Robotul "Da Vinci" a operat peste 600 de oameni.
0De la lansarea în 2008 a programului pilot de folosire a tehnicii chirurgicale, la Spitalul Fundeni au fost operaţi sute de pacienţi cu afecţiuni grave
Medicii de la Spitalul Fundeni fac echipă bună cu roboţii medicali. Peste 600 de intervenţii s-au făcut aici, în peste trei ani de când a fost introdus sistemul de operaţii asistate de roboţi. Pacienţii care sunt selectaţi pentru acest tip de operaţii sunt cei care au fecţiuni grave. Avantajele unei astfel de operaţii sunt numeroase: precizie maximă, metodă minim invazivă asupra organismului, iar recuperarea pacientului se face repede şi uşor.
Intervenţiile robotice, de neînlocuit
„Se operează minim invaziv cu robotul. Intervenţiile robotice sunt de preferat, ba chiar de neînlocuit, pentru operaţii în spaţii înguste, greu accesibile”, a explicat şeful clinicii de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Fundeni, prof. dr. Irinel Popescu.
Chirugia robotică este ideală pentru timectomii (îndepărtarea glandei care influenţează creşterea copiilor şi se atrofiază la maturitate), intervenţii asupra aparatului genital feminin, în cazul herniilor dificile, sau pentru operaţii ale pelvisului, esofagului, prostatei şi rectului.
În jur de 40 de pacienţi au fost operaţi la Fundeni cu ajutorul robotului medical de la începutul anului. „Ne propunem să folosim chirurgia robotică pentru aproximativ 150 de cazuri dificile pe an”, a adăugat prof.dr. Irinel Popescu.
Echipa de operaţie este formată dintr-un chirurg care manevrează consola robotului, şi încă unul cel puţin lângă pacient, la masa de operaţie. Asistentele medicale şi anesteziştii întregesc echipa care participă la o intervenţie chirurgicală. În prim-plan este acurateţea perfectă a robotului medical „Da Vinci”.
Programul pilot de chirurgie robotică a fost elaborat de Ministerul Sănătăţii, în colaborare cu Ministerul Educaţiei, în vederea introducerii acestei tehnici în ţară şi de instruire a chirurgilor români.
Operaţii asistate de roboţi se fac la Clinica de chirurgie generală şi transplant hepatic Fundeni, la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca şi la Spitalul Municipal Cluj-Napoca. În prezent, dezvoltarea tehnicii de chirurgie robotică depinde de finanţarea Ministerului Sănătăţii, care suportă costurile programului-pilot.
Institutul Fundeni – tradiţie medicală în excelenţă
Institutul Clinic Fundeni a fost fondat în 1959, când prof. Voinea Marinescu, pe atunci ministrul sănătăţii şi profesor la Spitalul Colţea, a obţinut aprobarea de a înfiinţa un spital multiclinic. Din 1974, şeful clinicii de chirurgie generală a fost prof.dr. Dan Setlacec, pe care a condus-o până la pensionare, în 1987.
La institut funcţionează în prezent Centrul de transplant medular, cea mai veche şi mai mare unitate medicală de profil din România, Centrul pentru Boli Digestive şi Transplant Hepatic şi Centrul de Uronefrologie şi Transplant Renal.
Anual, la Fundeni se internează peste 50.000 de persoane, se acordă peste 100.000 de consultaţii şi se fac 3 milioane de analize.