Rezervaţia de la Zărneşti, raiul urşilor odinioară chinuiţi. Animalele care au scăpat de o viaţă de coşmar se bucură acum de 69 de hectare de libertate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Urşii se simt ca acasă în Rezervaţie. FOTOAsociaţia Milioane de Prieteni.
Urşii se simt ca acasă în Rezervaţie. FOTOAsociaţia Milioane de Prieteni.

83 de urşi chinuiţi ani în şir trăiesc acum liniştiţi şi ocrotiţi de lege la Zărneşti, în judeţul Braşov. Rezervaţia amenajată pentru mamiferele-simbol ale pădurilor României este cea mai mare din Europa de Est. Se întinde pe 69 de hectare şi poartă numele LiBEARty.

Înfiinţarea Rezervaţiei de la Zărneşti a fost inspirată de povestea unui urs chinuit care a murit înainte să mai poată gusta savoarea libertăţii. „Ursoaica Maia a fost cea care a inspirat-o pe Cristina Lapis, preşedinta Asociaţiei «Milioane de Prieteni», să înfiinţeze rezervaţia. În 1998, Maia era ţinută într-o cuşcă la un restaurant din Bran. Ajunsese, practic, să-şi mănânce lăbuţa. Reprezentanţii asociaţiei au tratat-o şi i-au dus mâncare în fiecare zi timp de câţiva ani. Din păcate, Maia a murit înainte să ajungă în rezervaţia care a luat fiinţă în 2005. Acum, avem în sanctuar 83 de urşi care trăiesc la fel ca în pădure“, spune Paula Ciotloş, reprezentanta Rezervaţiei de Urşi de la Zărneşti.                         

Urşii care au ajuns la Zărneşti au fost chinuiţi mult, iar unii dintre ei încă mai păstrează obiceiurile pe care le-au deprins în perioada captivităţii. „În rezervaţia care se întinde pe 69 de hectare sunt trei ţarcuri mari care comunică între ele, astfel că urşii se pot plimba în voie. Există şi 18 ţarcuri mai mici, de un hectar fiecare, unde stau urşii care sunt încă agresivi. Atunci când ajung la noi, urşii au de obicei probleme medicale şi de comportament. Dacă cele medicale se rezolvă, în privinţa psihicului nu este mereu la fel. Psihicul lor este ca al oamenilor şi pot rămâne cu traume. Un exemplu în acest sens sunt Jimmy şi Jexie, doi fraţi ţinuţi captivi la o fabrică de pâine din Covasna. Timp de 12 ani au mâncat doar pâine. Jimmy s-a adaptat foarte bine, iar Jexie merge şi acum în cerc, cum se mişca în cuşcă. Mulţi urşi care au fost ţinuţi în captivitate au tendinţa să meargă în linie dreaptă sau în cerc“, mai spune Paula Ciotloş. 

Urşii se simt în largul lor în rezervaţie

Spaţiu mare, piscină şi delicatese

Urşii din Rezervaţia de la Zărneşti au la dispoziţie şi „piscine“, dat fiind că sunt o specie care iubeşte apa. „Urşilor le place foarte mult apa. Sunt amenajate 14 piscine, pe lângă ochiurile de apă din pădure. Iubesc să se bălăcească. Într-o vară, erau cinci-şase urşi într-o piscină şi se distrau de mama focului“, povesteşte Paula Ciotloş. Sunt hrăniţi cu legume şi fructe, carne, miere şi iaurt, chiar şi cu fructe îngheţate, fiindcă adoră, în egală măsură, şi dulciurile.

Contra unor sume de bani, urşii pot fi adoptaţi la distanţă de iubitorii de animale din ţară şi din străinătate. Banii vor fi folosiţi de administratorii rezervaţiei pentru a hrăni animalele şi pentru a le îmbunătăţi condiţiile de viaţă.

„Adopţia înseamnă luarea angajamentului de a îngriji un urs pe o perioadă de cel puţin un an, trimiţând o sumă de bani lunar, care îi va acoperi total sau parţial cheltuielile. Suma trebuie să fie de minimum 5 euro“, a explicat Cristina Lapis, administratorul rezervaţiei de urşi şi preşedinta Asociaţiei „Milioane de Prieteni“.

Părinţii adoptivi primesc la schimb un certificat de adopţie, însoţit de poza ursului şi de întreaga sa poveste de viaţă. Totodată, ei sunt înştiinţaţi periodic prin e-mail despre ultimele întâmplări din viaţa „copiilor“. 

