Un urs a spart uşa cabanei Postăvarul. Altul a ajuns până într-un cartier al Braşovului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un urs a spart uşa cabanei Postăvarul din Braşov, sâmbătă noaptea, în căutarea mâncării. Nu au fost victime, dar incidentul se putea termina mult mai rău având în vedere că în cabană dormeau trei persoane, iar la câţiva metri erau cazaţi 50 de turişti. Un alt urs a coborât, tot sâmbătă noaptea, până în cartierul Valea Cetăţii din oraş.

Administratorului Cabanei Postăvarul a sunat, sâmbătă noaptea, la 112 pentru a anunţa faptul că un urs a spart uşa cabanei, relatează newsbv.ro. Deşi în cabană dormeau trei persoane, acestea au scăpat nevătămate deoarece animalul a căutat doar ceva de mâncare după care s-a întors în pădure. Pericolul a fost cu atât mai mare cu cât în cabana alăturată se aflau 50 de turişti. Un subofiţer de la Jandarmeria Montană a rămas la cabană pe parcursul nopţii, pentru a se asigura că ursul nu se întoarce, având în vedere că este pentru a doua oară în această săptămână când se întâmplă un astfel de incident. În urmă cu câteva zile, animalul a fost tranchilizat de veterinari şi eliberat apoi în pădure.

Urs în oraş

Un alt urs a produs panică tot sâmbătă noaptea în cartierul Valea Cetăţii din Braşov. Animalul a venit din nou la să caute mâncare la tomberoanele cu gunoi de pe strada Arinului. A fost un pui de urs, care s-a retras rapid în pădure la sosirea echipajului de intervenţie al Grupării Mobile de Jandarmi.

Incidentele s-au petrecut în condiţiile în care, cu o zi înainte, un bărbat a fost atacat de un urs în localitatea braşoveană Hârseni.

Medicii de la ISU Braşov spun că bărbatul, în vârstă de 28 ani, a fost găsit în stare de conştienţă, cu plăgi muşcate la nivelul mâinilor şi picioarelor.

Prefectul Braşovului a susţinut că mâine va merge la Ministerul Mediului pentru a cere măsuri ferme pentru rezolvarea problemei urşilor din judeţ. „Nu sunt de acord cu împuşcarea dar ceva trebuie făcut”, a declarat acesta la Digi24. 

„Împuşcarea nu e o soluţie”

Specialiştii sunt de părere că împuşcarea urşilor nu este o soluţie. „Acum o lună am discutat cu Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, pentru a găsi soluţii pentru populaţia de urşi. Nu este simplu şi cu siguranţă împuşcarea lor nu rezolvă problema. Trebuie să ne aşezăm la masă cu Asociaţiile de Vânători, cele de Protecţie a Animalelor, cu Ministerul Mediului şi să discutăm. Doamna ministru a fost de acord. Una dintre măsuri este aceea ca atunci când un urs este prins să fie microcipat. Doar aşa se poate ştii dacă acelaşi urs coboară din nou, că nu ridică ursul mâna să spună: Eu sunt. Urşii arată la fel. În plus există fonduri europene pentru gestionarea urşilor. Trebuie amenajate arii naturale. Mai avem şi noi păduri în Carpaţii noştrii. Aceste arii au între 5.000 şi 6.000 de hectare. Aşa se face în Canada. În aceste arii urşii pot fi hrăniţi, dar nu cum se face la noi, unde li se duce o troacă cu mâncare în acelaşi loc şi ursul ajunge să fie ca porcul. Mâncarea trebuie ascunsă, ca ursul să o caute. Şi noi în rezervaţie ascundem mâncarea, nu i-o dăm direct“, ne-a declarat Cristina Lapis, preşedinta Asociaţiei Milioane de Prieteni, care gestionează Rezervaţia de urşi de la Zărneşti.

Citeşte şi

Care sunt soluţiile pentru urşii-gunoieri, înainte să punem degetul pe trăgaci. Lista măsurilor civilizate propuse de experţi

Bărbat atacat de urs în comuna Hârseni, din Braşov. Oficialii ISU: „Victima prezintă plăgi muşcate la nivelul membrelor inferioare şi superioare“

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite