Explozia din “Casa Domnului”: vinovată e centrala
0ANCHETĂ ISCIR va începe astăzi cercetările în cazul deflagraţiei de la adăpostul săracilor din localitatea ilfoveană Periş. Doi oameni au murit vineri seara, după ce imobilul în care erau cazaţi aproape 20 de persoane sărmane a fost zguduit de explozia centralei.
Sătenii din Cocioc, comuna Periş, erau ieri şocaţi de tragedia ce a avut loc la adăpostul „Dumnezeu nu locuieşte în temple făcute de mâini”. Două persoane dintre cele 20 aduse aici din toată ţara şi-au pierdut viaţa din cauza unei deflagraţii produse la centrala care încălzea imobilul.
„Era aproape ora 22.00. Am auzit o bubuitură extrem de puternică şi am crezut că a venit cutremurul. Am intrat în casă şi, de spaimă, nu am mai ieşit de acolo până dimineaţa“, a spus una dintre localnice.
Lucreţia Marcu, o altă femeie din Cocioc, s-a speriat şi ea din cauza zgomotului puternic: „Am bănuit că este o petardă foarte puternică. Mi-e foarte milă de ceea ce au păţit. Erau nişte oameni nevoiaşi care primeau aici locuină şi masă caldă“.
Una dintre victime, ucisă de zidul dărâmat
Azilul în interiorul căruia s-a produs explozia aparţine unei fundaţii creştine spaniole, Remar, care funcţionează în România din 2005. Administratorul azilului, Esteban David, a explicat, pentru „Adevărul de Seară“, cum s-a produs deflagraţia, în urma căreia au murit un bărbat în vârstă de 49 de ani, şi un altul în vârstă de 69 de ani.
„Bărbatul de 49 de ani a pus un lemn în centrală. În acel moment s-a produs explozia. În urma deflagraţiei, s-a spart centrala şi s-a dărâmat zidul din dormitorul alăturat camerei. Acolo era celălalt bărbat care şi-a pierdut viaţa. Cei doi încă mai respirau la sosirea ambulanţei“, a declarat Esteban David.
Posibilă eroare de montare a centralei
Specialiştii susţin că explozia de la Periş ar fi putut fi cauzată de montarea incorectă a centralei sau de prezenţa vreunui corp inflamabil în apropiere. „Nu am mai auzit niciodată, din 1994 de când lucrez în acest domeniu, despre o explozie la centrală în momentul în care este introdus un lemn. Dacă în urma deflagraţiei, centrala s-a spart în bucăţi, ar putea fi vorba despre elemente de siguranţă montate necorespunzător. Dacă centrala nu s-ar fi spart, singura explicaţie ar fi că în acea cameră existau multe materiale inflamabile“, a spus Mihai Văduva, specialist în centrale termice.
În prezent, restul persoanelor adăpostite în azilul spaniolilor, majoritatea oameni ai străzii, se încălzesc cu aparate electrice, în celelalte trei corpuri ale azilului. Ancheta poliţiştilor este în curs, locul tragediei este sigilat, iar, de astăzi, Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR) verifică centrala care a explodat.
Mai mulţi criminalişti de la Inspectoratul de Poliţie Judeţeană Ilfov au luat deja probe din interiorul clădirii pentru a stabili cine se face vinovat de explozie.