Soarele, inamicul tăcut care ne poate ucide dacă abuzăm de razele lui. Bronzul la solar, un alt factor care creşte riscul de apariţie a cancerului de piele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toţii aşteptăm să vină vara, să stăm la soare, să ne relaxăm. Trebuie însă să facem totul cu măsură, altfel soarele poate deveni un ucigaş tăcut. De asemenea, specialiştii spun că bronzarea artificială la solar este un drum sigur spre cancer de piele.

Faptul că stăm la soare nu este periculos în sine, important este cum stăm la soare şi cum ne apărăm pielea. Bronzul frumos la care aspirăm nu este decât o deteriorare provizorie a stratului superior al pielii. Dacă stăm prea mult la soare, unele zone de pe piele se pot pigmenta necorespunzător şi astfel vor apărea pete pe piele.

Prea mult soare poate afecta chiar şi vasele mici de sânge, iar pielea va fi roşiatică în acele zone. Tot prea mult soare duce la apariţia pistuilor, care de obicei nu sunt periculoşi. Dacă însă culoarea sau forma lor se modifică sau dacă apar dureri, atunci este un semnal de alarmă. Pe lângă îmbolnăvirea efectivă a pielii, prea mult soare duce şi la accelerarea fenomenului de îmbătrânire şi ne apar riduri.

„Statul la plajă în exces este cel care are efecte neplăcute. Nu înseamnă că să nu mai stăm la soare, dar să o facem cu măsură. Este foarte important să folosim creme cu protecţie solară şi să nu ne expunem la soare la orele prânzului când razele ultraviolete sunt mult prea puternice, de obicei între 12.00 şi 17.00. De asemenea, când venim de la plajă este bine să ne hidratăm pielea cu loţiuni speciale pentru a evita apariţia uscăciunii şi a ridurilor. Cremele de protecţie nu trebuie folosite doar când facem plajă. Ele pot fi utile şi atunci când ieşim la plimbare şi mergem mult prin soare. Efectele radiaţiilor sunt aceleaşi, chiar dacă nu stăm întinşi pe un şezlong. Expunerea excesivă la soare poate duce la pigmentarea nedregulată a pielii, la apariţia petelor decolorate la nivelul dermei, dar şi la apariţia pistruilor. Toate acestea pot duce la cancer de piele în timp, dacă se face abuz de stat la soare“, a spus Alexandra Paraschiv, medic dermatolog.

Solarul, drumul sigur spre un cancer de piele

De-a lungul anilor s-a vorbit mult despre efectele negative pe care le poate avea bronzul la solar. Specialiştii au dovedit că expunerea repetată şi abuzivă a pielii la radiaţiile ultraviolete ale solarului duce la cancer de piele. Mai mult, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a dat acum doi ani un semnal ferm şi a anunţat că solarul creşte cu până la 70% riscul de cancer de piele, care a devenit una dintre cele mai răspândite forme de cancer printre tineri. Practic bonzul la solar este moarte sigură. Riscul creşte cu fiecare şedinţă.

image

„Solarul este o modă şi majoriatea domnişoarelor şi doamnelor vor să aibă un ten bronzat frumos atunci când vine vara. Pentru că este comod şi la îndemână apelează la solar. Acesta este însă un bronz artificial şi extrem de periculos. Radiaţiile folosite de aparatele de acest gen sunt şi de 20 ori mai puternice decât cele ale soarelui. Practic, ca să folosesc o expresie clară, ne punem pielea la prăjit. Câteva minute la solar înseamnă o zi întreagă de stat la plajă. În plus solarul are tendinţa să usuce pielea şi să ducă la apariţia ridurilor mult prea repede. Acum nu înseamnă că dacă mergem odată sau de două ori în viaţă la solar vom face cancer. Efectele negative nu apar imediat, ele se văd în timp. Dacă însă mergem an de an la solar şi facem multe şedinţe atunci pericolul este foarte mare. Am avut cazuri de tinere care nu împliniseră 30 de ani şi aveau cancer de piele“, a mai spus Alexandra Paraschiv, medic dermatolog.

Melanomul, cel mai grav cancer de piele

Cancerul de piele se poate vindeca dacă este descoperit la timp. Cea mai gravă formă de cancer de piele este melanomul şi poate ucide. Primele semnale de alarmă sunt modificarea aspectului sau a culorii unei aluniţe. Dacă aceasta se măreşte, devine roşiatică-vişinie, atunci trebuie să mergem la medic. Melanomul poate afecta doar pielea, dar dacă nu este descoperit la timp poate afecta şi oasele şi organele interne.

„Dacă avem o aluniţă pe piele care nu ne-a făcut probleme, dar dintr-odată începe să se mărească, să producă mâncărimi sau durere şi să îşi schimbe culoarea este un semn de alarmă. În acest caz pacientul trebuie să se prezinte de urgenţă la medic pentru efectuarea de teste şi îndepărtarea aluniţei periculoase. Este foarte important să nu ne apucăm să ne scărpinăm sau să nu cunva să rupem aluniţa. Aceste simptome nu trebuie ignorate. Dacă este descoperit la timp, cancerul de piele se poate vindeca cu succes“, a mai spus Alexandra Paraschiv, medic dermatolog.

Pe aceeaşi temă:

Semne care arată că ai făcut atac vascular cerebral. Medic: „Avem şi pacienţi de 30 de ani. AVC-ul cauzează leziuni grave ale creierului sau chiar moartea“

Boala care fuge de diagnostic. Trei simptome pentru aceeaşi afecţiune, a cărei durere se opreşte într-o zonă alarmantă a abdomenului

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite