Chiria spaţiilor comerciale se micşorează
0Apariţia celor două mall-uri din Bariera Focşani a îmbogăţit oferta spaţiilor comerciale din oraş, determinând ieftinirea acestora. Analiza efectuată la Buzău de unul dintre cei mai importanţi evaluatori imobiliari din România, Darian DRS, indică o scădere a cererii şi, implicit, ieftinirea spaţiilor comerciale.
Potrivit evaluatorilor, mişcarea cea mai importantă în sectorul comercial s-a produs în intervalul 2007 – 2009, prin venirea pe piaţa locală a mai multor supermarketuri.
De atunci, piaţa spaţiilor comerciale este reprezentată de principalele centre comerciale, cum ar fi: magazin Winmarkt, Mall Galleria, Mall Aurora precum şi de zonele comerciale situate în centrul Buzăului: Piaţa Centrală, Piaţa de Mărfuri Industriale, dar şi în zona Bulevardului Unirii.
„Zonele centrale sunt caracterizate de un preţ mediu de închiriere de 8-12 euro metrul pătrat pe lună, însa pot ajunge şi la preţuri mai mari, pentru spaţiile cu dimensiuni foarte mici şi în cele două mall-uri”, spun specialiştii companiei Darian.
Aceştia identifică în raportul lor şi cauzele evoluţiei în acest sens. Ca urmare a închiderii unui număr destul de mare de magazine din domeniul comerţului cu amănuntul, din cauza situaţiei economice actuale, piaţa spaţiilor comerciale din Buzău prezintă o ofertă bogată de spaţii comerciale care se pot închiria de la 7 euro metrul pătrat. Cererea este limitată, incapabilă să acopere oferta.
Concludentă pentru această situaţie este imaginea dezolantă de la câteva dintre etajele centrului comercial Winmarkt, unde spaţii largi zac nefolosite de câteva luni bune, în ciuda condiţiilor oferite de proprietar şi a poziţiei cu vad comercial foarte bun.
Experţii imobiliari cred că deprecierea spaţiilor comerciale va continua. „Este de aşteptat să asistăm la o stagnare şi chiar diminuare a preţurilor în perioada imediat următoare, motivul principal fiind criza de pe piaţa financiar-bancară”, spune Sorin Putere, de la compania Darian DRS.
Foarte puţine vânzări
În analiza evaluatorului imobiliar se vorbeşte doar despre închirierea spaţiilor comerciale, deoarece de vânzarea lor nu se mai pune problema de mulţi ani, după cum spun agenţii imobiliari.
„Spaţii comerciale de vânzare nu prea mai sunt pentru că cei care le-au preluat după Revoluţie, în general şefii de frizerii, alimentare, restaurante, consideră că e mai puţin riscant să le ţină şi să ia chirii pe ele, decât să le vândă. Ce se mai vinde acum, sunt doar spaţiile ale căror proprietari sunt forţaţi de situaţii financiare grave, somaţii de la creditori, dar sunt puţine astfel de tranzacţii”, ne-a declarat Cătălin Stan, agent imobiliar.