Max este unul dintre cei mai iubiţi urşi

Cel mai iubit urs este orb

Ursul Max, care a fost adoptat de mai multe ori, este un mascul impozant, care a fost capturat când era doar un pui, în 1997. Povestea lui este una tristă. Ursul a fost chinuit şi folosit ca atracţie turistică în Sinaia. Era ţinut în lanţuri, legat de balustrada aleii care duce la Castelul Peleş. Turiştii dădeau bani ca să se fotografieze cu el. A fost salvat şi a ajuns în rezervaţie în 2006. Abia atunci medicii care l-au consultat au descoperit că era orb.

Lidia şi Cristi, cei mai bătrâni locatari

Cristi şi Lidia au stat în captivitate 23 de ani, respectiv 13 ani, pe terasa unui restaurant din Poiana Braşov. Printre cioburi, mizerie şi vizitatori cu aparate pe film de 35 de milimetri, Cristi şi Lidia se ridicau în două labe cerşind mâncare. De multe ori, angajaţii restaurantului nu le ofereau nici măcar apă. Reprezentanţii Asociaţiei „Milioane de Prieteni“, cei care au înfiinţat Rezervaţia de la Zărneşti, mergeau zilnic să-i hrănească, iar în final au reuşit să-i salveze. Cristi şi Lidia au ajuns în rezervaţie pe 31 august 2005 şi au rămas nedespărţiţi. Au acum 34 de ani, respectiv 23 de ani, şi în fiecare zi se joacă împreună. 

Lidia şi Cristi sunt de peste 10 ani în rezervaţie

Andy, salvat de la moarte sigură

Deşi, în general, rezervaţia nu preia urşi din libertate, s-au făcut şi excepţii pentru cazuri foarte grave. Aşa a ajuns Andy la Zărneşti, în iunie 2014. Abia împlinise 2 ani şi trăia în pădurile din zona Dâmbu Morii. S-a obişnuit să coboare la ghena de gunoi a unei pensiuni construite la liziera pădurii. După ce a dat buzna la o nuntă şi „s-a înfiinţat“ la un grătar, a reuşit să fugă cu un sac de cartofi. A revenit apoi în gospodăriile oamenilor, iar vânătorii au emis o autorizaţie prin care să fie împuşcat. Ca să-l scape de la moarte, reprezentanţii rezervaţiei l-au adus la Zărneşti.

Tot din libertate a ajuns la Zărneşti şi cel mai nou locatar, o ursoaică din Ploieşti. A ajuns cu trenul în gara din oraş şi s-a plimbat de Crăciun pe străzi. Pentru că un urs, odată coborât printre oameni, are tendinţa să se tot întoarcă, ursoaica a fost adusă la Zărneşti. S-a obişnuit deja cu noua locuinţă şi-şi vede de marea pasiune: căţăratul în pomi. Petrece ore în şir la înălţime şi-şi priveşte de sus vecinii din rezervaţie. Un alt urs ajuns din libertate la Zărneşti este Paddington. A fost fugărit pe străzile din Sibiu şi prins într-un beci, iar de acolo a fost salvat de oamenii din asociaţie. A fost denumit după celebrul personaj de desene animate deoarece este foarte poznaş şi mereu pus pe şotii.

Cel mai mare urs din rezervaţie

Graeme este cel mai mare urs din rezervaţie. Cântăreşte 500 de kilograme. Şi el a fost la un pas de moarte. Mama lui a fost ucisă de vânători. El şi fratele său au fost duşi la o cabană din munţi unde se ţineau câteodată petreceri. După un timp, nimeni n-a mai venit în zonă, iar urşii au fost lăsaţi să moară de foame. S-au luptat pentru mâncare. Graeme a fost la un pas să-şi piardă un ochi, iar fratele său a murit. Graeme a fost dus la Grădina Zoologică din Baia Mare şi, în 2013, a sosit la Zărneşti. 

Betsy

Urs venit de peste ocean

Betsy este primul şi singurul urs dinRezervaţia „LiBEARty“ adus de peste ocean, din Texas. „Artistă“ de circ, Betsy a venit la Zărneşti în 2010. A traversat oceanul cu un vapor care transporta un circ ambulant din Europa. După ce circul s-a închis, a fost ţinută nouă ani la o fermă, într-un coteţ de găini foarte mic. A fost hrănită cu mâncare de tip fast-food, care i-a afectat stomacul. A avut nevoie de tratament şi de câteva operaţii de refacere a dinţilor. Acum se simte bine. Cel mai mult îi place să stea întinsă la soare. 

Gina şi Sofia sunt surori, născute la începutul anului 2006. După ce, probabil, mama lor a fost împuşcată de vânători, surorile au fost duse la mini-grădina zoologică din Bancu, lângă un restaurant din Miercurea Ciuc. Au fost salvate în 2006. Cele două ursoaice au fost botezate după Gina Lollobrigida şi Sophia Loren de către faimosul actor francez Pierre Brice, care a vizitat sanctuarul din Zărneşti în noiembrie 2006. Ursoaicele se poartă exact ca două surori, iar de multe ori, când se caţără în copaci, stau amândouă pe aceeaşi creangă. 

Gina şi Sofia două surori jucăuşe

Mura, o artistă de circ care şi-a dorit libertatea

Mura s-a născut în 2001 şi a fost ani la rând vedetă la Circul Globus din Bucureşti. Mergea pe bicicletă sau în două labe, purtând rochiţă, dar trăia într-o cuşcă minusculă. În 2006, la vârsta de 5 ani, Mura a refuzat să mai intre în arenă şi nu a mai vrut să mănânce. Directorul circului a apelat atunci la reprezentanţii Rezervaţiei de la Zărneşti, iar Mura şi-a câştigat mult-râvnita libertate. Îi place mult să se plimbe şi să se bucure de pădurea unde se află acum casa ei.

Terra şi Pluto,mamă şi fiu împreună

Doi urşi au fost aduşi de la Grădina Zoologică din Reşiţa, după ce mai multe persoane au reclamat condiţiile mizere de acolo. N-a fost însă uşor să ajungă la Zărneşti. Administraţia grădinii zoologice a cerut chiar şi bani în schimbul urşilor. Doar cu o campanie mediatică puternică s-a reuşit eliberarea lor, iar Terra şi Pluto au ajuns în rezervaţie în 2014. Pluto este acum un urs în toată regula şi este mult mai mare decât mama lui. Are încă un suflet de copil şi se joacă toată ziua. O pupă pe mama lui, face tumbe, se aşază tacticos în fund atunci când mănâncă. Este cel mai vesel urs din rezervaţie. 

Terra şi Pluto

Tur al rezervaţiei cu ursul Jean

LiBEARty poate fi vizitată de turişti, însă doar în anumite condiţii. Rezervaţia de la Zărneşti nu are statut de grădină zoologică, iar animalele nu pot fi stresate. Pe timp de vară, se organizează tururi de o oră, începând cu 9.00, 10.00 şi 11.00, iar în sezonul rece, vizitele încep la 10.00, 11.00 şi 12.00. Turiştii sunt însoţiţi de un ghid. Intrarea în rezervaţie costă 40 de lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copii. Rezervaţia se susţine din încasările de bilete, din magazinul de suvenire, din donaţii şi din adopţiile la distanţă. Nu primeşte niciun leu de la stat. Anul trecut, rezervaţia a avut 25.000 de vizitatori. Pe lângă ghidul tradiţional, turiştii sunt însoţiţi în tur şi de Jean, un urs foarte sociabil care a venit de la Grădina Zoologică din Caracal. Este în rezervaţie din 2008 şi pasiunea lui este să însoţească oamenii. O face de dincolo de gard. La rezervaţie se ajunge cu maşina pe DN73 Braşov-Zărneşti. Drumul de la Braşov nu este lung, are 22 de kilometri.

Jucăria lui Mr. Bean, la Muzeul Ursuleţului  de Pluş

Din luna mai 2016, la Rezervaţia de la Zărneşti se va deschide şi Muzeul Ursuleţului de Pluş. Marea atracţie a noului muzeu sunt cei doi urşi gigantici de pluş oferiţi Casei Regale a Marii Britanii cu ocazia naşterii celui de-al doilea copil al Ducesei de Cambridge, Kate. Ulterior, jucăriile au fost donate Rezervaţiei de urşi de la Zărneşti. Tot o donaţie din partea unui colecţionar britanic este un alt ursuleţ de pluş celebru, realizat manual. Este vorba de jucăria pe care actorul Rowan Atkinson a folosit-o în celebrul serial de comedie „Mr. Bean“. În 2016, se va mai deschide în rezervaţie şi un tunel al timpului, unde vizitatorii pot vedea cum a evoluat ursul de-a lungul istoriei. Pe timpul verii, turiştii pot călători în jurul rezervaţiei cu un trenuleţ.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite