Început de an şcolar, cu emoţii de o parte şi de cealaltă a catedrei. Iată ce temeri au dascălii
0
Peste 4.000 de cadre didactice din judeţul Buzău au început activitatea în mijlocul preşcolarilor şi elevilor. Noul an şcolar pare să aducă aceleaşi probleme, sindicaliştii avertizând că bugetul de salarii nu este suficient pentru următoarele luni. Este necesară o rectificare bugetară, pentru a se asigura salariile până la sfârşitul anului.
Noul anul şcolar a început luni cu o bună parte dintre unităţile de învăţământ ajunse la fundul sacului. În momentul de faţă nu există fonduri asigurate pentru plata salariilor până la sfârşitul lui 2018. Sindicaliştii din educaţie fac demersuri pentru ca rectificarea bugetară necesară să fie aprobată cât mai repede.
”Nu numai că nu vom avea creşteri salariale, ci îngrijorător este că la momentul acesta mai bine de jumătate din unităţile buzoiene nu au bani pentru salarii. În următoarele luni, cu mici excepţii, toate şcolile vor avea această problemă. Noi sperăm într-o rectificare bugetară, care să acopere cheltuielile”, spune Ion Dobre, liderul SIP Buzău.
Schimbarea modalităţii de finanţare a unităţilor de învăţământ a creat probleme încă de la începutul anului. Şi la Buzău au existat situaţii în care multe şcoli au primit fonduri redirecţionate de la alte unităţi, pentru a acoperi fondul de salarii. Anul şcolar 2018 – 2019 începe cu aceleaşi probleme. Bugetul nu este suficient pentru următoarele luni.
”Am avut o discuţie în cadrul conducerii federaţiei şi o să propunem guvernanţilor schimbarea acestei maniere de a calcula salariile, respectiv costul pe elev, întrucât situaţia demografică este aşa cum este. Şcoli depopulate, elevi puţini, pe care nu ai cum să-i transporţi. Prin urmare nu poţi să-i laşi fără educaţie, de aceea s-a dovedit că acest sistem este nerealist”, susţine Dobre.
Luni, 10 septembrie, au început activitatea peste 4.000 de cadre didactice care vor preda unui număr de peste 66.000 de preşcolari şi şcolari buzoieni.