Alegeri prezidenţiale 2014. În judeţul Buzău, s-a votat mai mult pe listele speciale decât în 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lista celor care, duminică, şi-au exprimat votul ”în deplasare”, pe raza judeţului Buzău, figurează un număr de 18.670 de persoane. Numărul este cu aproape 4.000 mai mare decât cel înregistrat la alegerile prezidenţiale din 2009, când au fost contabilizaţi 14.953 de înscrişi pe listele speciale. Autorităţile locale explică diferenţa: aflux mai mare de turişti şi mai mulţi proprietari de case de vacanţă.

Conform rezultatelor Biroului Electoral Judeţean, cele mai consistente liste speciale apar în dreptul municipiului Buzău, cu 3.381 de persoane care au votat în alte secţii decât cele cărora le sunt arondate. În 2009, în municipiul Buzău au votat pe liste speciale 1.961 de persoane. 

De asemenea, liste speciale umflate mai apar şi în comunele de lângă municipiul Buzău, dar şi acolo unde turismul este mai dezvoltat decât în restul judeţului. 

La Merei, comună cu peste 5.600 de locuitori cu drept de vot, apar pe lista specială 694 de persoane. Numărul este de aproape două ori mai mare decât cel înregistrat la alegerile din 2009, când au votat în deplasare 383 de persoane. Primarul social-democrat, Ştefan Chircă, pune diferenţa pe seama dezvoltării rapide a staţiunii Sărata Monteoru în ultimii ani.  

”Numărul de alegători de pe listele speciale a fost amplificat de turiştii cazaţi în staţiunea Sărata Monteoru, la cele două baze de tratament balnear. Am avut 180 de alegători de la complexul Ceres şi tot aşa, peste o sută, de la Monteoru SA. Aceştia nu au avut dreptul la urna mobilă, aşa că au mers la secţia de votare din Sărata Monteoru. Tot în staţiune sunt mai mult de zece pensiuni, care au avut turişti, dar şi case de vacanţă ale unor cetăţeni din Buzău dar şi din Bucureşti şi alte judeţe”, ne-a declarat  Ştefan Chircă, primarul comunei Merei.

O altă localitate tranzitată de turişti, Berca, apare de asemenea pe lista comunelor din judeţul Buzău unde s-a votat mult pe listele speciale. Un număr de 427 de persoane s-au oprit să voteze, la secţia din Berca, în drumul lor către Vulcanii Noroioşi dar şi zona celebrilor cârnaţi de Pleşcoi. Aproape la fel de mulţi alegători străini de comună au fost şi în 2009, când au votat pe lista specială 367 de persoane. Comuna este condusă de un primar PNL, Valeriu Marcu, şi are 7.571 de locuitori cu drept de vot. 

La Verneşti, localitate de lângă municipiul Buzău, aflată pe ruta spre zona de munte a judeţului, numărul mare de venetici care şi-au ridicat case de vacanţă se oglindeşte şi în lista specială. Cel puţin, aceasta este explicaţia primarului Daniel Năstase, trecut recent de la PNL la PSD, care conduce o localitate cu 7.400 de locuitori cu drept de vot.

”Pe liste speciale cel mai mult s-a votat în satul Mierea, o zonă cu multe case de vacanţă. În ziua alegerilor, chiar am fost sunat din secţie că un grup de bărbaţi la cravată doreau să voteze pe listele acelea speciale şi apoi am aflat că ei erau la o petrecere, într-una dintre casele de vacanţă, şi voiau să îşi exprime votul. De asemenea, în Verneşti, s-a votat mult pe liste speciale, pentru că, localitatea fiind apropiată de oraş, mulţi şi-au construit aici căsuţe şi ziua alegerilor i-a prins aici”, ne-a declarat Daniel Năstase, primarul din Verneşti.

La alegerile prezidenţiale din 2014, la Verneşti, pe liste speciale au votat 348 de persoane, cu 138 mai mulţi decât la scrutinul de acum cinci ani. 

Mulţi alegători care au votat în deplasare s-au înregistrat şi la Tisău, localitate cu 3.946 de persoane aflate pe lista permanentă, dar pe raza căreia s-au stabilit mulţi orăşeni. Aici, pe lista specială figurează 301 persoane, cu 73 mai puţini decât în 2009. La Tisău, primar este Ion Ignătescu, de la PSD.

Citeşte şi:

Rezultate alegeri prezidenţiale Buzău: Victor Ponta l-a învins pe Klaus Iohannis cu o diferenţă de 34%

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 Ponta promite majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2014 prin pliante lăsate în scări de bloc  

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite