Poliţiştii comunitari îşi umflă muşchii odată cu transformarea lor în poliţişti locali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La sfârşitul acestei luni Poliţia Comunitară îşi va schimba numele, devenind Poliţia Locală. Totodată, va primi atribuţiuni înzecite faţă de momentul actual, când mai poate da amezi doar în cazuri limitate de parcări neregulamentare. Mai este nevoie doar de hotărârea de înfiinţare a Consiliul Local, aşteptată în sedinţa din 27 ianuarie.

Dacă la nivelul municipiului Buzău poliţiştii comunitari mai puteau amenda doar şoferii care parcau pe locurile pentru persoanele cu handicap sau pentru că îşi spălau maşinile în stradă, începând de luna viitoare vor avea atribuţii sporite. Guvernul a decis ca Poliţia Comunitară să devină Poliţia Locală, iar atribuţiile acesteia din urmă să fie multiple şi nu doar în domeniul circulaţiei rutiere. „Faţă de Poliţia Comunitară, cea Locală se va implică în siguranţa rutieră, a inspecţiei în construcţii, comerţ sau în menţinerea ordinii şi liniştii publice", ne-a spus Ştefan Tănăsescu, şeful Poliţiei Comunitare Buzău.

Procesul verbal, depus la Primărie

Comunitarii din Buzău au rămas de mult timp fără mare parte din atribuţii, după ce un taximetrist a reuşit să demonstreze în instanţă că sancţiunile nu erau legale. Acum, odată cu înfiinţarea Poliţiei Locale, comunitarii prind din nou putere şi vor deveni chiar o sperietoare pentru şoferi, dar şi pentru agenţii economici.

„Poliţiştii locali vor putea opri în trafic şoferii indisciplinaţi, vor putea verifica documentele legate de domiciliul cetăţenilor străini şi români, în domeniul construcţiei se poate verifica autorizaţia de construcţie. Au atribuţii şi pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice" , ne-a declarat Nicolae Ene, şeful Direcţiei de Administraţie Publică din cadrul Primăriei Buzău.

Un nou capitol apare şi în domeniul protecţiei mediului, poliţiştii locali putând verifica modul în care se efectuează lucrările de salubritate. Mai mult, vor avea şi atribuţii ca ale poliţiştilor „plini": vor putea executa mandate de aducere a persoanelor căutate de către organele de urmărire penală şi instanţele de judecată.

Amenzi legale

Până când poliţiştii comunitari vor primi noile atribuţii mai au de aşteptat cel puţin până la prima şedinţă a Consiliului Local. „Abrogarea hotărârii de înfiinţare a Poliţiei Comunitare se va face odată cu intrarea în vigoare a hotărârii de înfiinţare a Poliţiei Locale. În şedinţa ordinară a Consiliului Local, programată pentru 27 ianuarie se va vota proiectul de înfiinţare a acestei structuri. Până atunci, amenzile date de poliţiştii comunitari sunt legale", spune Fănică Bârlă, viceprimarul Buzăului.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite