Bucureşti: Muzeele, sub asediul funcţionarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Muzeul Memorial „Gh.M. Tattarescu” este închis publicului de mai bine de 16 ani, în schimb este ocupat de birourile angajaţilor Muzeului Capitalei şi depozite. Potrivit Direcţiei de Cultură din cadrul Primăriei Bucureşti, imobilul protejat cultural este prins într-un proiect de consolidare fără fonduri.

Pictorul Gheorghe Tattarescu (1820-1894), unul dintre fondatorii Şcolii de Arte Frumoase din Bucureşti, actuala Universitate Naţională de Arte, şi-a donat casa şi operele bucureştenilor. Ca mulţi alţi locuitori de vază ai Bucureştiului de altădată, Tattarescu a dorit ca prin această moştenire  locuitorii Capitalei să se bucure de valoarea educativă a muncii lui.
Cei care ar fi trebuit să ducă la bun sfârşit acest rol, angajaţii Muzeului Municipiului Bucureşti, nu doar ignoră această misiune, ci şi-au făcut cuib în casa marelui pictor.

Cine încearcă să descopere Muzeul Tattarescu, situat pe Strada Domniţa Anastasia nr. 17, nu are nicio şansă de reuşită fără ajutorul locuitorilor „cu vechime” din zonă. Ambele porţi ale casei sunt dublate de grilaje, geamurile sunt acoperite cu hârtie, iar pânzele de păianjen dublează tocurile ferestrelor. „Ăsta, muzeu? Nu intră, dom’le, nimeni aici! E ceva de la primărie înăuntru, că d’aia au şi paznic în curte. Haideţi să-l trezim, că o fi mai beat decât mine”, a spus zâmbind unul dintre locatarii imobilului de lângă „Tattarescu”.

Şefa care jigneşte publicul
Gardianul, angajat al Poliţiei Comunitare a Municipiului Bucureşti, a explicat că în clădirea pe care o păzeşte îşi au birourile „doamna directoare Aura Popescu şi o alta, mai mare decât ea, Ioana Cristea”. Ioana Cristea, şefa Sectiei de Artă din cadrul Muzeului Municipiului Bucureşti, este cea care a declarat în cadrul unei întâlniri oficiale că publicul din Bucureşti este dobitoc. Apreciarea funcţionarei plătite din bani publici, adică a „dobitocilor”, a venit în contextul în care un alt funcţionar, de data aceasta din cadrul Primăriei Capitalei, Bogdan Hreapcă, susţinea că se îndoieşte că va găsi „un program prin care să-i aducă de la şaibă la muzeu pe majoritatea bucureştenilor care sunt prima generaţie de ţărani la bloc”.

Depozit în loc de muzeu
Starea deplorabilă în care se află muzeul din spatele sediului Poliţiei Capitalei este justificată prin faptul că a fost transformat în depozit al Colecţiilor de tablouri ale municipiului Bucureşti. „Patrimoniul Pinacotecii Muzeului Municipiului Bucureşti este depozitat în Muzeul Gh. Tattarescu, sub pază, fiind inaccesibile publicului vizitator”, a precizat conducerea Direcţiei de Cultură a Primăriei Capitalei.

image

Palatul Şuţu, una dintre cele mai valoroase clădiri din Bucureşti, este de asemenea ocupată de funcţionari, angajaţi ai Muzeului Municipiului Bucureşti. În loc să-şi desfăşoara activitatea într-o clădire oarecare, iar palatul să fie lăsat exponatelor şi publicului, chiar directorul instituţiei, Ionel Ioniţă, ocupă o cameră în care se află unul dintre exponate, un candelabru de secol XIX.

Ce s-ar fi putut vizita în „Tattarescu”
Potrivit site-ului primăriei, www.pmb.ro, Muzeul Tattarescu este organizat în vechea casă bucureşteană în care a locuit artistul vreme de aproape 40 de ani, între 1855-1894.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite