pieţe din Buzău şi judeţele vecine, dar şi prin comenzi pe internet. Familia care deţine plantaţia de zmeur recoltează de aproape trei săptămâni şi vinde fructele cu 30 de lei kilogramul, pentru început.

Pentru a onora cererile de zmeură, membrii familiei Roşu intră de două ori pe zi la cules. 

A înfiinţat cultura de zmeur pe aproape trei pogoane din localitatea buzoiană Maxenu. Efortul este mare, pentru că ajutoarele se găsesc din ce în ce mai greu.

Butaşii de zmeur încep să dea rod din primăvară şi rezistă până la sfârşitul toamnei, cu ajutorul naturii şi al fermierilor, care folosesc sisteme de irigare prin picurare şi gunoi de grajd. 

Deţin de opt ani plantaţia de zmeur şi spun că au avut timp să afle toate tainele acestei culturi.

”Datorită faptului că i-am modificat modul de tăiere, i l-am făcut un pic mai înalt, datorită cerinţelor de pe piaţă, am tăiat-o un pic mai înaltă ca să avem producţie mai devreme. A început la sfârşitul lubii mai şi va fructifica până la sfârşitul lui noiembrie”, spune Cosmin Apostu, fermier.

buzau

Zmeura familiei Roşu provine dintr-un soi nemţesc, dulce, rezistent şi foarte productiv. În timpul verii, aromatele fructe trebuie culese zilnic, pentru că se coc rapid. Culegătorii au propriile repere pentru a şti ce se adună şi ce nu de pe butaşi.

”Noi în fiecare zi suntem la cules. Ştim cât avem de cules, ne dozăm munca şi atunci ne este nouă mai uşor. Ştim ce e de luat şi ce lăsăm pentru zua următoare”, spune Simona Vişteanu, fermier.

buzau

Familia Roşu recoltează zmeura de trei săptămâni, iar preţul este încă piperat, dar va scădea spre mijlocul verii, când piaţa va fi suprasaturată.

”Avem o tarabă în piaţa centrală din Buzău, Bucureşti, Braşov, Slobozia şi puţin la Ploieşti. În mare parte, afacerea o facem pe internet. În această perioadă, la fel ca şi anul trecut, preţul a plecat de la 30 de lei. Dar în foarte scurt timp preţul va scădea pentru că şi ea va face cantitate mai mare şi noi trebuie să o vindem”, declară Camelia Roşu, fermier. 

Surplusul de fructe este folosit la conserve, dulceaţă şi sirop, care de asemenea sunt comercializate prin intermediul paginii de Facebook a fermierilor din Maxenu.   

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite