Prostituţia, aşa cum era pe vremea felinarelor roşii
0Doritorii de plăceri fizice aveau la dispoziţie opt locuri în care îşi puteau satisface poftele fără să rişte contactarea unei boli. Strada Bistriţei şi centrul oraşului erau zonele din Buzău cu cele mai cunoscute bordeluri. Tarifele erau la îndemâna oricui, cam 10 lei la un salariu mediu în jur de 2.000 de lei.
„Prostituţia este cea mai veche meserie din lume", este o frază cunoscută de toată lumea. Până prin 1949 era o profesie ca oricare alta în România, legală, cu impozitele şi taxele de rigoare plătite la stat.
Readucerea prostituţiei la statutul de atunci este subiectul unui proiect legislativ propus de curând parlamentarilor, urmărindu-se astfel reducerea riscului de îmbolnăvire a celor care merg la prostituate, dar şi impozitarea acestei activităţi.
CITIŢI ŞI:
Marketing de Centură: Ca să nu-şi piardă clienţii, prostituatele dau jos TVA-ul
Acum, statul are de încasat de la prostituate sume uriaşe, dar care nu pot fi recuperate, ele fiind declarate persoane insolvabile de către cei de la serviciul executare creanţe al Primăriei. Campioană la amenzi pentru prostituţie în Buzău este Gina Stoican, care avea de plătit acum două luni 295.000 de lei, urmată pe podium de Ioana Anghel cu 150.000 de lei şi Mădălina Ţuţuianu cu 145.000 de lei.
Semn distinctiv, felinar roşu la intrare
Bordelurile erau cunoscute până în anii '40 după felinarul roşu aprins la intrare, iar societatea nu-i blama deloc pe cei care le erau clienţi.
"În oraş erau cam opt bordeluri, multe situate pe strada Bistriţei, în locul unde se află acum magazinele Dacia şi Romarta. Erau frecventate în special de tineri necăsătoriţi şi militari şi nu era niciun fel de problemă să mergi acolo", ne-a spus istoricul Marius Constantinescu.
În acele vremuri, femeile care ofereau plăceri erau obligate să meargă săptămânal la medic pentru controale amănunţite. Bătrânii de astăzi îşi amintesc că nu era niciun risc să frecventezi bordelurile.
„Nu erau luxoase, dar erau curate şi puteai merge cu încredere acolo, că nu te îmbolnăveai. Aveam magazinul lângă cabinetul medical şi în fiecare sâmbătă le vedeam pe fete cum veneau la control. Dacă se depista una bolnavă, era dusă imediat la spital", îşi aminteşte Nicu Ispas, un buzoian de 90 de ani.
Spre deosebire de vremurile actuale, amatorii de plăceri fizice se duceau cu încredere în casele cu felinar roşu pentru că erau trataţi regeşte şi nu erau furaţi niciodată de partenerele de-o noapte.
„Tariful era de 10 lei, dar te puteai tocmi cu ele. În plus, erau foarte cinstite. Puteai să îţi uiţi haina acolo cu bani în buzunar, te întorceai peste două zile şi găseai totul acolo", ne-a mai povestit Nicu Ispas.