Bucureşti: Copiii, spectatori înfofoliţi la teatru
0De patru luni, de când a fost evacuat de Primăria Sectorului 1, din sediul din Piaţa Amzei, Teatrul de copii „Ion Creangă” a devenit unul de cartier.
Click aici pentru fotogalerie!
Azi dimineaţă, la Cinema Gloria din Balta Albă, o mulţime de părinţi, cei mai mulţi, cu câte doi-trei copii, fiecare, stăteau la coadă, la casa de bilete, pentru a intra la spectacolul „Pinochio” al Teatrului „Creangă”.
Alături de cei din zonă, dintre care mulţi veniseră pentru prima dată, se aflau şi spectatori fideli ai teatrului, care continuă să vină „de departe” la Teatrul „Creangă”, din Balta Albă.
„Pinochio” se vede cu mănuşi şi căciuliţă
O dată intraţi în sală au constatat că trebuie să stea cu hainele pe ei pentru a nu îngheţa.
Actorii suportă cu stoicism acest exil şi joacă, impecabil, în ciuda condiţiilor improprii în care sunt obligaţi să-şi desfăşoare activitatea.
Astfel că, azi-dimineaţă, în timp ce copiii aşteptau fericiţi să-l vadă cât mai curând pe Pinochio, actorii, înghesuiţi, claie peste grămadă, după două paravane, montate pe scenă, se machiau, printre obiecte de recuzită, ţinându-şi hainele în braţe şi trecând, pe rând, pe la o singură oglindă.
„Este incredibil că reuşesc să joace impecabil, deşi nu au deloc condiţii”, a spus regizorul Cornel Todea, directorul Teatrului „Creangă”. „În plus, sala nu are niciun fel de acustică, ceea ce îi obligă pe actori să poarte microfoane. Şi pentru că nu este căldură copiii stau cu hainele pe ei şi suportă mirosul de igrasie de la pereţi”, a mai spus directorul Todea.
„O totală lipsă de respect”
Primăria Sectorului 1 a luat măsura de a evacua, în luna octombrie 2009, Teatrul Creangă din sediul din Piaţa Amzei, din cauza lucrărilor de consolidare şi renovare pe care le necesită clădirea.
În opinia directorului Todea, cu bunăvoinţă, această măsură putea fi evitată.
Mai ales pentru a se păstra sala teatrului, care fusese renovată şi modernizată de conducerea teatrului, în urmă cu doar cinci ani.
„Sala avea climatizare şi o dotare tehnică de ultimă oră. Necazul este că atunci când vom reveni în clădire, nu va mai exista nicio sală de spectacol”, a menţionat regizorul Todea.
Pe de altă parte, Primăria Sectorului 1, afirmă, prin purtătorul de cuvânt, că „Teatrul Creangă nu este treaba noastră!”
În replică, directorul Todea precizează: „Chiar dacă aparţinem de Primăria Capitalei, felul cum am fost trataţi dovedeşte o totală lipsă de respect!”.