Casa Bucur, cumpărată de Primăria Capitalei
0Primăria Capitalei ar putea deveni viitorul proprietar al Casei Bucur. Municipalitatea şi-a manifestat dreptul de preempţiune asupra Casei Bucur, după ce imobilul a fost scos la vânzare de fostul
Primăria Capitalei ar putea deveni viitorul proprietar al Casei Bucur. Municipalitatea şi-a manifestat dreptul de preempţiune asupra Casei Bucur, după ce imobilul a fost scos la vânzare de fostul proprietar Ioana Mott. Municipalitatea a negociat, în ultimele săptămâni, direct cu proprietarul legal cumpărarea casei, preţul fiind deja stabilit în jurul sumei de 4,5 milioane de euro.
Potrivit legislaţiei, casele monument, aşa cum este şi Casa Bucur, se pot vinde numai după ce proprietarul anunţă atât Ministerul Culturii, cât şi unitatea administrativă din raza în care se află imobilul. În cazul de faţă, Primăria Capitalei. Surse municipale spun că Ministerul Culturii nu şi-a manifestat intenţia de a achiziţiona Casa Bucur. În schimb, Primăria Capitalei şi-a manifestat, potrivit legii, intenţia de a cumpăra Casa Bucur, după ce proprietarul şi-a recăpătat în instanţă casa, iar acum doreşte să o vândă. Primarul Capitalei, Adrian Videanu, susţine că această tranzacţie nu va fi singura de acest gen.
"Dorim să cumpărăm toate imobilele care sunt reprezentative pentru Bucureşti. În ceea ce priveşte Casa Bucur, ea se pretează pentru a fi sediul viitorului Oficiu de Turism al Capitalei, pe care vreau să îl înfiinţez", susţine primarul Adriean Videanu. Potrivit şefului de Cabinet al primarului general, Vladimir Sommer, primăria va trece la achiziţioţnarea Casei Bucur, după ce Videanu va propune Consiliului General un proiect de hotărâre pentru cumpărarea imobilului. Casa Bucur este în prezent obiect de dispută între fostul proprietar, Ioana Mott şi actualii locatari, reprezentaţi de Hassan Awdi. Între Ioana Mott şi firmele reprezentate de Awdi există în prezent mai multe procese, majoritatea fiind câştigate de proprietarul casei. Una dintre problemele rămase în discuţie este legată de investiţiile făcute în casă de actualii locatari, însă, potrivit primăriei, lucrările realizate nu au autorizaţie de construcţie. Ioana Mott mai doreşte şi evacuarea lui Awdi. Însă problema evacuării ar putea fi rezolvată din momentul în care Primăria Capitalei devine proprietarul de drept al clădirii. Firmele lui Awdi sunt în posesia Casei Bucur de mai bine de 15 ani. Potrivit municipalităţii, tranzacţia realizată în 1990 ar fi fost ilegală. Primăria Capitalei mai este deranjată şi de faptul că actualii locatari au transformat Casa Bucur din monument de artă în restaurant şi hotel de lux.